EXCLUSIV Din ce a apărut zvonul legăturii "monstrului din Caracal" cu baza SUA de la Deveselu. Americani și austrieci, foști clienți ai unor traficanți locali de minore. Trei austrieci au recunoscut la audieri

EXCLUSIV Din ce a apărut zvonul legăturii "monstrului din Caracal" cu baza SUA de la Deveselu. Americani și austrieci, foști clienți ai unor traficanți locali de minore. Trei austrieci au recunoscut la audieri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 aug 2019

Mai mulți cetățeni americani și austrieci aflați în interes de serviciu în România s-au numărat, în perioada 2011-2012, printre clienții unei rețele de trafic de minore și proxenetism din Caracal. Trei dintre austrieci au fost identificați în cadrul anchetei de atunci de către procurorii DIICOT, pe baza mărturiilor victimelor, și au confirmat la audieri declarațiile acestora în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Detaliile apar în motivarea primei sentințe de condamnare pronunțate de către Tribunalul Olt în această speță, în urmă cu 6 ani, pe 12 iulie 2013, document analizat de Profit.ro.

Informația este importantă în contextul în care mai multe publicații și televiziuni, inclusiv portalul rus Sputnik, au lansat recent zvonul că Gheorghe Dincă, inculpat pentru uciderea tinerei Alexandra Măceșanu în recentul caz care a zguduit România, ar fi cercetat de procurori și pentru trafic de persoane în beneficiul militarilor americani de la baza antirachetă de la Deveselu. Zvonul a fost dezmințit oficial de DIICOT.

Piața smartphone-urilor scade pentru al șaptelea trimestru consecutiv CITEȘTE ȘI Piața smartphone-urilor scade pentru al șaptelea trimestru consecutiv

Zvonul a pornit de la o știre din 2012 apărută inițial în presa locală din Olt și preluată ulterior, atunci, și de publicații și televiziuni centrale. Știrea relata că procurorii DIICOT din Olt trimiseseră în anul respectiv în judecată 7 persoane, inclusiv un pompier ISU, pentru trafic de minori. Se afirma că unii dintre clienții rețelei "sunt cetățeni americani, care au venit la Deveselu, unde urmează să fie amplasat scutul antirachetă, sau austrieci, angajați să consolideze o hidrocentrală de pe râul Olt".

Documentele procesului care a urmat investigației confirmă știrea din 2012.

Potrivit sursei citate, recrutarea victimelor se făcea prin șantaj. Erau selectate tinere cu situații vulnerabile, inclusiv familiale, de exemplu cu părinți plecați la muncă în străinătate, și determinate să întrețină raporturi sexuale cu unul sau mai mulți membri ai grupării. Aceste raporturi erau filmate, iar victimele erau ulterior șantajate să se prostitueze cu publicarea acestor materiale.

BRD, profit net de 787 de milioane de lei la jumătatea anului CITEȘTE ȘI BRD, profit net de 787 de milioane de lei la jumătatea anului

Astfel, membrii grupului infracțional aveau "ca principală activitate recrutarea de minore și tinere, în special eleve, cu vârste între 14 – 18 ani, de la unitățile de învățământ de pe raza municipiului Caracal, pe care le determinau să întrețină raporturi sexuale, normale și orale, cu diferite persoane de sex bărbătesc, recrutate de către membrii grupului infracțional, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 70 - 400 lei, bani pe care aceștia îi încasau și îi foloseau în interesul personal. (...) O parte dintre tinere erau înregistrate audio - video în timp ce întrețineau raporturile sexuale, iar ulterior, când refuzau să practice prostituția în folosul membrilor grupului infracțional, erau șantajate cu publicarea imaginilor înregistrate pe site-urile de profil de pe internet și cu prezentarea imaginilor părinților minorelor și tinerelor, precum și comercializarea acestora în zona unităților de învățământ la care acestea studiau. Totodată, acestea erau amenințate cu săvârșirea unor acte de violență îndreptate atât asupra lor, cât și asupra membrilor familiilor lor, iar în unele cazuri acestea s-au materializat prin lovirea victimelor, determinându-le astfel să accepte să întrețină raporturi sexuale cu persoanele de sex bărbătesc recrutate în acest sens", se arată în motivarea sentinței de condamnare din 2013.

