Misterul persistă. ANAF: Toate amenzile - plătite la grămadă, nu știm cât a fost încasat doar din cele militare aplicate în starea de urgență

Misterul persistă. ANAF: Toate amenzile - plătite la grămadă, nu știm cât a fost încasat doar din cele militare aplicate în starea de urgență

Inquam Photos

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 mai 2020

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) transmite Profit.ro că toate tipurile de amenzi, cu excepția unuia singur, sunt plătite "la grămadă", în același cont de Trezorerie, și că, în consecință, nu poate spune cât a încasat efectiv statul doar din amenzile aplicate de polițiști și jandarmi pentru încălcarea restricțiilor de deplasare impuse prin ordonanțele militare emise în cursul stării de urgență declarate pentru frânarea răspândirii pandemiei COVID-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Valoarea totală a amenzilor aplicate a depășit 600 milioane lei, fiind dictate peste 300.000 de astfel de sancțiuni, însă ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat recent la B1 TV că rolul amenzilor aplicate celor care nu au respectat ordonanțele militare nu a fost acela de a aduce bani la buget, aceste sume nefiind prinse în buget. "Nu erau bani pe care să îi luăm în considerare la buget. Și, oricum, să știți că nu au fost plătite foarte multe dintre ele", a spus Cîțu.

OUG privind rectificarea bugetului de stat pe 2020 estimează de altfel, față de prevederile bugetare inițiale, un plus de încasări de numai 22,115 milioane lei din "Amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit dispozițiilor legale" și unul de doar 13,395 milioane lei din "Alte amenzi, penalități și confiscări", în total circa 35,5 milioane lei. Suma este foarte mică în raport cu volumul total al amenzilor dictate pentru încălcarea ordonanțelor militare (puțin peste 7%), chiar dacă a existat posibilitatea de a se achita jumătate în termen de 15 zile.

Ministrul Educației anunță - medici în școală pentru a supraveghea examenele. Și un mesaj către profesori: Atenție și la susținerea emoțională a elevilor! CITEȘTE ȘI Ministrul Educației anunță - medici în școală pentru a supraveghea examenele. Și un mesaj către profesori: Atenție și la susținerea emoțională a elevilor!

După ce s-a adresat Ministerului Finanțelor Publice și celui de Interne, Profit.ro a întrebat și ANAF:

1. Care a fost suma totală efectiv încasată, în perioada 31.03.2020 - 30.04.2020, din amenzi dispuse pentru încălcarea dispozițiilor privind restricționarea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pe perioada stării de urgență prevăzute de Ordonanța militară nr.
3/24.03.2020, inclusiv a dispozițiilor privind obligativitatea prezentării declarației pe proprie răspundere sau a legitimației de serviciu/adeverinței de la angajator în cazul excepțiilor la regula generală a interzicerii deplasărilor?

2. Care a fost numărul persoanelor sancționate contravențional în baza dispozițiilor legale citate, în intervalul menționat, care au achitat până în prezent amenzile primite?

3. În cazul câtor persoane sancționate contravențional în baza dispozițiilor legale citate, în intervalul menționat, a fost dispusă executarea silită și pentru ce sumă totală?

4. Care este numărul persoanelor sancționate contravențional în baza dispozițiilor legale citate, în intervalul menționat, care au contestat în instanțele de judecată amenzile primite?

Acord semnat pentru protecția muncitorilor români din Germania CITEȘTE ȘI Acord semnat pentru protecția muncitorilor români din Germania

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare au fost plătite în contul de Trezorerie aferent rubricii bugetare "Venituri din amenzi si alte sancțiuni aplicate potrivit legii".

"(...) în contul de venituri, respectiv "Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit legii" - 35.01.02, se încasează amenzile contravenționale aplicate de către toate organele constatatoare ale statului român, cu excepția celor aplicate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, care se încasează într-un cont de venituri distinct. În fapt, organele fiscale din subordinea ANAF aplică măsurile de executare silită pentru recuperarea creanțelor bugetare, inclusiv pentru amenzi, în mod unitar, fără a face diferențe între acestea. Astfel, în evidențele fiscale, urmărirea și recuperarea se realizează în funcție de tipul obligației, în cazul prezentat de dumneavoastră "Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate potrivit legii", și de contul de venituri în care aceasta se încasează, fără a se face distincție între organele constatatoare ale sancțiunilor contravenționale aplicate sau privind faptele săvârșite", se arată în răspunsul remis Profit.ro de către Serviciul Comunicare, Relații Publice și Mass Media al ANAF.

În prima parte a lunii, Curtea Constituțională a decis că prevederile referitoare la amenzi din legislația primară a stării de urgență contravin legii fundamentale.

ULTIMA ORĂ Guvernul împrumută 3,3 miliarde de euro, un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi mari. Finanțele au mare nevoie de bani, din cauza deficitului bugetar foarte ridicat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul împrumută 3,3 miliarde de euro, un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi mari. Finanțele au mare nevoie de bani, din cauza deficitului bugetar foarte ridicat

România este o veritabilă campioană mondială la amenzile acordate. Un material Profit.ro despre faptul că poliția a acordat 200.000 de amenzi în valoare de 400 milioane lei, iar acestea exced unele capitole de încasări bugetare a făcut înconjurul lumii, fiind preluat de instituții importante de media la nivel internațional.

Pentru a evita blocarea totală a sistemului de justiție, în contextul pandemiei de coronavirus, un proiect de lege inițiat recent de Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), Victor Ponta (Pro România) și Cseke Attila (UDMR) prevede anularea în mod automat a amenzilor dispuse de autorități în starea de urgență, fără a mai fi nevoie de contestarea lor în instanță. Măsura nu se va aplica însă sancțiunilor contravenționale dictate pentru încălcarea măsurii de izolare la domiciliu și carantină și nici celor impuse pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Prin Ordonanța de urgență nr. 34/2020, adoptată la finele lunii martie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut la minimum 2.000 de lei și maximum 20.000 de lei, față de minimum 100 de lei și maximum 5.000 de lei, cât erau până atunci. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a fost majorată, de asemenea, de la 1.000 de lei, cât era până pe 1 aprilie, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenzi stare de urgenta
amenzi ordonante militare
anulare amenzi stare de urgenta
romania campioana la amenzi
contestare amenzi ordonante militare
amenzi restrictii deplasare stare de urgenta