Decizie șoc în Franța: Emmanuel Macron anunță dizolvarea Adunării Naționale, în urma înfrângerii suferite de alianța de guvernare în alegerile europarlamentare.

Decizie șoc în Franța: Emmanuel Macron anunță dizolvarea Adunării Naționale, în urma înfrângerii suferite de alianța de guvernare în alegerile europarlamentare.
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2024

Președintele Emmanuel Macron a anunțat duminică seară dizolvarea Adunării Naționale (parlamentul france), în urma înfrângerii suferite de alianța de la guvernare în alegerile europarlamentare, care a ajuns pe locul al doilea, la mare distanță de rezultatul Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Nu voi putea să continui ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat", a declarat președintele francez după anunțarea rezultatelor exit-pollurilor. "Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Națională în această seară", a anunțat el, adresându-se francezilor într-o alocuțiune televizată, relatează News.ro.

ULTIMA ORĂ Nicușor Dan câștigă categoric un nou mandat de primar general al Bucureștiului, conform sondajelor. Proiectele pentru următorii 4 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nicușor Dan câștigă categoric un nou mandat de primar general al Bucureștiului, conform sondajelor. Proiectele pentru următorii 4 ani

"Dizolv Adunarea Națională în această seară și în câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur și la 7 iulie pentru al doilea tur", a precizat președintele francez.

"Aceasta este o decizie serioasă și cu greutate. Dar, mai presus de toate, este un act de încredere", a mai spus Emmanuel Macron.

El a recunoscut că ceea ce indică exit-pollurile "nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa".

"Este momentul unor clarificări esențiale (...) Am auzit mesajul vostru, preocupările voastre și nu le voi lăsa fără răspuns", a spus Emmanuel Macron.

Elevii români au obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și o mențiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică CITEȘTE ȘI Elevii români au obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și o mențiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică

Peste 49 de milioane de francezi au fost chemați duminică la vot pentru a-și alege europarlamentarii, la capătul unei campanii dominate de Rassemblement National. La ora locală 20.00, a fost anunțat un exit-poll care arăta că Jordan Bardella ( principalul candidat al RN) se afla pe primul loc, cu 32% din voturi, cu mult în fața lui Valérie Hayer (cap de listă la Renaissance, 14,9%) și Raphaël Glucksmann (principalul candidat al Partidului Sociaist, cu 14,2%). Au urmat Manon Aubry (LFI, stânga, 9,1%), François-Xavier Bellamy (LR, dreapta 7%), Marie Toussaint (EELV, Verzii, 5,4%) și Marion Maréchal (Reconquête, naționaliștii, 5,3%). Prezența la vot a fost estimată la 52,5%.

Încuraja de victoria sa răsunătoare, tânărul Jordan Bardella i-a cerut "solemn" lui Emmanuel Macron "să organizeze noi alegeri legislative". Salutând "scorul istoric" obținut de partidul său și "respingerea crâncenă" a politicilor șefului statului, Bardella i-a cerut acestuia să "ia act de această nouă ordine politică" și să dizolve Adunarea Națională.

La scurt timp, într-un discurs adresat francezilor, Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Adunării Naționale, precum și organizarea de alegeri legislative la 30 iunie și 7 iulie, ceea ce a produs un adevărat șoc în rândul clasei politice franceze, care a avut reacții diverse, de la aprobare la respingere.

viewscnt
Afla mai multe despre
macron
adunare națională
dizolvare
alegeri
dreapta