Acolo se mai precizează că "activitatea grupului infracțional organizat condus de inculpatul Bogdan Daniel Marinel (...) devenise de notorietate în municipiul Caracal, în sensul că marea majoritate a persoanelor de sex masculin (inclusiv martorii audiați în cauză) confirmă faptul că, în momentul în care doreau să întrețină raporturi sexuale, trebuiau să apeleze la „familia C (...)” sau la membri grupului de criminalitate organizată, ori la <pompierul Țeculescu>".

Bogdan Daniel Marinel, capul grupării, a decedat în 2016 în penitenciarul Craiova, în condiții caracterizate de presa locală ca "suspecte", familia sa reclamând că ar fi fost bătut de un gardian. El a fost, de altfel, singurul condamnat cu executare de către instanță în primul proces în care s-a judecat cazul, finalizat în 2013, primind o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Bogdan Daniel Marinel a decedat în februarie 2016, după ce cu o lună înainte formulase apel în cauză. "(...) potrivit informațiilor furnizate de ANP la data de 05 mai 2016, acest inculpat a decedat după declararea căii de atac, respectiv la data de 06 februarie 2016, ca urmare a unor afecțiuni medicale grave – certificat medical constatator al decesului nr. 229 din 10 februarie 2016", se arată în documentele procesului de apel.

Acțiunile Apple au urcat după raportarea rezultatelor financiare. Capitalizarea bursieră se apropie de 1.000 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Acțiunile Apple au urcat după raportarea rezultatelor financiare. Capitalizarea bursieră se apropie de 1.000 de miliarde de dolari

Vărul său, Lăutaru Marinel, și cel de-al treilea inculpat, pompierul ISU Nelu Claudiu Țeculescu, taximetrist în timpul liber, au primit atunci condamnări cu suspendare.

După ce a fost inculpat într-un nou dosar de trafic de minori, fapte derulate tot în Caracal, pentru care a fost trimis în judecată în 2014 și condamnat în 2016, Țeculescu a primit în cele din urmă condamnare cu executare, fiind însă eliberat condiționat între timp, în ultima parte a anului 2017. Potrivit datelor din dosar, Țeculescu, "în calitate de șofer pe taxi, fie aducea clienți care întrețineau raporturi sexuale cu minorele plasate de inculpatul Bogdan Daniel Marinel, fie transporta minorele la domiciliul clienților doritori de servicii sexuale, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Bogdan Daniel Marinel, iar după consumarea actului sexual le readucea la domiciliul acestuia".

Toți cei trei inculpați menționați și-au recunoscut infracțiunile, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Alți trei inculpați, din aceeași speță, au fost judecați separat, nerecunoscând faptele de care au fost acuzați.

Revolut lansează o funcție de tranzacționare a acțiunilor CITEȘTE ȘI Revolut lansează o funcție de tranzacționare a acțiunilor

Potrivit motivării sentinței din primul dosar, una dintre victimele traficanților le-a declarat procurorilor la audieri că a fost forțată sub șantaj, în perioada ianuarie 2011- ianuarie 2012, să întrețină raporturi sexuale inclusiv cu "cetățeni americani care s-au aflat în tranzit pe teritoriul României, având ca zonă de interes unitatea militară din (...) (fragment anonimizat – n.r.)".

În 2010, România și SUA au început negocieri oficiale privind participarea statului român la noul concept american de apărare antirachetă din Europa, prin găzduirea unui sistem Aegis Ashore. În mai 2011, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat oficial amplasarea scutului antirachetă american din România la fosta bază aeriană de la Deveselu, iar în septembrie același an a fost semnat acordul interstatal româno-american în acest sens. În 2012, Pentagonul a început pregătirile pentru licitația de atribuire a contractului de construcție a facilităților antirachetă de la Deveselu, lansată în luna noiembrie a anului respectiv și câștigată în 2013 de gigantul american KBR în dauna celor de la Bechtel. Lucrările de construcție au început în 2014, principalul contractor al KBR fiind o subsidiară românească a grupului israelian Danya Cebus.

