Monumente din patrimoniul mondial au nevoie de intervenții urgente. Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO cere Guvernului să aloce, la rectificare, cel puțin 23 mil. lei

Monumente din patrimoniul mondial au nevoie de intervenții urgente. Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO cere Guvernului să aloce, la rectificare, cel puțin 23 mil. lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2021

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a cerut prim-ministrului Cîțu, în dubla sa calitate, de premier și ministru de Finanțe, precum și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, „să prevadă, la apropiata rectificare bugetară pentru 2021, o sumă minimă de 23 de milioane de lei, necesară unor intervenții urgente pentru salvarea monumentelor românești înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a anunțat, într-un comunicat, deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Comisia a mai spus că a fost inițiată o corespondență cu toate consiliile județene pe raza cărora se află obiective de patrimoniu UNESCO: Alba, Brașov, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Mureș, Sibiu, Suceava și Vâlcea.

DOCUMENTE Guvernul pregătește majorarea valorii tichetului de masă cu 8 bani și a tichetelor de creșă cu 10 lei CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Guvernul pregătește majorarea valorii tichetului de masă cu 8 bani și a tichetelor de creșă cu 10 lei

„Din informațiile oferite reiese că toate acestea se confruntă cu o gravă subfinanțare și că eforturile realizate la nivel local, inclusiv prin atragerea de fonduri europene, sunt insuficiente pentru o bună gestionare a monumentelor. Considerăm că starea patrimoniului național, în general, și al celui care a primit deja recunoaștere mondială pentru valoarea sa excepțională, trebuie să constituie o preocupare a tuturor factorilor de decizie din România. Acest patrimoniu trebuie privit atât ca un element de identitate, cât și ca un factor care generează dezvoltare locală și vizibilitate la nivel global”.

Comunicatul continuă: „Un calcul sumar arată că ar fi nevoie, la construcția rectificării bugetare 2021, de alocarea a 23.427.000 lei, pentru județele pe raza cărora există obiective de Patrimoniu UNESCO, repartizate direct sau prin intermediul Programului Național de Restaurare derulat de Ministerul Culturii”.

Comisia a mai solicitat ca, începând din 2022, un procent fix din Programul Național de Restaurare să fie alocat către monumentele UNESCO din România, astfel încât intervențiile să fie predictibile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
monumente
rectificare bugetara
unesco