Grindeanu prezintă Programul de guvernare al PSD, trimis parlamentarilor la votul moțiunii. Promisiuni: majorarea pensiilor și alocațiilor, testare în masă și măști de la stat

Grindeanu prezintă Programul de guvernare al PSD, trimis parlamentarilor la votul moțiunii. Promisiuni: majorarea pensiilor și alocațiilor, testare în masă și măști  de la stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2020

PSD face publice principalele propuneri din programul de guvernare pe care partidul l-a pregătit pentru perioada de după moțiunea de cenzură, dar și pe termen lung. Printre altele, social-democrații promit că „se țin de ce spune legea” în privința majorării pensiilor și alocațiilor pentru copii, dar promit și testare în masă pentru COVID-19, măști de protecție, tablete și laptopuri cu abonament la internet, dublarea fondurilor pentru programele Rabla Clasic sau Rabla pentru electrocasnice. Sursele de finanțare ar urma să provină din fondurile pentru investiții, fonduri europene, o mai bună colectare a taxelor și parteneriate public-private.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat, duminică, într-o conferință de presă, că PSD are un program de guvernare cu obiective pe termen scurt, dar și pe termen lung, pe care toți parlamentarii îl vor avea pe masă la votarea moțiunii de cenzură de luni și care include „trei mari priorități”: sănătate, educație și economie, relatează News.ro.

„În esență am construit acest program de guvernare pentru a răspunde la patru lucruri fundamentale: unu - gestionarea profesionistă a crizei sanitare, doi - deschiderea în siguranță a școlilor, trei - relansarea cu adevărat a economiei și patru- creșterea veniturilor românilor”, a declarat Grindeanu.

În ceea ce privește sănătatea și gestionarea crizei COVID-19, PSD promite, printre altele, „transparență”, sprijin pentru mediul privat în lupta cu boala și testarea în masă.

UE se pregătește să sancționeze Turcia în diferendul teritorial din estul Mării Mediterane CITEȘTE ȘI UE se pregătește să sancționeze Turcia în diferendul teritorial din estul Mării Mediterane

„Introducem decontarea integrală a costurilor de testare pentru toate persoanele suspecte și decontarea parțială a testelor la cerere similar decontării parțiale a medicamentelor, termenul este luna septembrie”, a declarat Grindeanu, în acest context.

Social-democrații mai promit că, în prima săptămână de guvernare, noul guvern va asigura măști de protecție inclusiv pentru agenți economici.

„E mult mai eficient pentru stat să pună la dispoziție măști care să permită continuarea activității economice, decât să suporte 75% șomaj tehnic”, explică fostul premier.

În ceea ce privește educația, PSD propune un program pentru desfășurarea învățământului online, promițând „acces echitabil” pentru toți elevii și studenții din România, prin achiziționarea de laptopuri și tablete cu abonament la internet, pentru cei din categoriile defavorizate, pentru elevii și studenții care solicită acest lucru, dar și pentru cadrele didactice.

„Trebuie să reparăm ceea ce a făcut Guvernul PNL și să deblocăm licitația pentru tablete și laptopuri. Termen: septembrie. (...) Propunem construirea rapidă a unui Corp național de asistenți didactici voluntari, toți cu competențe digitale, care să secondeze profesorul titular în contextul separării clasei în două colective de lucru”, a spus liderul social-democrat.

Acesta a adăugat că PSD susține finanțarea autorităților locale pentru a acestea să poată asigura dezinfectarea unităților de învățământ.

Pe plan economic, social-democrații susțin dezvoltarea producției în România și propun „regândirea lanțurilor de producție pe componente interne”.

Pentru sprijinirea industriei auto, PSD promite dublarea în următoarele luni, a bugetului pentru programul Rabla Clasic de la 405 la 810 milioane de lei și creșterea de zece ori a bugetului programului Rabla pentru electrocasnice, care în prezent este de 30 de milioane de lei.

Grindeanu susține că „un capitol important” din programul PSD de guvernare îl reprezintă creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare.

„Aceasta este de fapt miza moțiunii de cenzură: Noi ne batem pentru veniturile românilor, de la copii la studenți, angajați în companiile private sau de stat și până la pensionari. Asta este diferența fundamentală dintre noi și liberali. Ei se agață de putere pentru a fura din banii țării în plină pandemie, noi ne luptăm ca acești bani să ajungă în buzunarele românilor, nu în conturile firmelor PNL”, a declarat liderul PSD.

Grindeanu reafirmă că PSD va aplica legea privind majorarea cu 40% a punctului de pensie și dublarea alocațiilor pentru copii, el spunând că argumentele celor de dreapta conform cărora nu există fonduri pentru aceste majorări „sunt egale cu zero”.

„Ne ținem de ce spune legea. Avem calculele făcute, se pot susține aceste măriri”, a arătat acesta.

Acesta susține că PSD a ajuns să elaboreze  acest program de guvernare în contextul în care în ultimele luni a făcut focus-grupuri pentru a vedea care sunt așteptările oamenilor, concluzia fiind căr românii nu mai vor promisiuni „grandioase”.

„PSD va da jos Guvernul Orban pentru a repara în regim de urgență România, iar pentru asta ne-am pregătit în ultimele luni organizând zeci de focus grupuri pentru a înțelege mai bine care sunt așteptările românilor”, a arătat Grindeanu.

Întrebat de unde ar urma să provină fondurile pentru punerea în aplicare a măsurilor propuse, Sorin Grindeanu a arătat că bugetul de stat propus pentru acest an prevede 50 de miliarde de elei pentru investiții care nu au început sau care sunt în stadiu incipient, iar din această sumă ar urma să fie luate 20 de miliarde pentru aceste programe.

PSD mizează de asemenea pe 13 miliarde de lei din accelerarea colectării de arierate de la marii contribuabili, dar și pe fonduri europene, în condițiile în care multe dintre programele propuse sunt decontabile din bani europeni.

„De asemenea, ceva ce s-a propus în cei trei ani de guvernare și anume parteneriate public-privat în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro care pot fi accesate, aceste cinci miliarde, de la fondurile private de pensii din România cu condiția ca acele PP-uri să fie fezabile”, a mai declarat Grindeanu

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
motiune de cenzura
program de guvernare
grindeanu
pensii
masti