FBI investighează dispariția unor comori antice de la British Museum

FBI investighează dispariția unor comori antice de la British Museum
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2024

FBI investighează vânzarea către cumpărători americani a ceea ce se bănuiește a fi sute de comori de la British Museum. Agenția americană de aplicare a legii a ajutat, de asemenea, la returnarea a 268 de obiecte, despre care muzeul susține că îi aparțin, care au fost vândute unui colecționar din Washington DC, potrivit BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

British Museum a anunțat anul trecut că pietre prețioase antice, bijuterii și alte obiecte din colecția sa, au dispărut, au fost furate sau deteriorate, scrie News.ro.

Scumpirea biletelor de avion vândute de Wizz Air și Ryanair, analizată de Consiliul Concurenței CITEȘTE ȘI Scumpirea biletelor de avion vândute de Wizz Air și Ryanair, analizată de Consiliul Concurenței

Un cumpărător, stabilit în New Orleans, a declarat pentru BBC că un agent FBI i-a trimis un e-mail în care îi cerea informații despre două piese pe care le cumpărase de pe eBay. Agentul FBI a spus că asistă Poliția Metropolitană în investigarea obiectelor lipsă sau furate din muzeu. Cumpărătorul a declarat că nu mai este în posesia niciuneia dintre cele două bijuterii și nu crede că acestea au fost localizate de autorități. FBI nu a solicitat informații suplimentare de la acesta.

British Museum spune că din cele 1.500 de obiecte pe care le estimează furate sau dispărute, 626 au fost recuperate până în prezent, iar alte 100 au fost găsite, dar nu au fost încă aduse înapoi.

Majoritatea obiectelor despre care muzeul crede că au fost furate erau necatalogate și încă se caută modalități de a dovedi că provin din colecția sa. În unele cazuri, acest lucru implică faptul că și colecționarii sunt de acord să doneze obiecte muzeului pentru ca personalul să le poată evalua.

Un curator, Peter Higgs, este acuzat de British Museum că a furat, deteriorat, topit și vândut artefacte antice. El neagă acuzațiile. Muzeul a declarat că, în opinia sa, dr. Higgs a încasat în total aproximativ 100.000 de lire sterline.

Potrivit documentelor judiciare din procesul civil intentat de muzeu împotriva lui Higgs, se crede că acesta a furat obiecte timp de cel puțin un deceniu, vânzând în principal obiecte neînregistrate din depozitele muzeului.

Muzeul crede că dr. Higgs, care a fost concediat, a vândut obiecte către cel puțin 45 de cumpărători pe eBay. El se apără în fața plângerii civile împotriva sa. Nimeni nu a fost arestat sau acuzat de vreo infracțiune.

Potrivit BBC, trei cumpărători au declarat că vânzătorul "sultan1966" s-a prezentat ca fiind "Paul Higgins" sau "Paul" pe eBay.

Potrivit documentelor de la tribunal, muzeul spune că dr. Higgs a recunoscut că sultan1966 îi aparținea.

Cumpărătorul din New Orleans, Tonio Birbiglia, a declarat pentru BBC că a achiziționat două obiecte de la sultan1966. "Am confirmat acest lucru prin compararea înregistrărilor de pe eBay la care face referire FBI cu chitanțele domnului Birbiglia".

Muzeul Britanic nu a examinat încă aceste obiecte, așa că urmează să stabilească dacă acestea fac parte din colecția sa. Unul dintre acestea a fost o bijuterie de ametist care înfățișează un Cupidon - zeul roman al iubirii - călare pe un delfin, pe care Birbiglia l-a cumpărat cu 42 de lire sterline în mai 2016. Cealaltă bijuterie este un scarabeu portocaliu pe care l-a cumpărat pentru 170 de lire sterline. Birbiglia a trimis plata pentru acest obiect într-un cont PayPal înregistrat pe adresa de e-mail personală a doctorului Higgs.

Comerciantul danez de antichități dr. Ittai Gradel, primul care a alertat muzeul cu privire la furturi, a dat de urma artefactelor care au fost vândute unor cumpărători din mai multe orașe - inclusiv Hamburg, Köln, Paris și Hong Kong.

viewscnt
Afla mai multe despre
fbi
british museum