Guvernul lasă muncitorii străini din afara UE să treacă mai ușor de la un angajator la altul

Guvernul lasă muncitorii străini din afara UE să treacă mai ușor de la un angajator la altul

Foto dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2022

Muncitorii străini din afara UE, aflați în România, care vor să schimbe angajatorul local vor putea efectua operațiunea doar pe baza acordului exprimat, în scris, de angajatorul anterior, în condițiile în care nu a trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă.

Schimbarea, anunțată anterior de Profit.ro, urmează să fie avizată de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Guvernul a aprobat pentru acest an majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Marcel Ciolacu, despre majorarea impozitelor pe proprietate, anunțată de Profit.ro: S-a dus comunismul! CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu, despre majorarea impozitelor pe proprietate, anunțată de Profit.ro: S-a dus comunismul!

De asemenea interesant: Peste 10.000 de cereri de acordare a vizelor de angajare în scop de muncă au fost depuse în primele trei luni ale acestui an de cetățeni străini, proveniți în cea mai mare parte din țări asiatice. Autoritățile nu au mai făcut față numărului ridicat și nu puteau respecta termenele legale de emitere a vizelor, astfel că Guvernul a decis extinderea perioadei de solicitare a vizei de lungă ședere, pentru a nu expira actele depuse de solicitanți, permițând totodată ca documentele să fie depuse la orice reprezentanță teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări.

Mai este interesant: Profit.ro a relatat recent că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.

Românii, lituanienii și grecii – în fruntea clasamentului la ”plicurile” date cadrelor medicale CITEȘTE ȘI Românii, lituanienii și grecii – în fruntea clasamentului la ”plicurile” date cadrelor medicale

Solicitarea mediului de afaceri este de aproximativ 100.000 de  muncitori străini, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bangladesh
india
nepal
muncitori
munca
avize
romania
recruta