Antony Blinken spune că SUA vor oferi ajutoare umanitare și vor întări granița estică a NATO

Antony Blinken spune că SUA vor oferi ajutoare umanitare și vor întări granița estică a NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2022

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a reiterat sâmbătă, din Polonia, sprijinul pentru această țară, principala cale de ieșire pentru sutele de mii de refugiați de război care fug din Ucraina după invazia rusă, și a abordat cu guvernul de la Varșovia chestiunea creșterii securității poloneze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Blinken, cel mai important diplomat american din administrația președintelui Joe Biden care a vizitat Polonia, s-a întâlnit în orașul Rzeszow (sud) cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, cu care a căzut de acord cu privire la nevoia întăririi flancului estic al NATO, arată Agerpres, care citează EFE.

Secretarul de stat al SUA a anunțat decizia Washingtonului de a dona ajutoare umanitare în valoare de 2,75 miliarde de dolari pentru refugiații din Ucraina și Polonia, țară pe care a lăudat-o pentru "leadership-ul și rapiditatea cu care a răspuns crizei umanitare" declanșate de "invadarea Ucrainei". Blinken a numit Polonia țară "lider" în această criză, atât pentru sprijinul acordat refugiaților, cât și în sfera defensivă.

"Polonezii știu cât este de important să apere libertatea, la fel ca și americanii, motiv pentru care vom rămâne uniți în sprijinul pentru Ucraina împotriva unei invazii deliberate, ilegale și neprovocate", a declarat Blinken pentru presă, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Rau.

Într-o declarație separată, Morawiecki a confirmat că temele de discuție au fost războiul din Ucraina, trimiterea de trupe americane în Polonia și impunerea de sancțiuni la adresa Rusiei.

"Avem peste 10.000 de militari americani în Polonia și vom face eforturi pentru a-i primi pe toți cât mai bine cu putință, precum și echipe militare care să apere spațiul nostru aerian", a declarat șeful executivului polonez.

În Polonia sunt desfășurați 5.000 de parașutiști ai Diviziei 82 americane, cărora li se vor alătura în scurt timp un grup de personal administrativ compus din 300 de oameni, precum și opt avioane de luptă F-35 și un număr neprecizat de elicoptere de luptă de tip AH-64 Apache. În total, SUA au desfășurat 12.000 de militari în Europa de Est, cel mai mare contingent mobilizat de la Războiul Rece.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
ucraina
razboi ucraina
polonia