DOCUMENT Armata a atribuit mega-contractul extinderii bazei militare aeriene Kogălniceanu. "Va fi un mic orășel efectiv."

DOCUMENT Armata a atribuit mega-contractul extinderii bazei militare aeriene Kogălniceanu. "Va fi un mic orășel efectiv."

Sursă foto: cont Facebook MK Airbase Romania

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 iun 2022

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a atribuit contractul clasificat "secret de serviciu" de proiectare și execuție a primei faze de extindere și modernizare a infrastructurii bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, în urma unei proceduri de licitație restrânsă demarată în urmă cu mai bine de un an, în martie 2021.

Contractul, estimat inițial la 2,14 miliarde lei plus TVA (2,54 miliarde lei cu tot cu taxă), a fost atribuit la valoarea de 1,433 miliarde lei plus TVA, adică peste 1,7 miliarde lei în total.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Banca Rusiei reduce din nou dobânda-cheie, citând încetinirea inflației și declinul economic sub estimări CITEȘTE ȘI GRAFIC Banca Rusiei reduce din nou dobânda-cheie, citând încetinirea inflației și declinul economic sub estimări
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Câștigătorul este consorțiul condus de firma românească Aduro Impex SRL și din care mai fac parte Bog’Art și o subsidiară locală a grupului austriac Strabag.

Consorțiul căruia i s-au atribuit lucrările rămăsese de altfel, în martie, singur în "lupta" pentru contract, după respingerea unei contestații împotriva Strabag depuse de competitorul Concelex.

Eurobarometru: Aproape 80% dintre respondenții români susțin trecerea la euro, cel mai mare procent între statele care nu au adoptat moneda. România - Zero condiții îndeplinite CITEȘTE ȘI Eurobarometru: Aproape 80% dintre respondenții români susțin trecerea la euro, cel mai mare procent între statele care nu au adoptat moneda. România - Zero condiții îndeplinite

Compania de construcții Aduro Impex SRL, liderul consorțiului, este un business cu rulaj anual de 60 milioane lei în 2021, controlat și condus de antreprenorul Gheorghe Mircea.

Constructorul Bog’Art, cu afaceri de 576 milioane lei anul trecut, este una dintre cele mai vechi firme din România, fondată în 1991 de Raul Doicescu și controlată în prezent de vehiculul juridic Bog’Art Holding Cipru Limited.

Strabag SRL (rulaj de 956 milioane lei în 2021) este deținută de subsidiara austriacă Bau Holding Beteiligungs AG a grupului Strabag SE. Cei mai mari acționari ai grupului Strabag sunt Hans Peter Haselsteiner (28,3% din capital), firma Rasperia Trading din Cipru a miliardarului rus Oleg Deripaska (27,8%), Uniqa (15,3%) și Raiffeisen (14,2%).

VIDEO Incident la M&M - Două persoane au căzut într-un rezervor plin cu ciocolată CITEȘTE ȘI VIDEO Incident la M&M - Două persoane au căzut într-un rezervor plin cu ciocolată

Din valoarea totală de 1,433 miliarde lei a contractului, 1,385 miliarde lei reprezintă execuția lucrărilor, iar 49,4 milioane lei – proiectarea și asistența tehnică. "Valoarea cheltuielilor diverse și neprevăzute pentru faza I este de maxim 10% din valoarea totală de proiectare și execuție lucrări", se menționează în documentația de atribuire.

Nu mai puțin de 18 subcontractanți vor lucra pentru consorțiul câștigător, respectiv HSKONING DHV NEDERLAND BV (proiectare lucrări de aerodromuri, piste de decolare/ aterizare, suprafețe/platforme de manevră/ staționare aeronave, proiectare construcții aeroportuare, proiectare de instalații navigație, balizaj), TIAB SA (proiectare și execuție de posturi de transformare, stații electrice și de instalații aparținând părții electrice a centralelor cu orice tensiuni nominale standardizate, proiectare și execuție a sistemelor și instalațiilor de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, proiectare și execuție de sisteme și instalații de limitare și stingere a incendiilor, proiectare, montaj și punere în funcțiune pentru instalații tehnice amplasate în mediu exploziv, proiectare si execuție sisteme de alarmare împotriva efracției, lucrări de execuție si servicii de proiectare rețele electrice, lucrări de execuție instalații navigație, balizaj), CONSITRANS SRL (servicii de proiectare pentru execuție lucrări de infrastructură rutieră), EUROCERAD INTERNATIONAL SRL (proiectare depozite de materiale explozibile), SPECIALIST CONSULTING SRL (proiectare suprafețe de mișcare), PEGASUS ENGINEERING SRL (servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului), PRO TOBY SRL (proiectare lucrări de rețele edilitare), GREENVIRO SRL (proiectare lucrări de rețele edilitare), INSTAL SERVICE TECHNOLOGY SRL (proiectare si execuție lucrări de rețele gaze), DERE CONSTRUCTION TAAHHÜT AȘ (execuție toate tipurile de lucrări de pavaj), UTI FACILITY MANAGEMENT (proiectare si execuție lucrări de instalații si rețele), POPP & ASOCIATII SRL (proiectare generală și asistență tehnică a proiectantului pe durata de execuție a lucrărilor), TANCRAD SRL (lucrări de infrastructură rutieră), AVIMI SERV SRL (furnizor pentru materiale granulare), PETRODESIGN SA (proiectare depozit combustibili lichizi), STRACO HOLDING SRL (execuție lucrări drumuri), ANTREPRIZA DE REPARAȚII ȘI LUCRĂRI ARL CLUJ (execuție lucrări construcții rețele edilitare) și ELLIS ’92 SRL (proiectare instalații combustibili lichizi, distribuție si stocare carburanți lubrifianți).

