ANUNȚ La cât vor crește salariile profesorilor. Un profesor cu grad didactic I, cu 25 de ani vechime, va câștiga peste 10.200 lei

ANUNȚ La cât vor crește salariile profesorilor. Un profesor cu grad didactic I, cu 25 de ani vechime, va câștiga peste 10.200 lei

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2024

Ministrul Educației, Ligia Deca, afirmă că salariile cardelor didactice vor înregistra, în perioada cuprinsă între iunie 2023 și iunie 2024, creșteri medii de peste 50%. Conform ministrului, salariul brut al unui profesor aflat în primul an de activitate va ajunge, după majorările din vara acestui an, la peste 6400 de lei, în timp ce salariul brut al unui profesor cu peste 25 de ani vechime și cu grad didactic I va depăși 10.200 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Aflată luni într-o vizită în județul Prahova, unde a participat, printre altele, la inaugurarea unui nou sediu al unei școli din orașul Sinaia, ministrul Educației, Ligia Deca, le-a spus directorilor de școli, în cadrul unei întâlniri cu aceștia, că actuala perioadă este una „foarte bună pentru potențialul educației românești”, scrie News.ro.

Vama și ANPC vor face schimb de informații privind produsele neconforme și firmele implicate, pentru stoparea importului și comercializării de astfel de mărfuri CITEȘTE ȘI Vama și ANPC vor face schimb de informații privind produsele neconforme și firmele implicate, pentru stoparea importului și comercializării de astfel de mărfuri

„Mă bucur mult să fiu alături de dvs. la început de an, dar și într-o perioadă, zic eu, foarte bună pentru potențialul educației românești, vorbim despre un an cu cea mai mare alocație bugetară pentru educație, care include, sigur majorarea salariilor în învățământ dar, și mai important pentru discuția noastră din această sală, îndreptarea inechităților pentru funcțiile de conducere. Am reușit prin actele normative de la finalul anului trecut și prin ce va apărea acum. Prin Hotărârea de Guvern cu coeficienții pentru salariile directorilor, să îndreptăm acele inegalități, adică practic dvs, care aveați mai multe responsabilități decât colegii, aveați, de multe ori, salariile mai mici decât colegi de-ai dvs care aveau doar partea de predare și sporurile aferente”, le-a spus Ligia Deca directorilor de școli din Prahova.

Ea a amintit că în prezent este în elaborare legislație secundară pentru domeniul educației, amintind, în acest sens, că se bazează pe directorii de școli pentru elaborarea Regulamentului de organizare și funcționare, Statutului Elevilor, punerea în practică a Planului Național pentru siguranță în școli și în sistemul educațional.

„Colegii mei mi-au schițat aici niște teme de discuție, o să dau doar câteva exemple, că poate sunt de interes. Am vorbit despre creșterea salariilor personalului din învățământ. Știm că salariile au crescut, în medie, cu între 25 și 30% anul trecut, anul acesta vor crește, tot așa, pe medie, cu 20%, asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creștere, per total, de peste 50% în medie, în învățământ. În cazul directorilor, creșterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creșterea, pe medie, tot așa, sare undeva la 36%, vorbim despre creșteri importante”

Ea a dat exemplul unui director de școală grad I care va putea avea 11 484 de lei, fără sporuri, după majorările din luna iunie a acestui an, în timp ce salariul unui director de școală grad II va fi de 11.812 lei la care se pot adăuga sporuri.

Val de accidentări pe pârtiile de pe Valea Prahovei, în primul weekend în care s-a putut schia în toate stațiunile CITEȘTE ȘI Val de accidentări pe pârtiile de pe Valea Prahovei, în primul weekend în care s-a putut schia în toate stațiunile

„De asemenea, un profesor cu grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, în iunie va câștiga un salariu brut de aproximativ 10.232 de lei, iar un debutant, în luna iunie, va câștiga un salariu brut de 6.446 de lei, mă refer la debutanții de până la un an vechime, la care se pot adăuga diferite sporuri”, a explicat Deca.

Aceasta a amintit că bugetul educației este de 4,3% din PIB, în valoare de 74 de miliarde de lei.

„Din nou, o sumă istorică, care, însă, sigur că da poate fi îmbunătățită în anii următori pentru a permite implementarea tuturor reformelor din Legea învățământului preuniversitar”, a adăugat Deca.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
profesor