DOCUMENT Surpriză - Românul numit de Trump la șefia OSIM-ului din SUA a demisionat, după ce a condamnat violențele de la Capitoliu

DOCUMENT Surpriză - Românul numit de Trump la șefia OSIM-ului din SUA a demisionat, după ce a condamnat violențele de la Capitoliu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 ian 2021

Avocatul Andrei Iancu, funcționarul român cu cel mai înalt grad din Guvernul SUA, numit în februarie 2018 de către fostul președinte american Donald Trump în pozițiile de subsecretar pentru proprietate intelectuală al Departamentului pentru Comerț de la Washington și director al Oficiului SUA pentru Brevete și Mărci Înregistrate (US Patent and Trademark Office - USPTO), și-a dat demisia din funcții cu o zi înainte de învestirea noului președinte Joe Biden, în acord cu cutuma și practica uzuală a oficialilor și conducătorilor de agenții numiți politic, relevă date analizate de Profit.ro.

"Împreună, am reușit să echilibrăm și să întărim sistemul american de proprietate intelectuală, să clarificăm o parte dintre problemele sale cele mai spinoase și să sporim reziliența și predictibilitatea patentelor și mărcilor înregistrate certificate de noi. (...) Izvorât din Constituție și călit de-a lungul istoriei, sistemul de proprietate intelectuală al Americii este o bijuterie a coroanei, un standard de aur", a scris Andrei Iancu în scrisoarea de rămas bun adresată angajaților Oficiului.

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, însă, chiar în cursul zilei de 6 ianuarie, în care au avut loc incidentele violente de la Capitoliu, soldate cu 5 morți, Andrei Iancu le-a trimis angajaților instituției un e-mail în care a condamnat în termeni aspri evenimentul, pe care l-a numit "un afront la adresa sistemului nostru electoral constituțional", survenit după ce, "timp de peste 200 de ani, America a constituit standardul a ceea ce înseamnă tranziția pașnică a puterii". Mesajul lui Iancu angajații USPTO, al cărui sediu se află la doar câțiva kilometri de Capitoliu, poate fi citit integral la finalul articolului.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
BCE menține nivelul dobânzilor la minime istorice și reiterează că este pregătită să își \ CITEȘTE ȘI BCE menține nivelul dobânzilor la minime istorice și reiterează că este pregătită să își "ajusteze instrumentele" dacă va fi necesar

Într-o analiză publicată în noiembrie anul trecut de către prestigioasa publicație juridică de specialitate law.com se afirma că, la acel moment, existau unele șanse ca o eventuală nouă administrație Biden să îl mențină în funcție pe Andrei Iancu, grație palmaresului său în fruntea celui mai mare arbitru național al drepturilor de proprietate intelectuală din lume, cu circa 12.000 de angajați și un buget anual de peste 3 miliarde de dolari. Printre altele, în mandatul său au fost emise noi îndrumări cu privire la admisibilitatea cererilor de înregistrare de patente, pentru a aduce un plus de claritate într-una din cele mai complexe, ambigue și litigioase zone din legislația de profil. 

Potrivit sursei citate, ca fost avocat cu clienți deținători de patente, Iancu câștigase simpatia acestora, înțelegându-le problemele și punctele de vedere. "A fost unde suntem noi acum și asta a ajutat. E unul dintre noi, ca să spun așa", a spus Joseph Re, partener la Knobbe Martens, una dintre cele mai importante case de avocatură americane din domeniul proprietății intelectuale.

Pe de altă parte, reprezentanți ai industriilor tehnologiei și retailului i-au reproșat că ar fi înăsprit excesiv reglementările de protecție a brevetelor. "Schimbările implementate de directorul Iancu au mers exact în direcția greșită. Au făcut ca micilor întreprinderi, startup-urilor și dezvoltatorilor individuali de tehnologii să le fie mult mai greu să inoveze și să concureze pe piețe, de teama de a nu fi implicați în litigii costisitoare și fără rezultat", a susținut Alex Moss, consilier juridic al ONG-ului Electronic Frontier Foundation din San Francisco, care militează împotriva exceselor și abuzurilor în domeniul proprietății intelectuale.

Lucrările la un bloc de locuințe din București, oprite de procurori. Suspiciuni de fals în declarații și executarea de lucrări fără autorizație de desființare CITEȘTE ȘI Lucrările la un bloc de locuințe din București, oprite de procurori. Suspiciuni de fals în declarații și executarea de lucrări fără autorizație de desființare

Andrei Iancu, cel care l-a și reprezentat la un moment dat pe Donald Trump în instanță, a fost partener la casa de avocatură Irell & Manella LLP, fiind specializat în dosare privind proprietatea intelectuală în domenii legate de dispozitive medicale, IT, telefonie, emisii TV, sisteme de jocuri sau periferice pentru computere. Unul dintre cele mai celebre cazuri ale sale a fost cel în care a reprezentat TiVo în procese privind tehnologia DVR. Activitatea lui Iancu a permis înțelegeri amiabile în afara instanței de circa 1,6 miliarde de dolari, încasate de TiVo de la companii precum AT&T, Verizon, Microsoft, Motorola sau Cisco.

Firma la care a lucrat Iancu înainte de a conduce USPTO l-a reprezentat la un moment pe Trump, împreună cu Mark Burnett Productions și NBC Universal, într-un dosar privind drepturile de autor asupra show-ului de televiziune “Ucenicul". El a pledat ca avocat la USPTO, dar și la tribunale districtuale, precum și la Curtea de Apel Federală.

Iancu, născut în România, a publicat lucrări și a susținut discursuri privind proprietatea intelectuală și a predat drept la universitatea UCLA. Înainte de a deveni avocat, el a absolvit inginerie spațială la UCLA și a lucrat ca inginer la Hughes Aircraft. În acea perioadă, el a primit mai multe premii pentru inovație. De altfel, avocatul de origine română este înregistrat în continuare ca inginer în California.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei iancu donald trump
avocat andrei iancu proprietate intelectuala sua
un roman in cabinetul trump
violente capitoliu sua 6 ianuarie 2021