Licitații militare eșuate de peste 1 miliard de lei. România nu a reușit să cumpere sisteme de război electronic și drone

Licitații militare eșuate de peste 1 miliard de lei. România nu a reușit să cumpere sisteme de război electronic și drone

Sistem de bruiaj. Sursă foto: https://www.offgridweb.com/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 feb 2024

Compania Națională Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN) și care acționează ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi ai acesteia, a anulat anul acesta un număr de patru proceduri de achiziție, cu valoare totală estimată, cu tot cu TVA, la peste 1 miliard de lei, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Două dintre acestea, cele mai mari, vizau cumpărarea de sisteme de război electronic în comunicații. Principalul element al războiului electronic este constituit de operațiunile de bruiaj al comunicațiilor inamicului.

O companie chineză de IT, acuzată că a piratat guverne străine CITEȘTE ȘI O companie chineză de IT, acuzată că a piratat guverne străine

Cele două proceduri erau estimate la 517,586 milioane lei plus TVA, respectiv 444,681 milioane lei plus TVA – în total, peste 962 milioane lei plus TVA (1,14 miliarde lei cu tot cu taxă).

″Toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile″, a transmis Romtehnica în privința ambelor licitații.

Un oraș german a votat împotriva planurilor Tesla de extindere a „gigafabricii” CITEȘTE ȘI Un oraș german a votat împotriva planurilor Tesla de extindere a „gigafabricii”

Compania a mai anulat o licitație de achiziție de mini-drone de supraveghere de tip multicopter de peste 9 milioane lei cu tot cu TVA, precum și una de 9,8 milioane lei cu tot cu TVA, prin care voia să cumpere drone ″sinucigașe″, care pot fi utilizate nu doar pentru executarea de misiuni de supraveghere, ci și efectiv ca niște rachete, pentru distrugerea obiectivelor inamice.

La prima nu a fost primită nicio ofertă, iar la cea de-a doua - toate au fost retrase sau considerate inadmisibile.

DECIZIE Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării CITEȘTE ȘI DECIZIE Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării

Eșecurile se adaugă celui de vara trecută, când Romtehnica a anulat o procedură de achiziție masivă, de până la aproape 4 miliarde lei cu tot cu TVA, prin care voia să cumpere minimum 115 și maximum 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD).

Pe de altă parte, luna aceasta, compania de stat a încheiat un acord-cadru pe 4 ani pentru cumpărarea de rachete antitanc, în valoare totală de peste 426 milioane lei cu tot cu TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
romtehnica mapn
achiziții militare
achiziții apărare
înzestrare armată
război rusia ucraina