OFICIAL Un miliardar britanic cumpără 25% din Manchester United. Nu este epilogul visat. Fiu de tâmplar, cunoscut pentru negocierile dure. Pregătește deja sute de concedieri

OFICIAL Un miliardar britanic cumpără 25% din Manchester United. Nu este epilogul visat. Fiu de tâmplar, cunoscut pentru negocierile dure. Pregătește deja sute de concedieri
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2024

Miliardarul britanic Jim Ratcliffe, patronul gigantului petrochimic Ineos, a devenit coproprietar al clubului de fotbal Manchester United, după ce intrarea sa în capitalul acestei grupări a fost aprobată oficial, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Fondatorul gigantului petrochimic Ineos va deține în mod oficial o participație de 25% din acțiunile Diavolilor Roșii și va fi responsabil de operațiunile sportive ale clubului, arată Agerpres. Jim Ratcliffe este și proprietarul grupărilor OGC Nice și Lausanne.

FOTO&VIDEO Donald Trump a lansat o linie de încălțăminte sport. Pantofii sport aurii costă 399 de dolari CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Donald Trump a lansat o linie de încălțăminte sport. Pantofii sport aurii costă 399 de dolari

Jim Ratcliffe a ajuns la un acord chiar înainte de Crăciun cu familia Glazer, proprietarii americani, pentru a cumpăra un sfert din acțiunile clubului pentru 1,02 miliarde de lire sterline, la care se adaugă alte 238 de milioane de lire sterline pentru a investi în infrastructura clubului (echivalentul a aproximativ 1,44 miliarde de euro în total).

Ulterior a fost relatat că dorința directorului executiv de la Ineos de a reduce costurile totale ale clubului Manchester United, după preluarea parțială a grupării mancuniene, ar putea duce la concedierea a 300 de angajați ai clubului.

Acordul prevede că Ineos va avea "responsabilitatea managerială" pentru afacerile legate de fotbal. Ratcliffe a declarat recent că vrea să o vadă pe Manchester United, aflată acum în dificultate din punct de vedere sportiv, "revenind acolo unde îi este locul".

Proprietarii americani dețin în continuare controlul, dar vânzarea a 25% din acțiuni către industriașul în vârstă de 71 de ani reprezintă o primă dezangajare semnificativă de la sosirea lor în 2005.

Nu este epilogul visat de noul acționar minoritar, dornic să cumpere clubul în întregime, nici de suporterii "diavolilor roșii", supărați după aproape două decenii de la venirea familiei Glazer, care, potrivit lor, se face vinovată de un declin pe plan sportiv.

Opinii: Economiile din UE, țintuite locului de ghiuleaua suprareglementării CITEȘTE ȘI Opinii: Economiile din UE, țintuite locului de ghiuleaua suprareglementării

Fanii acuză familia Glazer că a îndatorat clubul în momentul preluării și că nu a investit suficient pentru a permite lui United să rămână competitivă.

La un moment dat, Ratcliffe și șeicul qatarian Jassim erau concurenți pentru cumpărarea lui United de la familia Glazer. Șeicul Jassim s-a retras din cursă în octombrie, deși oferta lui era aproape dublă față de valoarea clubului, estimată la 3,2 miliarde de dolari. Magnatul qatarian a promis investiții de 1,7 miliarde de dolari în proiecte de infrastructură.

Manchester United a câștigat ultima oară campionatul în 2013, iar ultimul succes în Liga Campionilor a fost în 2008.

Fostul club al lui Bobby Charlton, David Beckham și Cristiano Ronaldo trăiește acum din punct de vedere sportiv în umbra vecinei Manchester City (deținută de familia conducătoare din Emiratele Arabe Unite), dar păstrează o anumită atractivitate în întreaga lume.

La sfârșitul lunii octombrie, United a anunțat o cifră de afaceri de 648,4 milioane de lire sterline pentru sezonul trecut, în care a câștigat Cupa Ligii engleze și a terminat pe locul patru în campionat.

Potrivit presei, proprietarii cereau un cec de 6 miliarde de lire sterline pentru vânzarea totală a unui club achiziționat în 2005 de Malcolm Glazer, tatăl, între timp decedat, pentru 790 de milioane de lire sterline.

