Una dintre cele mai vechi cărți existente ar urma să fie vândută la licitație cu peste 2,6 milioane de dolari

Una dintre cele mai vechi cărți existente ar urma să fie vândută la licitație cu peste 2,6 milioane de dolari

Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2024

Un manuscris din Egipt care conține inclusiv Prima Epistolă a lui Petru și Cartea lui Iona este scoasă la licitație la Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

O carte din Egipt, scrisă în la începutul perioadei creștinismului și considerată una dintre cele mai vechi cărți existente, va fi scoasă la licitație în luna iunie la Londra, potrivit Reuters, citată de News.ro. Codexul Crosby-Schoyen - scris în limba coptă pe papirus în jurul anilor 250-350 d.Hr. și produs într-una dintre primele mănăstiri creștine - are o valoare de vânzare estimată între 2,6 și 3,8 milioane de dolari, potrivit Christie's.

"Este chiar în acea perioadă, acea perioadă de tranziție, când pergamentul de papirus începe să se transforme în formă de codex", a declarat Eugenio Donadoni, specialist senior al Christie's în Manuscrise medievale și renascentiste. "Așadar, cărțile așa cum le cunoaștem astăzi. Iar ceea ce avem în această carte sunt cele mai vechi texte cunoscute a două cărți ale Bibliei".

DOCUMENT Guvernul a adoptat scutirea de contribuția la sănătate a indemnizațiilor pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și risc maternal. Surse - Indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice nu sunt scu CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a adoptat scutirea de contribuția la sănătate a indemnizațiilor pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și risc maternal. Surse - Indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice nu sunt scu

Cele 104 pagini (52 de foi) au fost scrise de un singur scrib pe o perioadă de 40 de ani la o mănăstire din Egiptul superior și sunt păstrate în spatele plexiglasului. Codexul conține prima epistolă a lui Petru și Cartea lui Iona.

Donadoni a atribuit conservarea sa climatului uscat al Egiptului, adăugând că doar câteva cărți din secolele al III-lea și al IV-lea au supraviețuit până în zilele noastre. "Toate descoperirile majore de manuscrise creștine pe care le-am avut în secolul al XX-lea și la sfârșitul secolului al XIX-lea sunt toate concentrate în Egipt pentru acele condiții climatice foarte precise", a spus el.

LISTA Liderul pieței scumpește țigările. Cât vor costa Kent, Rothmans, Viceroy, Pall Mall CITEȘTE ȘI LISTA Liderul pieței scumpește țigările. Cât vor costa Kent, Rothmans, Viceroy, Pall Mall

Codexul a fost descoperit în Egipt în anii 1950 și a fost achiziționat de Universitatea din Mississippi, unde a rămas până în 1981. Colecționarul norvegian de manuscrise dr. Martin Schoyen l-a achiziționat în 1988 și îl scoate acum la licitație împreună cu alte câteva piese importante din colecția sa Shoyen, una dintre cele mai mari colecții private de manuscrise din lume. Codexul este expus la Christie's New York între 2 și 9 aprilie și va fi scos la licitație la Londra în 11 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
christie's
londra