Orange România bate, în prima instanță, Consiliul Concurenței pentru anularea unei amenzi consistente pe abuz de poziție dominantă

Orange România bate, în prima instanță, Consiliul Concurenței pentru anularea unei amenzi consistente pe abuz de poziție dominantă
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 28 iun 2021

Curtea de Apel București (CAB) a anulat, cu posibilitate de recurs, amenda pe care Orange România, liderul pieței de telecomunicații mobile, a primit-o în decembrie 2018 de la Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă. Amenda s-a ridicat la 64,92 milioane de lei (circa 14 milioane de euro), reprezentând 1,21% din cifra de afaceri a companiei în 2017, indică date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2011-2015, operatorul de telefonie ar fi limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la rețeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienții Orange.

Simplus Invest SRL este o companie care intermediază transmiterea de mesaje comerciale prin numere scurte între anumite companii beneficiare și clienții operatorilor de telefonie mobilă. Pentru a-și desfășura activitatea, integratorii încheie contracte cu clienți (companii care vor să transmită mesaje comerciale) și cu toți operatorii de telefonie mobilă, care le alocă numere scurte.

În cadrul investigației, Autoritatea de Concurență a constatat mai multe fapte ale Orange prin care ar fi limitat accesul Simplus la rețeaua sa, cum ar fi: refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte, respectiv închiderea anumitor numere scurte.

DECIZIE ANAF, datoare la Orange România cu aproape 40 milioane lei CITEȘTE ȘI DECIZIE ANAF, datoare la Orange România cu aproape 40 milioane lei

"Companiile mari, care dețin poziții dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu față de partenerii lor și să creeze proceduri clare, transparente și rezonabile pentru situațiile ce justifică o limitare a accesului la rețeua sa", spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În perioada 2012-2013, Simplus era principalul jucător din România pe piața de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte.

Instituția a apeciat că acțiunile Orange ar fi diminuat în mod semnificativ capacitatea acestui integrator de a concura pe piață, cifra de afaceri a Simplus diminuându-se în perioada 2012-2015 de aproximativ 5 ori.

În 2011, Consiliul Concurenței a mai amendat Orange, cu 34,8 milioane euro, și Vodafone, cu 28,3 milioane euro, pentru abuz de poziție dominantă. Cele două companii au contestat atunci sancțiunile, în cazul Orange instanța supremă menținând decizia Consiliului Concurenței. Cazul Vodafone se află pe rol.

Printre firmele care furnizează servicii de plată prin SMS se numără Netopia SRL București (Netopia mobilPay), Simplus Invest SRL București (în insolvență din decembrie 2015), Pagini Europene SRL Brașov, EuroPayment Services (www.euplatesc.ro) și Filip Net SRL București, potrivit datelor date publicității de instituție aprilie 2016.

Profit.ro a anunțat, în aprilie 2018, că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a redus cu 37 de milioane de lei, la 110,9 milioane de lei, o amendă aplicată de Consiliul Concurenței în februarie 2011 companiei Orange România. Hotărârea instanței este definitivă și irevocabilă.

Orange Romania este liderul pieței de profil după numărul clienților și venituri.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
amenzi
orage
sms
instanta
litigiu