Noiembrie 2020 - cea mai caldă lună noiembrie înregistrată vreodată la nivel global

Noiembrie 2020 - cea mai caldă lună noiembrie înregistrată vreodată la nivel global
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2020

Noiembrie 2020 a fost cea mai caldă lună noiembrie înregistrată vreodată în lume, potrivit serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, care evocă posibilitatea ca 2020 să detroneze 2016 de pe primul loc în clasamentul celor mai calzi ani înregistrați vreodată în epoca modernă, informează luni AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Perioada de 12 luni cuprinsă între decembrie 2019 și noiembrie 2020 a avut o temperatură medie cu 1,28 grade Celsius peste temperaturile medii din era preindustrială, a explicat Copernicus în bilanțul său climatic lunar publicat luni. În contextul în care ultimii cinci ani au fost deja cei mai calzi înregistrați vreodată, cifra anunțată apropie periculos de mult planeta Terra de plafonul fixat prin Acordul pentru climă de la Paris, scrie Agerpres.

FOTO O pereche de pantofi sport din porțelan, pusă în vânzare cu estimare de până la 1 milion de dolari CITEȘTE ȘI FOTO O pereche de pantofi sport din porțelan, pusă în vânzare cu estimare de până la 1 milion de dolari

Acest pact, semnat în 2015 de circa 200 de state care s-au angajat să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră, vizează limitarea creșterii temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius - sau în cel mai rău caz cu cel mult 2 grade Celsius - în raport cu era preindustrială pentru a limita impactul devastator al furtunilor, secetelor și valurilor de caniculă.

În condițiile în care planeta noastră s-a încălzit deja cu peste 1 grad Celsius, temperatura sa medie crește în continuare, în medie, cu 0,2 grade Celsius per deceniu de la sfârșitul anilor 1970, au dezvăluit administratorii programului Copernicus în bilanțul lor climatic lunar.

În ceea ce privește luna noiembrie, la nivel global, temperatura a depășit semnificativ (cu 0,13 grade Celsius) recordul precedent deținut la egalitate de lunile noiembrie 2016 și noiembrie 2019, situându-se cu 0,77 grade Celsius peste media temperaturilor înregistrate în lunile noiembrie în perioada 1981-2010.

"Aceste recorduri (de temperatură) sunt în concordanță cu tendința pe termen lung de încălzire globală", a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, făcând apel la liderii politici să "vadă aceste recorduri drept semnale de alarmă și să caute cele mai bune modalități de a respecta angajamentele Acordului de la Paris".

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
cea mai calda luni