Sebastian Ghiță se opune extrădării, invocând persecuții politice

Sebastian Ghiță se opune extrădării, invocând persecuții politice
scris 19 mai 2017

Omul de afaceri Sebastian Ghiță, aflat în arest în Serbia, a declarat, vineri, la Belgrad, unde a fost audiat ca urmare a cererii de extrădare formulată de autoritățile române, că se opune extrădării, invocând persecuții politice, transmite Tanjug.

Avocatul său a solicitat ca, în cazul lui Sebastian Ghiță, măsura detenției să fie înlocuită cu arestul la domiciliu, urmând ca instanța să decidă în legătură cu acest subiect, scrie News.ro.

Audierea lui Ghiță, adus de la închisoarea districtuală din Belgrad, a fost  făcută de un judecător de cameră preliminară, în baza Legii cu privire la asistența juridică internațională în materie penală.

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost localizat și reținut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghiță avea permis de conducere și buletin de Slovenia și era împreună cu fratele său în momentul capturării.

În 27 aprilie, ministrul Justiției Tudorel Toader anunța că autoritățile române au transmis la Belgrad toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță.

VIDEO Firmele își vor deconta, prin Start-up Nation, costuri cu salarii, chirii, mașini, laptopuri, spații de birouri, cursuri de management, promovare CITEȘTE ȘI VIDEO Firmele își vor deconta, prin Start-up Nation, costuri cu salarii, chirii, mașini, laptopuri, spații de birouri, cursuri de management, promovare

Curtea Supremă din Belgrad a prelungit, la solicitarea României, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiță. Purtătoarea de cuvânt a Curții, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug că, în cadrul procedurilor preliminare, termenul de detenție poate fi prelungit până la 40 de zile. În cazul lui Ghiță, imediat după reținere, au fost formulate două decizii ale instanțelor: una privind reținerea sa pentru o perioadă de două luni și o alta privind reținerea sa pentru 18 zile.

Miercuri, Sebastian Ghiță a intrat în direct cu autoritățile judiciare din România, într-o videoconferință, în cadrul unei ședințe secrete care a avut loc la Înalta Curte de Casație și Justiție. El ar fi trebuit să răspundă întrebărilor în cadrul ședinței de judecată în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care este urmărit penal și fostul premier Victor Ponta. Sebastian Ghiță nu a dat însă nicio declarație, invocând că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el. În aceste condiții, o nouă videoconferință va avea loc luni, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Pe numele lui Sebastian Ghiță există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
sebastian ghita
extradare