Parlamentarii s-au grăbit să interzică Fiscului să execute silit conturile de campanie ale partidelor

Parlamentarii s-au grăbit să interzică Fiscului să execute silit conturile de campanie ale partidelor
scris 30 mar 2016

După doar o lună de la data în care Senatul a aprobat proiectul de lege care interzice Fiscului să execute silit, prin poprire, conturile de campanie electorală aparținând partidelor politice, Camera Deputaților s-a grăbit, miercuri, să adopte legea, cu majoritate absolută. Noua lege permite partidelor să închirieze sediile aflate în patrimoniul propriu pentru orice tip de activitate. În prezent, închirierea spațiilor este permisă doar pentru conferințe sau acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare.

Proiectul de lege, inițiat de senatorii PSD Nicolae Moga, Șerban Nicolae și Florea Voinea, propunea inițial doar extinderea sferei de activității pentru care partidele pot închiria spații din propriile sedii.

Legea privind finanțarea partidelor prevede că acestea pot obține venituri din “închirierea spațiilor aflate în patrimoniul propriu pentru conferințe sau acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare”.

Invocând dreptul la proprietate, care conferă titularului atributele posesiei, folosinței și dispoziției asupra bunului, precum și exercitarea acestora în mod absolut, senatorii PSD propun anularea limitării tipurilor de acțiuni pentru care se pot închiria spațiile aflate în patrimoniul partidelor. Prin urmare, senatorii vor ca partidele să închirieze sediile aflate în patrimoniul propriu pentru orice tip de activitate, care să nu aducă însă “atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”.

În decembrie 2013, PSD și UNPR au încheiat cu RA-APPS contracte pentru cumpărarea propriilor sedii, beneficiind de o lege care le asigură achiziționarea acestora în rate și la un preț sub cel al pieței. Pentru sediul central din Kisellef, clădire aflată pe lista monumentelor istorice, PSD plătește în rate 936.000 euro, în timp ce pentru vila alăturată, în care își are sediul central UNPR, prețul este de 110.000 euro.

Comisia Juridică a Senatului a modificat proiectul pentru a nu fi executate conturile de campanie 

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat în octombrie, iar la începutul lunii februarie senatorii din Comisia Juridică au introdus un nou amendament, potrivit căruia conturile bancare ale partidelor deschise în vederea campaniei electorale vor fi exceptate de la executarea silită prin poprire.

“Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) și (2) și la art. (3) alin. (9), au statut de afecțiune specială și nu sunt supuse executării”, prevede amendamentul adus la art. 28 al Legii finanțării partidelor, amendament însușit și adoptat cu majoritate de senatorii din Comisia Juridică.    

Darea în plată: Senatul a votat ca legea să se aplice doar celor cu credite pentru locuințe până în 150.000 de euro CITEȘTE ȘI Darea în plată: Senatul a votat ca legea să se aplice doar celor cu credite pentru locuințe până în 150.000 de euro

Deputații au mențiunut această prevedere, iar Guvernul a transmis Camerei Deputaților că nu se pronunță favorabil sau nefavorabil cu privire la această propunere legislativă, parlamentarii fiind în măsură să decidă.

De altfel, toate grupurile parlamentare au susținut inițiaitiva, referindu-se însă doar la posibilitatea subînchirierii spațiilor din sediile proprii, fără a menționa nimic legat de executarea conturilor de campanie.

Prin urmare, la numai o lună după adoptarea proiectului în Senat, Camera Deputaților a aprobat legea, având în vedere că anul acesta vor avea loc atât alegeri locale, cât și parlamentare. Campania pentru alegerile locale va începe la 5 mai.

Pentru a intra în vigoare, legea va trebui promulgată de președintele României. 

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
parlament
fisc
executare silita
conturi
partide
campanie
sedii
inchiriere