EXCLUSIV Dacia a suspendat comenzile pentru toate modelele cu motoare ECO-G CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia a suspendat comenzile pentru toate modelele cu motoare ECO-G

"În climatul geostrategic actual, în care se conturează atât reactivarea faliilor politico-economice și militare pe axa est-vest, cu revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece și, dincolo de acestea, prin desfășurarea unor acțiuni de aproprieri ilegitime de teritorii la est (referință la anexarea peninsulei Crimea de către Rusia de la Ucraina în 2014 – n.r.), dar și amenințări proprii confruntărilor asimetrice precum actele de terorism caracteristice spațiului Orientului Apropiat și Nord African, exportate în Europa, dezvoltarea unor capacități menite să asigure suportul logistic al intervențiilor armate, în special al celor aeriene, este vital", se arăta în documentația de atribuire a contractului de la Kogălniceanu.

Potrivit sursei citate, în condițiile în care România își dorește consolidarea statutului său de pol de stabilitate pe flancul estic al UE și NATO, iar acest lucru se face și prin augumentarea și îmbunătățirea capacității de intervenție armată, "se impune realizarea unor facilități minimale operaționale noi, precum și dezvoltarea și integrarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Armate Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive".

Baza aeriană de la Kogălniceanu este un hub de tranzit pentru trupele SUA și NATO și pentru armamentul și echipamentele acestora.

Astfel, perspectiva diversificării gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se executa pe și de pe această locație presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona cazărmii 888 și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător.

Proiectul include lucrări de construire de clădiri aeroportuare cu diverse funcționalități, construcții militare cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție, împrejmuiri, drumuri, platforme, piste, bretele, zone aeroportuare și devieri de rețele de utilități, în principal de apă și gaze naturale.

"Prin această investiție se continuă modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aerodromurilor în general și crearea capabilităților necesare în vederea interoperabilității cu ceilalți parteneri din Alianța Nord Atlantică, în vederea desfășurării pe această locație a unor exerciții și activități de instruire în comun sau a activităților de cross-servicing pentru aeronavele din dotarea Forțelor Aeriene Române sau a partenerilor", se mai menționează în caietul de sarcini.

FOTO Cum va arăta noul logo al McDonald\'s în Rusia CITEȘTE ȘI FOTO Cum va arăta noul logo al McDonald's în Rusia

În ianuarie 2020, Guvernul a aprobat exproprierea în acest scop a unui număr de aproape 1.400 de proprietăți imobiliare din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina din județul Constanța, constând în terenuri în special extravilane, dar și intravilane, cele mai multe agricole, în suprafață totală de aproape 2.400 de hectare. Valoarea estimată a despăgubirilor cuvenite proprietarilor se ridica la peste 110 milioane lei.

Valoarea totală a investiției în infrastructura bazei Kogălniceanu, investiție aprobată inițial în noiembrie 2019 de fostul Guvern Dăncilă, era estimată atunci la 12,17 miliarde lei cu tot cu TVA, din care lucrările de construcții-montaj aveau un cost prognozat de aproape 7,4 miliarde lei.

"Va fi un mic orășel efectiv. Vor veni aproximativ 10.000 (de militari SUA – n.r.), deci ne vom dubla populația cu încă 10.000. Va fi un cartier, se vor construi case cu toate utilitățile, cu spații locative comerciale, medicale, o suprafață destul de mare, care se va lua din extravilan o parte și din intravilan", declara, în noiembrie 2019, pentru ProTV, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Anca Belu.

viewscnt
Afla mai multe despre
baza aeriana mihail kogalniceanu
militari americani stationati baza kogalniceanu
extindere modernizare baza militara kogalniceanu
investitii mapn 2% din pib