VIDEO&FOTO Premieră pentru Dacia Spring facelift, cu schimbări majore de design și de tehnologie. Comenzile se deschid în curând CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Premieră pentru Dacia Spring facelift, cu schimbări majore de design și de tehnologie. Comenzile se deschid în curând

Miliardarul Jim Ratcliffe a fondat Ineos în 1998 și este președintele și directorul executiv al acestui grup chimic, unde deține 60% din acțiuni.

Ineos a investit în mai multe sporturi, printre care fotbal (Lausanne, Nice), ciclism (Ineos Grenadier, fosta Team Sky) sau Formula 1 (Mercedes).

În octombrie, Jassim bin Hamad Al Thani, șeic din Qatar, vărul emirului și președinte al Qatar Islamic Bank (QIB), s-a retras din cursa pentru cumpărarea clubului de fotbal Manchester United, de 20 de ori campioană a Angliei.

Acesta era dispus să cumpere întregul club, să achite toate datoriile, de circa 700 milioane euro, și să investească în stadion și în baza de antrenament.

Jassim bin Hamad Al Thani, fan declarat al „diavolilor roșii”, a făcut de-a lungul acestui an mai multe oferte. Ultima, de 7 miliarde de dolari, care ar fi făcut ca United să devină cel mai scump club din istorie, a fost însă respinsă acum de familia Glazer, deși era mult mai mare decât evaluarea clubului, de 3,3 miliarde de dolari, la Bursa de Valori din New York, conform Skysports.

Oferta lui Sheikh Jassim, care a evaluat United la peste 5 miliarde de lire sterline, a fost singura pentru 100% din club.

Miliardarul britanic Jim Ratcliffe, patronul Ineos, a fost asstfel singurul rămas acum ca ofertant, pregătindu-se să achite 1,3 miliarde de lire sterline pentru 25% din club, urmând ca proprietarii americani, care conduc Manchester United din 2005, să rămână în continuare cu o participație majoritară.

USR și PNL vor să (mai) dea o pâine executorilor judecătorești - ar recupera unele datorii în locul ANAF și ar fi plătiți din buzunarul datornicului CITEȘTE ȘI USR și PNL vor să (mai) dea o pâine executorilor judecătorești - ar recupera unele datorii în locul ANAF și ar fi plătiți din buzunarul datornicului

În primăvară era relatat că patronul Ineos, Jim Ratcliffe, are un ușor avans față de Qatar în încercarea de a cumpăra Manchester United.

Fiu al unui tâmplar din Failsworth, în Greater Manchester, Sir Jim este un fan al lui United din copilărie. Cunoscut pentru poziția sa dură de negociator, a fost numit cândva Dr. No de către sindicate. Prin cumpărarea și redresarea unor părți de întreprinderi casate, Sir Jim a construit o avere uriașă, deși estimările privind averea sa variază, arată G4Media.

Forbes o estimează la aproximativ 18 miliarde de dolari (15,8 miliarde de lire sterline), în timp ce Sunday Times Rich List, care îl consideră a doua cea mai bogată persoană din Marea Britanie, spune că este mai aproape de 30 de miliarde de lire sterline.

Pornind de la operațiunile deținute cândva de gigantul petrolier BP, Sir Jim a creat o companie – Ineos – ale cărei substanțe chimice și materii prime intră în aproape tot ceea ce atingem în fiecare zi. Din 194 de situri din 29 de țări, Ineos generează vânzări de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline și are peste 26.000 de angajați. Materiile sale prime sunt folosite în orice, de la ambalaje pentru articole de toaletă, medicamente și alimente, până la telefoane mobile și mobilier.

Sir Jim a fost întotdeauna implicat în industria chimică și în industrie. După ce a absolvit cu o diplomă în inginerie chimică la Universitatea din Birmingham în 1974, a petrecut mai mulți ani la firmele petroliere BP (Fostă British Petroleum) și Esso înainte de a se alătura producătorului de țesături și produse chimice Courtaulds.

