Protest organizat de sindicatele din Administrație, la Guvern. Sindicaliștii îl acuză pe premierul Ciolacu de ”hărțuire și amenințare” la adresa angajaților ”care protestează legitim”

Protest organizat de sindicatele din Administrație, la Guvern. Sindicaliștii îl acuză pe premierul Ciolacu de ”hărțuire și amenințare” la adresa angajaților ”care protestează legitim”
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație organizează un protest la sediul Guvernului, manifestația fiind ”împotriva promovării de către Guvernul României a unei politici salariale discriminatorii”. Sindicaliștii îl acuză pe premierul Ciolacu de ”hărțuire și amenințare” la adresa angajaților ”care protestează legitim”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Protestul din Piața Victoriei din București este programat a se desfășura între orele 11:00 și 13:30, la acțiune urmând a lua parte membrii Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA).

ULTIMA ORĂ UiPath raportează mari pierderi, Dines preia din nou șefia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UiPath raportează mari pierderi, Dines preia din nou șefia

Acțiunea este una ”împotriva promovării de către Guvernul României a unei politici salariale discriminatorii”. Manifestanții reclamă, de asemenea, ”refuzul adoptării unor soluții corecte și proporționale în vederea eliminării inechităților salariale”, dar și ”disprețul față de promovarea unui dialog social constructiv”, scrie News.ro.

”Hărțuirea și amenințarea angajaților care protestează legitim, de la nivelul celei mai înalte pozitii executive din stat, este un gest inacceptabil. Declarația premierului din ședința de Guvern de săptămâna trecută este de neacceptat nu doar prin faptul că este profund nedemocratică și cu reflexe de mentalitate medievală, dar constituie un exemplu nociv și un cec în alb pentru toți angajatorii abuzivi, din sistemul public sau privat. Din păcate, România nu duce deloc lipsă de patroni abuzivi, care în locul negocierii și dialogului, adoptă tactici de discriminare, amenințare și hartuire. Deficitul major de forță de muncă este datorat și acestui tip de atitudine «patronală», fals managerială, pe lângă salarizarea de mizerie din România. Ne putem imagina că angajații din aparatul de stat care protestează pentru drepturile lor nu sunt cei implantați politic (aceștia în general nici nu sunt membri de sindicat). Sunt angajații competenți și experimentați, experții care duc în spate greul activității, cei care suportă capriciile diverșilor șefi politici, cei care s-au săturat de inechități și tratament discriminatoriu, de amatorismul prin care Guvernul reglementează politicile publice, și cei care suportă, in plus, stigma unei imagini distorsionate a angajatului din funcția publică, creată și propagată, iată!, de propriii angajatori - înalții oficiali ai statului”, susține Confederația Cartel Alfa.

Sindicaliștii fac referire la afirmațiile făcute de premierul Marcel Ciolacu în contextul nemulțumirilor exprimate de angajații din aparatul guvernamental: ”Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”.

Angajații din sistem consideră că ”amenințarea cu «suplețea aparatului de stat» este o fentă populistă, un fum de petardă”, arătând că experiența arată că ”și în trecut, fiecare «subțiere» nu a însemnat altceva decât eliberare de posturi și pregătirea terenului pentru oamenii partidelor care vor veni in urma următoarei runde de alegeri”.

CNS Cartel Alfa a anunțat că va sesiza la Organizația Internațională a Muncii această situație, subliniind că ”angajații din administrația publică, fie centrală, fie locală, au tot dreptul și motivele să protesteze”.

viewscnt
Afla mai multe despre
protest
federația națională a sindicatelor din administrație