În 2011, șeful grupării îi spunea unei viitoare victime, cerându-i să îi facă cunoștință și cu colege de ale sale de liceu pe care să le plaseze ca prostituate, că "urmează ca tinerele recrutate să le cazeze la domiciliul său și le va plasa unor cetățeni străini, respectiv austrieci și americani, urmând ca în schimbul fiecărui raport sexual să obțină o medie de 300 lei".

Vodafone România și UPC România au finalizat procesul de achiziție. Business-ul cumulat a atins 4,6 miliarde de lei în 2018 CITEȘTE ȘI Vodafone România și UPC România au finalizat procesul de achiziție. Business-ul cumulat a atins 4,6 miliarde de lei în 2018

Potrivit declarațiilor altor două tinere, "printre clienții doritori de servicii sexuale se aflau în mod frecvent cetățeni străini de naționalitate austriacă și americană, care erau detașați în legătură cu serviciul pe raza municipiului Caracal și (...) (fragment anonimizat – n.r.)".

"Din declarațiile martorilor S. M. și  S. I. a rezultat că fiica acestora a fost recrutată de inculpatul Bogdan Daniel Marinel în cursul anului 2011, în timp ce avea vârsta de 17 ani, și a fost exploatată sexual de către acesta, determinând-o să întrețină raporturi sexuale cu persoane de sex bărbătesc, cetățeni americani, austrieci și români, în urma cărora obținea sume de bani cuprinse între 150 – 400 lei, sau echivalentul în valută, pe care îi folosea în interes personal. De asemenea, tot din declarațiile celor doi soți, a rezultat că inculpatul Bogdan Daniel Marinel avea în jur de 10-12 minore pe care le plasa ca prostituate, șantajându-le cu publicarea unor înregistrări audio-video în care acestea erau înregistrate în timp ce întrețineau raporturi sexuale. (...) Din declarația martorului J. Ș. M. din municipiul Caracal, județul Olt, a rezultat că acesta îl cunoaște pe inculpatul Bogdan Daniel Marinel de mai mult timp și, în calitate de administrator al (...) în baza căruia deținea hotelul NO NAME din municipiul Caracal, a fost contactat de mai multe ori de inculpat, care era interesat de clienți ai hotelului, de naționalitate străină, respectiv cetățeni austrieci și americani, întrucât inculpatul i-a făcut cunoscut faptul că plasează mai multe tinere ca prostituate, în vederea întreținerii de raporturi sexuale contra unor sume de bani", se mai menționează în motivarea instanței.

Iranul taie patru zerouri ale rialului și își schimbă numele monedei naționale în ”toman” CITEȘTE ȘI Iranul taie patru zerouri ale rialului și își schimbă numele monedei naționale în ”toman”

Documentul conține mult mai multe detalii despre clienții austrieci ai rețelei de trafic de minore decât despre cei americani, inclusiv nume.

Fragmente din motivarea instanței:

"Din declarația minorei (...) rezultă că în urma șantajului exercitat de inculpatul asupra sa, a întreținut mai multe raporturi sexuale, peste 500, în perioada ianuarie 2011- ianuarie 2012, cu persoane  de sex bărbătesc recrutate de către inculpatul Bogdan Daniel Marinel, printre consumatorii de servicii sexuale aflându-se mai mulți cetățeni de naționalitate austriacă, care erau detașați din Austria pe raza municipiului Caracal, pentru efectuarea unor lucrări de întreținere și consolidare a hidrocentralelor  de pe cursul inferior al râului Olt și care locuiesc la marginea municipiului Caracal, într-un campus organizat special în acest sens. Dintre aceștia, minora a putut nominaliza  pe M..., Thomas, Viky și alții ale căror nume nu și le mai amintea, o parte dintre aceștia fiind identificați în persoana numiților Glaser Hans P...., Golubich Ludwig, Obkircher M..... și audiați, confirmând cele declarate de minoră".

