Oficiul de Combatere a Spălării Banilor a făcut 13 sesizări la parchet privind transferuri de bani în și din Panama

Oficiul de Combatere a Spălării Banilor a făcut 13 sesizări la parchet privind transferuri de bani în și din Panama
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2016

În baza de date a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) sunt înregistrate 286 de persoane fizice și juridice care au realizat transferuri de bani în și din Panama, iar 13 cazuri au făcut obiectul unor sesizări la parchet, a declarat, marți, președintele instituției Neculae Plăiașu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Din 2003 până la 31 martie 2016, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice și juridice care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. Au intrat 21,7 milioane euro și au ieșit 50,5 milioane euro", a explicat Plăiașu, în cadrul Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților. El a precizat că 13 cazuri au făcut obiectul unor sesizări către parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Plăiașu a spus că Oficiul a semnat, din 2013, un acord de cooperare în domeniul schimbului de informații cu Panama. El a mai arătat că instituția a făcut 361 de cereri de informații către diverse state, cum ar fi Cipru (40), Elveția (26), Marea Britanie (20), Insulele Virgine Britanice (16), Panama (11).

Panama Papers: Premierul britanic Cameron a recunoscut după 5 zile că a deținut acțiuni în offshore CITEȘTE ȘI Panama Papers: Premierul britanic Cameron a recunoscut după 5 zile că a deținut acțiuni în offshore

"În procedurile interne ale noastre, tranzacțiile financiare și comerciale cu legături spre entitățile și teritoriile menționate îmbracă caracteristici de risc ridicat, major, cu consecințe în creșterea operativității de analiză. Panama este un areal cu posibilități și legături faptice de protecție a unor tranzacții, fluxuri financiare, cu conținut în zona spălării banilor sau finanțării terorismului. Interesul nostru pentru Panama a avut la bază și un istoric cu trimitere la zona spălării banilor și finanțării terorismului fapt ce ne-a făcut să realizăm o legătură directă cu unitatea de informații din acest stat", a mai afirmat acesta.

Discuțiile din cadrul Comisiei au avut loc la solicitarea deputaților care au vrut să știe ce acțiuni a întreprins statul roman în legătură cu dezvăluirile Panama Papers.

viewscnt
Afla mai multe despre
panama
off shore
onpcsb
plăiașu