O nouă "fabrică" de buletine false, zeci de percheziții

Social   
O nouă "fabrică" de buletine false, zeci de percheziții

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Aproape 100 de percheziții au loc joi la sediile unor instituții publice și la domiciliile unor persoane vizați fiind funcționari publici din județul Suceava care au acordat documente de identitate românești neconforme cu realitatea unor cetățeni ruși, moldoveni și ucraineni.

În cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populatiei și-au stabilitt domiciliul în mod fictiv peste 1700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostei URSS. Marți, într-un dosar similar, au avut loc 206 percheziții în județul Botoșani, în urma cărora doi funcționari publici au fost reținuți, iar alți doi au fost plasați sub control judiciar, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
OFICIAL DECIZIE Pensiile și salariile vor fi înghețate în 2026 CITEȘTE ȘI OFICIAL DECIZIE Pensiile și salariile vor fi înghețate în 2026

”Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ)  și ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au pus în executare în cursul zilei de astăzi, 3 iulie 2025,  un număr de 93 mandate de percheziție domiciliară la sediile unor instituții publice și la locuintele unor persoane fizice”, anunță Parchetul ICCJ.

Activitățile operative sunt realizate într-o cauză penală în care au loc cercetări pentru infracțiunile de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici de pe raza județului Suceava, precum și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari din cadrul unui serviciu de evidența populației și al unei primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea, în ceea ce privește domiciliul pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte țări din fosta URSS.

Datele nereale se referă la certificate de cetățenie falsificate și la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.

VIDEO Profit.ro TV - Gianina Crăciun, Managing Partner Supertree: Al doilea spațiu îl vom deschide anul viitor. Lucrăm și la un model de franciză / Cristina Bălan, Director Vânzări: Companiile au nevoie de foarte multă flexibilitate CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Gianina Crăciun, Managing Partner Supertree: Al doilea spațiu îl vom deschide anul viitor. Lucrăm și la un model de franciză / Cristina Bălan, Director Vânzări: Companiile au nevoie de foarte multă flexibilitate

Beneficiarii au obținut cărți de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fără acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și, implicit, fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

”Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populatiei și-au stabilitt domiciliul în mod fictiv peste 1700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS”, precizează Parchetul.

viewscnt
Afla mai multe despre
buletine
perchezitii