Apoi, în 1989, a făcut un pas care i-a schimbat cariera în lumea capitalului privat, când s-a alăturat companiei Advent International. Aceasta l-a învățat pe Sir Jim cum se fac tranzacțiile, înainte de a face saltul în coproprietatea unei afaceri, pe baza a ceea ce avea să devină o strategie bine cunoscută.

GALERIE FOTO Un român a cumpărat un avion al lui Ovidiu Tender, scos la licitație de ANAF, și îl va transforma în locuință. Avion transportat pe șosea spre casă, mai multe semafoare și semne de circulație au fost scoase CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Un român a cumpărat un avion al lui Ovidiu Tender, scos la licitație de ANAF, și îl va transforma în locuință. Avion transportat pe șosea spre casă, mai multe semafoare și semne de circulație au fost scoase

Împreună cu un alt om de afaceri, John Hollowood, a cumpărat divizia de produse chimice a BP din Hythe, lângă Southampton, pentru 40 de milioane de lire sterline în 1992. În 1994, aceasta a fost evaluată la 100 de milioane de lire sterline când a fost scoasă la bursa de la Londra.

Afacerea, numită Inspec, a continuat să achiziționeze divizia de produse chimice de specialitate a BP din Anvers, Belgia. Sir Jim a plecat apoi pentru a-și forma propria firmă, Ineos, în 1998, care a cumpărat afacerea belgiană pentru 89 de milioane de lire sterline.

De atunci, Ineos a crescut și a devenit o putere chimică, extinzându-se prin achiziții sau prin investiții în domenii controversate, cum ar fi fracturarea hidraulică.

Datorită deciziei sale de a nu scoate niciodată compania la bursă și, astfel, de a nu avea acționari de la City pe care să îi consulte, Sir Jim – care este și acționarul majoritar al Ineos – a putut să acționeze rapid în cazul unor tranzacții.

De asemenea, și-a câștigat reputația de negociator dur în conflictele de muncă. Este celebru faptul că, în 2013, s-a confruntat cu sindicatele de la uzina petrochimică și rafinăria Grangemouth din Scoția, pe fondul amenințării cu greve la nivelul întregii companii din cauza salariilor și pensiilor. Disputa – care i-a adus lui Sir Jim porecla de „Dr. No”, un personaj negativ din seria Bond – a dus la anunțarea de către Ineos a închiderii fabricii și a reducerii a 800 de locuri de muncă.

Cu toate acestea, firma a revenit asupra deciziei la scurt timp după ce sindicatul Unite a acceptat un plan de supraviețuire care prevede investiții de 300 de milioane de lire sterline pentru a menține unitatea deschisă.

Deloc străin de controverse, Sir Jim a atras critici atunci când, în 2016, Ineos a importat în Marea Britanie primul transport de gaze de șist (derivate din fracturare) din SUA, pe fondul opoziției acerbe a grupurilor ecologiste.

De asemenea, se pare că, în 2020, s-a mutat din Marea Britanie la Monaco, un loc care nu percepe impozit pe venitul persoanelor fizice și nici impozit pe câștigurile de capital. Sir Jim a refuzat să comenteze, dar când a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora se va muta în principat în 2019, el a declarat pentru BBC că a încercat să „dea înapoi Marii Britanii” și că a investit 2,5 miliarde de lire sterline în această țară.

În ultimii ani, interesele de afaceri ale lui Sir Jim s-au îndepărtat de industria chimică. El a anunțat că intenționează să construiască un nou vehicul bazat pe Land Rover Defender, care a fost abandonat în 2016.

Cu toate acestea, în 2020, Sir Jim, care a sprijinit ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în perioada premergătoare referendumului pentru Brexit din 2016, a declarat că noul vehicul 4×4 va fi construit în Franța, punând capăt speranțelor că va fi fabricat la o nouă fabrică din Țara Galilor.

În 2017, Ineos a cumpărat Belstaff, producătorul de îmbrăcăminte de lux pentru motociclete, ale cărui jachete au fost purtate cândva de actorul Steve McQueen și modelate de persoane precum David Beckham. Ineos are, de asemenea, un parteneriat cu echipa Mercedes F1.

viewscnt
Afla mai multe despre
manchester united
jim ratcliffe