"În urma cercetărilor efectuate au fost identificați cetățenii austrieci Obkirker M....., Glaser Hans P.... și Golubich Ludwig, care, cu ocazia audierilor, au declarat faptul că, începând din anul 2007 și până în 2012, au apelat în mod frecvent la inculpații Țeculescu Nelu Claudiu și Bogdan Daniel Marinel pentru a le furniza tinere cu care să întrețină raporturi sexuale contra unor sume de bani cuprinse între 250-400 lei, bani pe care îi plăteau de regulă tinerelor cu care întrețineau raporturi sexuale.
Tinerele plasate de cei doi inculpați în vederea întreținerii de raporturi sexuale contra unor sume de bani, erau prezentate de aceștia ca fiind majore, cu vârste cuprinse între 18 -22 ani. Raporturile sexuale se consumau de regulă la locurile de cazare ale acestora, din municipiul Caracal, județul Olt, iar tinerele erau aduse și preluate de către cei doi inculpați, aceștia fiind solicitați telefonic, de regulă prin intermediul unui coleg al acestora, cetățean român stabilit în Ungaria și anume N..... Oliver, care confirmă cele declarate de cetățenii austrieci și precizează că el nu a beneficiat de serviciile sexuale oferite de tinere, însă întrucât aceștia nu știau să vorbească limba română, apelau uneori la el pentru a-l contacta telefonic pe unul dintre cei doi plasatori, în vederea comandării de tinere pentru întreținerea de raporturi sexuale contra unor sume de bani.
Martorul N..... Oliver a declarat de asemenea că, în ultima perioadă de timp, a fost contactat telefonic de mai multe ori de inculpatul Bogdan Daniel Marinel, care îi spunea acestuia să le transmită colegilor săi că a adus fete noi, în vederea comandării de către aceștia de servicii sexuale prestate de tinerele pe care acesta le plasa ca prostituate. De asemenea, printre numele colegilor care i-au solicitat să vorbească la telefon pentru a comanda tinere cu care să întrețină raporturi sexuale și care au beneficiat de serviciile acestora, martorul a enumerat pe Obkirker M....., Glaser Hans P.... și Golubich Ludwig, precum și alții, care au fost detașați pe perioade scurte de timp în România și care nu au putut fi identificați și audiați, și anume: Claus, Happi, Albin și alții, ale căror nume martorul nu și le amintea".

"Într-una din zile, inculpatul Țeculescu Nelu Claudiu l-a contactat telefonic pe inculpatul Bogdan Daniel Marinel și i-a cerut acestuia mai multe fete pentru a le plasa ca prostituate unor cetățeni austrieci. În acest sens, minora (...) a fost condusă împreună cu (...), de către inculpatul Țeculescu Nelu Claudiu, cu autoturismul acestuia marca Dacia Solenza, să întrețină raporturi sexuale cu cetățenii austrieci detașați cu serviciul pe raza municipiului Caracal, locuind într-o vilă închiriată la marginea municipiului. În prealabil, inculpații Țeculescu Nelu Claudiu și Bogdan Daniel Marinel s-au înțeles cu privire la suma pe care trebuia să o obțină fiecare urmare întreținerii de raporturi sexuale. După ce au ajuns și a prezentat tinerele, inculpatul Țeculescu Nelu Claudiu a negociat suma de bani aferentă raporturilor sexuale pe care i-a luat și a plecat, revenind după consumarea raporturilor sexuale, pentru a le conduce la domiciliul inculpatului Bogdan Daniel Marinel. După 2 zile de la această plasare, inculpatul Țeculescu Nelu Claudiu le-a plasat din nou pe cele două minore cetățenilor austrieci, după o înțelegere cu inculpatul Bogdan Daniel Marinel. Ulterior, minorele au mai fost plasate în scopul întreținerii de raporturi sexuale contra unor sume de bani cetățenilor austrieci cantonați pe raza municipiului Caracal, însă de fiecare dată au fost plasate de către inculpatul Bogdan Daniel Marinel. (...) De regulă, pentru fiecare raport sexual pe care îl întreținea minora (...) timp de o oră obținea suma de 100 euro, iar banii obținuți  erau împărțiți de inculpații Bogdan Daniel Marinel și Țeculescu Nelu Claudiu, în contextul în care rolul acestuia era  de a găsi clienți interesați de servicii sexuale".

