VIDEO Pe masa lui Bolojan: Transferul contribuțiilor înapoi la angajator; în prima etapă, 5% din venitul salariatului

Taxe și Consultanță   
VIDEO Pe masa lui Bolojan: Transferul contribuțiilor înapoi la angajator; în prima etapă, 5% din venitul salariatului

Reprezentanții confederațiilor sindicale i-au cerut premierului Ilie Bolojan să ia în calcul transferul treptat al plății contribuțiilor sociale înapoi la angajator, în prima etapă cu 5% din venitul salariatului, astfel încât să fie acoperită parțial scăderea puterii de cumpărare, a anunțat vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu.

Reprezentanții celor cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național s-au întâlnit la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Ilie Bolojan, pentru a discuta pe tema măsurilor fiscale propuse de Guvern în actualul context economic și social.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Scumpire în 2 etape a carburanților CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Scumpire în 2 etape a carburanților

'Lucrul pe care l-am cerut în mod expres pentru a atenua scăderea drastică a puterii de cumpărare, ca urmare a implementării acestor măsuri de austeritate, dar și având în vedere momentul liberalizării prețurilor la energie, să ia în calcul și să analizeze transferul contribuțiilor sociale înapoi către angajator, într-un sistem etapizat. În prima etapă am cerut transferul a 5% din venitul salariatului către angajator, astfel încât să fie acoperită parțial scăderea puterii de cumpărare.

Nu avem un răspuns ferm pe toate lucrurile astea, însă ne-a spus că în două săptămâni va analiza propunea noastră cu privire la acest transfer de contribuții și că ne vom așeza la masa discuțiilor', a spus Burlacu, într-un mesaj video - VEZI MAI JOS.

CONFIRMARE Noul șef ANAF este Adrian Nicușor Nica CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Noul șef ANAF este Adrian Nicușor Nica

BNS i-a transmis premierului că sunt probleme mari cauzate de aceste măsuri, iar încărcătura socială este una uriașă, 'menită să se transforme într-o adevărată revoltă socială', ținând cont de nivelul mare de proteste ca urmare a reducerii sporurilor din sistemul bugetar și anunțului cu privire la celelalte măsuri de austeritate, arată Agerpres.

'I-am solicitat domnului premier să convoace în regim de urgență Comitetul Național Tripartit, lucru pe care l-a și făcut, iar astăzi, când discutăm, a fost convocat acest Comitet National Tripartit pentru mâine (vineri) la ora 12:00. I-am cerut să ne transmită oficial primul pachet de măsuri pe care-l are în vedere a fi asumat, lucru pe care deja l-a făcut. La momentul de față, toți experții noștri lucrează pentru propuneri de măsuri, de argumentare la acest prim pachet de măsuri.

Domnul premier Ilie Bolojan a evidențiat în discursul domniei sale faptul că aceste măsuri de austeritate sunt absolut necesare pentru ca România să nu-și piardă credibilitatea pe piețele financiare și să nu intre în incapacitate de plată. Că ne place, că nu ne place, a spus dumnealui că sunt măsuri dureroase, este clar, dar ele trebuie luate. Ne-a comunicat, de asemenea, că are în vedere trei pachete de măsuri, primul dintre ele fiind deja comunicat, urmând a fi supus plenului Consiliului Economic și Social pentru avizare', a afirmat vicepreședintele BNS.

În apărarea lui Nicușor Dan - Consilier prezidențial, despre majorarea cotei TVA: Opinia președintelui a fost clară, toată lumea a văzut-o. Acum avem un guvern votat în Parlament care trebuie să ia niște decizii CITEȘTE ȘI În apărarea lui Nicușor Dan - Consilier prezidențial, despre majorarea cotei TVA: Opinia președintelui a fost clară, toată lumea a văzut-o. Acum avem un guvern votat în Parlament care trebuie să ia niște decizii

Sindicaliștii au cerut ca printre măsurile de austeritate să se regăsească în primul rând eliminarea tuturor privilegiilor pentru că nu salariații sunt de vină pentru gaura din buget.

'Cu asta ar trebui să înceapă, pentru că nu salariații, nu sindicaliștii sunt de vină pentru gaura din buget. Lucrul care nemulțumește pe toată lumea este adevăratul sistem de privilegiați din România, care există și se acumulează de la un an la altul, atât în companiile de stat, dar și în sistemul instituțiilor de stat. Al doilea lucru pe care l-am cerut a fost ca încorsetarea cheltuielilor să plece în primul rând de la factorul politic.

