Peste 350.000 de hectare cu culturi agricole la nivelul țării au fost calamitate de secetă, cele mai afectate fiind în primul rând porumbul și floarea soarelui, a declarat vineri, pentru News.ro, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Pe zone, cele mai mai afectate sunt sudul țării, nordul Moldovei, în Botoșani. Pe mine mă șochează că, deși am pus la dispoziție apă să poată fi irigată o suprafață totală de 385.000 de hectare (au fost umplute cu apă canalele de irigații, n.r.), mai puțin de o treime din suprafețe au beneficiat de irigații", a precizat vineri, pentru News.ro, ministrul Agriculturii.
Sistemul de irigații nu acoperă însă toate suprafețele afectate de secetă.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Mai mult, Irimescu nu exclude ca suprafețele afectate de secetă să fie și mai mari de atât, având în vedere că nu se știe cât va mai dura această perioadă fără ploi.

Ministrul Agriculturii spune că fermierii se plâng de tarifele mari pe care trebuie să le pătească pentru apa folosită la irigat și, implicit, a energiei electrice consumate în acest scop.
Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) este instituția care impune aceste tarife la apa pentru irigat.
De asemenea, agricultorii vor beneficia de o schemă de minimis de 30 milioane lei, prin care vor fi acordate subvenții pentru energia electrică folosită la irigații.
În România există 9,3 milioane hectare de teren arabil.