INFOGRAFICE România continuă să importe gaz rusesc pentru a-și umple depozitele, în pofida stopării de către Gazprom a livrărilor de gaze către Bulgaria. Cantitatea înmagazinată a sărit de 8 TWh

INFOGRAFICE România continuă să importe gaz rusesc pentru a-și umple depozitele, în pofida stopării de către Gazprom a livrărilor de gaze către Bulgaria. Cantitatea înmagazinată a sărit de 8 TWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 mai 2022

Companiile din România continuă să importe gaz rusesc prin gazoductul Turk Steam în pofida stopării de către Gazprom a livrărilor de gaze către Bulgaria, gigantul rus și trader-ii utilizând rețeaua de transport din statul vecin pentru furnizarea de gaze către state terțe, inclusiv România. Ca urmare a importurilor, de peste 60 GWh/zi, efectuate atât din Bulgaria, cât și din Ungaria, dar și consumului situat sub nivelul producției interne, înmagazinările de gaze s-au majorat în prima săptămână a lunii mai cu peste 700 GWh, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În prima parte a acestei luni, companiile autohtone au importat gaze atât prin punctele de interconectare cu Bulgaria, de la Negru Vodă și Giurgiu-Ruse, cât și prin cel cu Ungaria, de la Csanadpalota. Mai mult de jumătate din importuri au fost efectuate prin Bulgaria în primele zile ale lunii mai.

De la începutul lunii aprilie, România n-a mai importat niciun mc de gaz rusesc pe ruta ucraineană (Isaccea), ci numai pe cea bulgară (via TurkStream) și maghiară.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Cum volumul producției interne în această perioadă s-a situat la aproximativ 225 GWh/zi, iar consumul zilnic a fost de ce mult 200 GWh/zi, în trei din primele 8 zile ale lunii mai în depozitele din România au fost înmagazinați peste 100 GWh/zi.

În prezent, România are depozitați aproximativ 8 TWh (24,35% din capacitatea totală de înmagazinare a celor 6 depozite Depogaz și a Depomureș).

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

Pe 1 mai, nivelul înmagazinărilor era de 7,3 TWh (22,18% din capacitatea totală).

În urmă cu o lună, pe 12 aprilie, România avea înmagazinați 6,44 TWh, 19,6% din capacitatea totală de depozitare, din care o mare parte aparținea Romgaz și Transgaz.

Companiile din România continuă să apeleze la importuri, chiar dacă producția autohtonă poate acoperi consumul intern, și pentru că autoritățile au stabilit reintroducerea obligativității stocării de gaze pentru iarna viitoare, în proporție de 30% din consum, în cazul gazului livrat populației și CET-urilor.

În OUG-ul adoptat în acest sens, chiar guvernul sugerează că producția internă poate fi insuficientă pentru asigurarea la prețuri reglementate a întregului necesar din iarna viitoare al furnizorilor care vând gaze populației și CET-urilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
gaze
rusești
bulgaria
ungaria
înmagazinare