Locul unde plouă și ninge cel mai mult din România

Locul unde plouă și ninge cel mai mult din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2023

Polul românesc al ploilor și ninsorilor este stațiunea montană Stâna de Vale, situată în munții Apuseni. Acolo plouă în medie de aproape trei ori mai mult decât la București și de șase ori mai mult decât la Sulina, locul cu cele mai puține ploi. Care sunt recordurile Stânei de Vale? De ce este un loc atât de umed și care este istoria stațiunii din Bihor?

Sunt multe locuri cu vreme extremă în țară: vârful Omu este stația meteo cu cea mai scăzută medie a temperaturii, Miercurea Ciuc și Întorsura Buzăului aduc adesea cele mai mici temperaturi, iar Calafat este orașul unde vara sunt cel mai des temperaturi de peste 40 de grade. Drobeta Turnu Severin este orașul cu ce mai mare temperatură medie anuală din țară, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News
Decizie pregătită: Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru gravide și părinți cu copii mici CITEȘTE ȘI Decizie pregătită: Prioritate la case de marcat și ghișee, precum și parcări rezervate pentru gravide și părinți cu copii mici
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Mult mai puțin cunoscut este „polul precipitațiilor”, localitatea unde sunt în medie peste 160 de zile pe an cu ploi și ninsori și unde există recorduri lunare de ploi ce te duc cu gândul la locurile din India musonică. Spre exemplu, în iulie 1980 cantitatea de precipitații a trecut de 500 mm, ceea ce înseamnă cât plouă la București în zece luni într-un an obișnuit.

Stațiunea Stâna de Vale este situata pe Valea Iadului, pe versantul vestic al Munților Apuseni, în partea sudică a Munților Vlădeasa. La nicio stație meteo din țară nu sunt precipitații atât de multe - peste 1.600 mm/an - iar asta se întâmplă datorită altitudinii, 1.100 m, dar și fiindcă din vest vin mase de aer oceanic umed și rece. Iarna este multă zăpadă, stațiunea fiind avantajată de situarea într-o depresiune.

Verile sunt răcoroase, iar iernile pot aduce și strat de zăpadă de peste 3 metri grosime. Cel mai recent exemplu cu strat mare de zăpadă a fost în ianuarie 2019: 140 cm în stațiune și 185 cm la 1.370 m altitudine.

FOTO Ministru: Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie CITEȘTE ȘI FOTO Ministru: Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

În trei ani excepționali au fost peste zece zile cu strat de zăpadă în luna mai: 1982, 1997 și 2000.
Stâna de Vale, o scurtă istorie

Stâna de Vale a fost întemeiată de către episcopul greco-catolic al Oradiei, Mihai Pavel, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Venind dinspre Padiș, ierarhul a găsit adăpost la o stână și a rămas impresionat de valea descoperită în vecinătate, de aici venind și numele locului. În 1883, din ordinul său, a fost ridicat primul hotel din zonă, Siberia. După numai un an a fost dat în folosință și primul restaurant, Elisabeta.

Peste câțiva ani, locul a fost legat de cel mai apropiat sat, Budureasa, printr-un drum. Budureasa este faimoasă pentru lăzile de zestre. Stâna de Vale s-a deschis pentru public la 1 iunie 1890 și a atras oamenii importanți: bancheri, avocați, notari, funcționari.

Fiind nu foarte departe de Oradea și de Cluj, faima stațiunii a crescut și veneau și oaspeți de la Budapesta. Perioada de glorie a stațiunii a fost în anii 30 ai secolului trecut. Din 1936 încep observațiile meteo, din inițiativa universității de la Cluj.

FOTO DNA anunță de ce l-a reținut pe Victor Pițurcă CITEȘTE ȘI FOTO DNA anunță de ce l-a reținut pe Victor Pițurcă

În timpul comunismului stațiunea era faimoasă pentru tabăra de pionieri, pentru drumețiile din zonă și pentru camping. Stâna de Vale era desemnată ca fiind „stațiune climaterică permanentă, de altitudine”, iar o carte ghid turistic din 1970 vorbea despre iernile cu zăpadă abundentă, cu sezon de schi ce dura din decembrie până în martie.

Stațiunea este mică și nu sunt foarte multe locuri de cazare, dar sunt foarte multe trasee turistice. În apropiere se pot vizita locuri precum peștera Meziad și cascada Moara Dracului. Stâna de Vale face parte din comuna Budureasa, iar cel mai apropiat oraș este Beiuș.

viewscnt
Afla mai multe despre
ninsoare
ploaie