EXCLUSIV Noul președinte ANAF: Fiscul va fi în stradă! Până la final de an declanșăm 150.000 de controale. Mesaj pentru cine va fi găsit în neregulă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul președinte ANAF: Fiscul va fi în stradă! Până la final de an declanșăm 150.000 de controale. Mesaj pentru cine va fi găsit în neregulă

Legislația penală românească pedepsește sexul cu minori și folosirea serviciilor unei persoane exploatate, ceea ce presupune că procurorii trebuie să dovedească că clienții traficanților știau că victimele sunt minore, respectiv că sunt forțate să practice prostituția. 

Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, a anunțat, miercuri, că suspectul în cazul de la Caracal, Gheorghe Dincă, a ajuns la Spitalul Penitenciar Jilava pentru efectuarea unei expertize psihiatrice. Acesta a precizat că nu există nici concluzii preliminare cu privire la resturile umane care au fost găsite la locuința suspectului.

”Vreau să vă aduc la cunoștință în mod oficial faptul că la acest moment nu avem nici măcar concluzii preliminare ale testelor genetice și antropologice cu privire la fragmentele osoase ridicate de la fața locului și de aceea tot ce a apărut în spațiul public sunt doar știri pe surse neconfirmate oficial. De îndată ce vom primi măcar concluzii preliminare cu privire la aceste rezultate vă vom comunica numaidecât”, a mai spus procurori-șef al DIICOT.

DOCUMENT Pensiile speciale ale lui Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Iohannis scapă de noile impozite ridicate. Cum vor fi calculate noile impozite CITEȘTE ȘI DOCUMENT Pensiile speciale ale lui Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Iohannis scapă de noile impozite ridicate. Cum vor fi calculate noile impozite

Acesta a mențonat că nu este neglijată nicio pistă, indiferent de modul de sesizare. ”Prioritar pentru noi este aflarea adevărului și stabilirea adevărului prin probe temeinice. Vreau să vă asigur de faptul că nu neglijăm nicio pistă, nicio variantă, pe care o putem afla inclusiv din presă”, a mai spus șeful DIICOT.

El a precizat că este tatăl a două fete și dorința cea mai mare este de a găsi victimele în viață. ”Ne-am dori, din tot sufletul vă spun, să găsim cele două victime în viață”, a mai declarat Bănilă.

Gheorghe Dincă ar fi ucis-o pe Alexandra joi, în jurul orei 12.00, după ce a surprins-o cu telefonul, apoi a incinerat-o, a anunțat DIICOT duminică seara. Sunt indicii că bărbatul a acționat similar și în cazul Luizei. Alexandra este fata de 15 ani care a dispărut săptămâna trecută și care a reușit să apeleze 112 din captivitate, însă oamenii legii au ajuns la casa lui Dincă după 19 ore. Luiza, în vârstă de 18 ani, a dispărut din luna aprilie.

Bărbatul care a recunoscut că le-a ucis pe cele două adolescente este arestat preventiv, iar DIICOT anchetează cazul, care a provocat deja demisiile ministrului de Interne și directorului STS.

viewscnt
Afla mai multe despre
crime caracal
tragedie caracal
monstrul din caracal
gheorghe dinca inculpat crime caracal
alexandra macesanu
trafic de minore
sex cu minore
demisie director sts 112
sts 112
diicot tragedie caracal
trafic de minore deveselu