După semnalul Profit.ro, RA-APPS și-a reevaluat operele de artă la peste 6,5 milioane euro. În vechiul inventar, un tablou de Luchian valora doar 200 lei. Experții au găsit și un fals. În vila lui Iohannis nu au putut intra

După semnalul Profit.ro, RA-APPS și-a reevaluat operele de artă la peste 6,5 milioane euro. În vechiul inventar, un tablou de Luchian valora doar 200 lei. Experții au găsit și un fals. În vila lui Iohannis nu au putut intra
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 28 dec 2022

Regia Autonomă ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) a procedat, după ce Profit.ro a semnalat că regia are pe inventar opere de artă la prețuri ridicol de mici, la o reevaluare a tuturor operelor de artă din sediile de protocol, valoarea totală a 2.900 de lucrări fiind actualizată la peste 6,5 milioane euro, față de vechiul inventar de doar 1 milion euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

RA-APPS avea trecută pe inventar, de pildă, o lucrare de Ștefan Luchian la doar 200 lei, când de fapt aceasta valorează peste 40.000 euro. Cele mai valoroase opere de artă din imobilele administrate de RA-APPS sunt mai multe tablouri de Nicolae Grigorescu, două dintre acestea valorând fiecare peste 1 milion lei. Pentru evaluarea operelor de artă din Vila Lac 3, unde își are reședința președintele Iohannis, evaluatorii de artă au trebuit să se mulțumească însă doar cu fișele de inventar, nefiindu-le permis accesul în imobil.

FOTO Corespondență din Paris - A fost inaugurată Piața George Enescu în capitala Franței CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din Paris - A fost inaugurată Piața George Enescu în capitala Franței

De ce este important: Cu circa 2.000 de angajați și active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente și vile în zone rezidențiale din Capitală, RA-APPS a preluat de la regimul comunist atribuția de administrare a caselor de protocol. Regia se ocupă de administrararea bunurilor aparținând domeniului public al statului și destinate reprezentării și protocolului pentru Senat, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Guvern și Curtea Constituțională.

În aprilie 2021, Profit.ro a semnalat că RA-APPS are pe inventar tablouri de pictori celebri evaluate la doar zeci sau sute de lei, deși artiștii respectivi se vând și cu zeci de mii de euro. Astfel, lucrări de artiști celebri erau estimate în inventarul RA-APPS la câteva sute de lei sau, în cel mai bun caz, între 1.000-2.500 lei, deși lucrările autorilor respectivi se vândcu mii sau zeci de mii de euro.

FOTO Adrian Ghenie continuă să aibă mare succes și pe piața asiatică. O altă lucrare de ”Artă degenerată”, vândută la Hong Kong cu 7 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Adrian Ghenie continuă să aibă mare succes și pe piața asiatică. O altă lucrare de ”Artă degenerată”, vândută la Hong Kong cu 7 milioane euro

Conform unor acte oficiale redactate acum, în luna mai 2021, RA-APPS a început demersurile privind reevaluarea bunurilor culturale aflate în administrarea sa, iar în noiembrie 2021 a și atribuit unei societăți de experți-evaluatori contractul de servicii. 

Potrivit documentelor citate: ”Toate bunurile au fost vizualizate, expertizate și evaluate, excepție făcând bunurile mobile aflate în locația Vila Lac 3 care nu au putut fi inspectate fizic, nu s-a permis accesul ținând cont că, acest imobil are un grad de securitate ridicat, pentru acestea evaluarea a fost întocmită pe baza inventarierii la data 31.12.2021 și a fișelor analitice”.

Conform aceleiași surse, la Vila Lac 3 au fost reevaluate 18 lucrări de artă, care inițial erau inventariate ca valorând 71.090 lei, dar care sunt estimate în prezent la peste 1 milion lei

LEGE Bacșișul, fiscalizat din prima zi a anului viitor. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI LEGE Bacșișul, fiscalizat din prima zi a anului viitor. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

În cele din urmă, au fost expertizate 2.905 de bunuri mobile culturale, a căror valoare totală în vechiul inventar însuma 5,18 milioane lei, adică puțin peste 1 million euro, iar în urma reevaluării sunt estimate la 33 milioane lei, adică la peste 6,5 milioane euro.

Așa cum semnalase și Profit.ro, există discrepanțe uriașe între vechea valoare de inventar a unor operre de artă și prețul lor real de piață.

Astfel, tabloul ”Păstor cu stână" de Ștefan Luchian era trecut pe inventar cu doar 200 lei, iar acum experții l-au evaluat la 204.000 lei, adică peste 40.000 euro.

Experții au găsit și un fals de Luchian, care era însă inventariat la doar 15 lei, deși era prezumat ca original.

În mod similar, o "Natură statică" de Octav Băncilă, datând din 1940 și reprezentând un un buchet ci crizanteme într-un vas de ceramică neagră, era trecută în inventar cu 300 lei, dar valoarea lui actuală este estimată la 32.000 lei 

De asemenea, tabloul ”La târg"- de Nicolae Vermont era trecut în inventar cu 800 lei, dar lucrarea este evaluată acum la 149.000 lei, adică 30.000 euro.

O cromolitografie originală din 1865 de Amedeo Preziosi, artist care a ilustrat Bucureștiul secolului al XIX-lea, valora în vechiul inventar al RA-APPS doar 50 lei, fiind acum estimată la 37.200 lei.

Exportul de animale vii din România, interzis complet în câțiva ani către anumite țări CITEȘTE ȘI Exportul de animale vii din România, interzis complet în câțiva ani către anumite țări

Unii dintre marii pictori, precum Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Gheorghe Petrașcu, erau inventariați ceva mai bine, la valori pornind de la 2.500-5.000 lei și până la 8.000 lei, dar pentru lucrări care în realitate pe piața actuală au valori de circa 30.000-50.000 euro, conform reevaluării.

Cele mai valoroase lucrări sunt însă cele ale lui Nicolae Grigorescu. În acest caz, vechiul inventar înregistra valori cuprinse între 30.000-80.000 lei. 

Acum experții au evaluat două tablouri ale marelui pictor la peste 1 milion lei fiecare.

Astfel, lucrarea "Întoarcerea de la câmp pe înserat" de Nicolae Grigorescu, datată 1895, redă o scenă tipică pentru artist, respectiv un drum de țară și un car tras de doi boi albi, iar în acesta sau pe lângă sunt redați țărani care se întorc de la muncă, întreaga compoziţie fiind văzută din spate (carul se indeparteaza). Tabloul fusese invetariat la o valoare de 80.000 lei, care a fost actualizată acum la 1.048.000 lei.

Totodată, tabloul ”Păstoriță torcând" de Nicolae Grigorescu, datat (18)99 și inventarit la 45.000 lei, a fost reevaluat acum la 1.165.000 lei.

De asemenea, o altă lucrare de Nicolae Grigorescu, ”Pifferaro” (muzicant italian), executată în 1873-1874, a fost reevaluată acum la 442.000 lei, anterior fiind inventariată la 80.000 lei. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ra-apps
pictor
artist
tablou
pret
inventar
evaluare
lei
euro
mii
iohannis
grigorescu
luchian