Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a numit-o pe Ana Birchall în funcția de consilier prezidențial, începând cu data de 1 mai. Aceasta va activa în cadrul Departamentului Politică Externă, Parteneriate Strategice și Românii de Pretutindeni din Administrația Prezidențială și va avea atribuții și responsabilități pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat decretul pentru numirea doamnei Ana Birchall în funcția de consilier prezidențial, începând cu data de 1 mai 2025, se arată în anunțul Administrației Prezidențiale.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Potrivit comunicatului, Ana Birchall va activa în cadrul Departamentului Politică Externă, Parteneriate Strategice și Românii de Pretutindeni din Administrația Prezidențială și va avea atribuții și responsabilități pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, scrie News.ro.
Ana Birchall a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București la mijlocul anilor 90, apoi a continuat studiile în SUA, unde a obținut titlul de doctor la Universitatea Yale, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume. Ulterior, a profesat la o mare firmă de avocatură din New York. S-a întors în România în timpul guvernării Năstase, fiind angajată în Ministerul de Externe, unde s-a ocupat de negocierile pentru aderarea la UE.
A ocupat funcția de consilier pe probleme de politică externă în Senat și a condus departamentul de educație al PSD.
În 2012, a devenit consiliera premierului Victor Ponta, apoi deputat de Vaslui în două legislaturi. În februarie 2017, Guvernul condus de Sorin Grindeanu, la presiunile lui Liviu Dragnea, adoptă celebra OUG 13, care l-ar fi salvat pe liderul PSD de pușcărie.
Câteva zile mai târziu, Sorin Grindeanu abrogă OUG 13 și îi cere demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, cel care promovase actul salvator pentru Dragnea. În locul lui Iordache este numită interimar Ana Birchall, care ocupa atunci postul de ministru pentru Afaceri europene.

Ulterior, ministru al Justiției devine tehnocratul Tudorel Toader, care, în aprilie 2019, este forțat să demisioneze din Guvern, după ce refuză să vină cu o nouă ordonanță pentru salvarea șefului PSD Liviu Dragnea.
La minister s-a întors Ana Birchall, care, la rândul său, s-a opus modificărilor din Justiție. O lună mai târziu, Liviu Dragnea a ajuns la pușcărie. În continuare, Ana Birchall s-a opus ca procurorul Adina Florea, agreată de PSD, să fie numită în fruntea Secției speciale pentru anchetarea magistraților, creată la propunerea lui Dragnea.
După primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019, când Viorica Dăncilă a reușit să se califice în finală, Ana Birchall a fost exclusă din PSD. Motivul? Liderii PSD i-au reproșat că insistase prea mult în campania electorală pe tema Justiției și adusese un deserviciu partidului. „Doar nu era să vorbesc despre broșe”, a răspuns Ana Birchall, aluzie la Viorica Dăncilă.