Am cerut în mod concret eliminarea subvențiilor la partidele politice, argumentând că partidele politice, organizațiile sindicale și organizațiile patronale au același temei de drept de înființare la nivelul Constituției, respectiv articolul 41 privind dreptul la libera asociere. De ce doar unul dintre cei trei piloni ai democrației beneficiază de subvenție de la bugetul de stat? Deci, am cerut în mod concret eliminarea acestor subvenții, cum de altfel am cerut și înjumătățirea cheltuielilor forfetare de la parlamentari și reducerea altor cheltuieli cu transportul, cu cabinetele parlamentare, pentru că oricum sunt prea mulți și cheltuielile sunt prea mari, iar aceste măsuri de austeritate contribuie la acoperirea deficitului bugetar', a susținut Burlacu.

FOTO Nou șef la ANAF CITEȘTE ȘI FOTO Nou șef la ANAF

Potrivit acestuia, o altă cerință a părții sindicale a fost renegocierea tuturor contractelor privind redevențele pentru resursele petroliere, energie, astfel încât să se poată strânge mai mulți bani la bugetul de stat.

'Și lucrul care ne privește în mod direct pe noi, lucrătorii: i-am cerut ca pe toate contractele unde avem muncă dependentă să nu mai fie tratament fiscal diferențiat, având în vedere celebrele contracte pe drepturi de autor pe care funcționează presa și multe alte tipuri de contracte, unde se plătesc contribuții minimale sau deloc, având în vedere caracterul acestor contracte.

Dialogul social în societatea românească, având în vedere măsurile urâte care se vor lua în următoarea perioadă, este absolut necesar. Toate măsurile care ne plac, care nu ne plac, trebuie discutate, trebuie atenuate unele dintre ele, acolo unde este nevoie, și mai ales în zona în care măsura de austeritate afectează mult salariile care nu sunt nici așa prea mari. Ne-a asigurat domnul premier Ilie Bolojan de transparență, de dialog cu noi și mai ales de faptul că nu ne va minți, iar ceea ce ne va spune că face, va și face', a transmis sindicalistul.

ANAF anunță controale ample în domeniul serviciilor funerare. O persoană care efectua lucrări funerare fără să declare veniturile a cauzat prejudiciu de 1,3 milioane lei CITEȘTE ȘI ANAF anunță controale ample în domeniul serviciilor funerare. O persoană care efectua lucrări funerare fără să declare veniturile a cauzat prejudiciu de 1,3 milioane lei

Burlacu a susținut că premierul a dat asigurări că prin al doilea pachet de măsuri vor fi eliminate cele mai multe privilegii care se găsesc astăzi în diferite tipuri de acte normative pentru anumite categorii de salariați privilegiați și că așteaptă de la sindicate propuneri concrete acolo unde acestea știu că există disfuncționalități în funcționarea companiilor de stat sau a instituțiilor.

'Ne-am oferit disponibilitatea de a participa de fiecare dată la dialogul cu Cabinetul prim-ministrului Bolojan, astfel încât măsurile astea să țintească în primul rând pe cei care au prea mult și în ultimul rând pe cei care au prea puțin. Ne-a asigurat domnia-sa, de asemenea, că este necesar ca aceste trei pachete de măsuri de austeritate să fie împărțite echilibrat, iar povara trebuie dusă diferențiat de către noi toți, astfel încât cei care au venituri mici să nu fie atât de mult afectați. Nu ne-a dat niciun fel de speranță că aceste măsuri nu vor fi adoptate, doar înțelegem că ele vor avea un caracter temporar.

Până când, nu știm. (...) În concluzie, cred că va trebui să ne pregătim de acțiuni de protest. Până mâine avem în lucru cu experții noștri propunerile de măsuri sau mai degrabă argumentarea în contra acolo unde aceste măsuri considerăm că sunt exagerate. Urmează întâlnirea, mâine, de la Comitetul Național Tripartit, la care vor participa toate cele cinci confederații sindicale, împreună cu membrii Guvernului', a transmis Mircea Burlacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributii sociale
bolojan
bns