Orange, Vodafone și RASIROM vor să monitorizeze pădurile României. Buget - peste 44 milioane lei

Orange, Vodafone și RASIROM vor să monitorizeze pădurile României. Buget - peste 44 milioane lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 23 ian 2024

Trei asocieri de firme conduse de Orange România, Vodafone România și RASIROM, entitate aflată sub coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI), s-au înscris la o licitație organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pentru achiziționarea unui sistem național de monitorizare a pădurilor României. Contractul a fost estimat la 44,42 milioane de lei, fără TVA, și va avea o durată de 27 luni de la data atribuirii, conform datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Prezenta procedură de achiziție se derulează în cadrul proiectului "Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat", proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit Componentei C7 – Transformare Digitală, Investiția 5 - Digitalizare în domeniul  mediului sprijin financiar nerambursabil, MMAP are obligația implementării unor servicii informatice integrate de supraveghere, control, monitorizare a fondului forestier, utilizarea de soluții digitale pentru păduri și monitorizarea transportului de masă lemnoasă. Toate aceste noi dezvoltări se vor integra cu sistemul informatic SUMAL 2.0 (sistemul informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase -  realizat împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale)", scrie în caietul de sarcini al licitației.

În timpul implementării SUMAL 1.0 au fost identificate mai multe lacune, inclusiv lipsa sistemelor de monitorizare pentru a evita transportul dublu al lemnului, precum și utilizarea imaginilor satelitare pentru a monitoriza integritatea zonei forestiere și starea de sănătate a arboretului.

Monitorizarea video a transporturilor de lemn atât pe drumurile forestiere, cât și pe drumurile publice va reduce posibilitatea de transporturi multiple, precum și evaluări/încărcări false ale lemnului.

STS cumpără echipamente de comunicații pentru două centre de date care vor susține digitalizarea sistemului judiciar CITEȘTE ȘI STS cumpără echipamente de comunicații pentru două centre de date care vor susține digitalizarea sistemului judiciar

"Scopul principal al investiției este de a avea un sistem digital, inovator, pentru combaterea exploatării forestiere ilegale. Acesta va fi integrat cu SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul românesc de monitorizare a trasabilității lemnului. Amplasarea de camere video capabile să recunoască plăcuțele de înmatriculare auto și să realizeze o analiză avansată a datelor înregistrate, în 350 de puncte de monitorizare, distribuite pe întreg teritoriul național. Fiecare punct de monitorizare va avea alimentare cu back-up și o transmisie de date cu redundanța", mai scris în document.

Orange România a depus oferta în asociere cu propria firmă Orange Romania Communications (fost Telekom Romania Communications), Rasirom împreună cu Arobs Systems, iar Vodafone România cu Maguay Computers.

viewscnt
Afla mai multe despre
orange
vodafone
rasirom
licitatie
paduri
sistem
monitorizare