Senatorii medici se opun Guvernului și Avocatului Poporului: Nu vor ca rudele să aibă acces la datele medicale ale pacientului decedat, care nu a fost în situața de a-și da acordul

Senatorii medici se opun Guvernului și Avocatului Poporului: Nu vor ca rudele să aibă acces la datele medicale ale pacientului decedat, care nu a fost în situața de a-și da acordul
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 mar 2023

Senatorii din majoritatea de guvernământ, membri ai comisiei de sănătate, au decis să respingă ordonanța recentă a Guvernului prin care este legiferat accesul membrilor familiei și rudelor, până la al patrulea grad inclusiv, la dosarul medical al pacientului, în cazul în care acesta s-a prezentat la spital în stare de inconștiență și fără aparținători, iar evoluția patologică a dus la decesul acestuia și astfel pacientul nu și-a exprimat, în timpul vieții, o dorință contrară și consemnată în scris în acest sens.

Contactat de Profit.ro, președintele comisiei, doctorul Gabriel Streinu-Cercel, nu a putut explica respingerea ordonanței, afirmând că motivele vor fi redactate până la votul ordonanței în plenul Senatului. Opoziția în schimb acuză că decizia puterii urmărește "protejarea unei caste profesionale de posibile repercursiuni juridice în cazuri de malpraxis". 

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Legislația actuală prevede că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. Așadar, doar în situația în care pacientul și-a dat consimțământul explicit de a se comunica datele sale medicale, va exista și dreptul moștenitorilor pacientului decedat de a avea acces la dosarul medical al acestuia.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, în prezent, în situațiile în care familia solicită informații din foaia de observații, precum medicația administrată pacientului decedat, în cazul cercetării unei alergii față de care acesta nu a fost în posibilitatea de a comunica intoleranța, familia trebuie să facă uz de o hotărâre judecătorească în acest sens. De asemenea, în cazul suspiciunii unui caz de malpraxis, familia nu are acces la datele medicale, decât în baza unei acțiuni în instanță. 

Paradox: Ministrul Culturii inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural CITEȘTE ȘI Paradox: Ministrul Culturii inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural

Ca urmare, în urma sesizărilor înregistrate la Ministerul Sănătăţii, inclusiv de către Avocatul Poprului, prin care se reclamă îngrădirea accesului familiei la datele medicale ale defunctului, Guvernul a adoptat, la 1 martie, o ordonanță de urgență prin care membrii familiei unui pacient vor avea acces la datele confidențiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconștiență și fără aparținători, iar evoluția patologică a dus la decesul acestuia. Datele privind diagnosticul, medicația, investigatiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unității sanitare, conform ordonanței de urgență adoptate de Guvern.

” (...) îngrădirea, prin textul legii, a familiei de a avea acces la datele medicale ale defunctului, care la data internării a fost în imposibilitate absolută de a-şi exprima opţiunea cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal după decesul său, reprezintă o intervenţie abuzivă în viaţa de familie a defunctului. în acest sens, având în vedere dreptul constituţional la familie a oricărui cetăţean român, considerăm că prin crearea accesului la datele medicale a soţului supravieţuitor, descendenţilor, ascendenţilor, colateralilor (până la gradul IV inclusiv), doar în cazul pacienţilor care s-au aflat în imposibilitatea absolută de a-şi exprima acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal după decesul acestuia, se fac respectate drepturile omului şi implicit drepturile pacienţilor”, arată Executivul.

Schimbare importantă în telecom - Operatorii de telefonie nu vor mai putea reține numerele de telefon fără acordul clienților. Abonații le vor păstra chiar dacă nu respectă contractul CITEȘTE ȘI Schimbare importantă în telecom - Operatorii de telefonie nu vor mai putea reține numerele de telefon fără acordul clienților. Abonații le vor păstra chiar dacă nu respectă contractul

Ajunsă la Parlament, ordonanța de urgență a fost luată în discuție de senatori, iar Comisia juridică și Comisia pentru drepturile omului au avizat-o favorabil, în schimb Comisia pentru sănătate a decis să întocmească un raport prin care ordonanța de urgență a Guvernului este respinsă.

Mai mult, pe site-ul Senatului raportul este trecut ca favorabil la proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței, dar în raport se vorbește de un ”raport de admitere asupra Proiectului de lege privind respingereaordonanței menționate.

În acest sens, printr-un amendament intitulat tehnică legislativă, senatorii majorității au schimbat titlul proiectului în proiect de respingere a ordonanței.

Voucherele de vacanță vor putea fi și exclusiv virtuale CITEȘTE ȘI Voucherele de vacanță vor putea fi și exclusiv virtuale

Cum raportul nu invocă vreun motiv de natură juridică sau de practică medicală, respectiv administrativă prin care măsurile în vigoare deja să fie respinse, președintele Comisiei de sănătate a Senatului, Gabriel Streinu-Cercel, a spus că motivele vor fi redactate până la votul din plenul Senatului.  

Senatorul USR Remus Negoi, membru al comisiei, a declarat pentru Profit.ro că președintele comisiei de sănătate ar fi fost cel care a propus respingerea ordonanței, iar printre motivele invocate cu prilejul dezbaterii în comisie se numără că în viitor ar urma să fie legiferat dosarul online al pacientului. 

Chiar și în aceste condiții, susține reprezentantul opoziției, un astfel de dosar nu rezolvă problema de drept al accesului rudelor la datele medicale ale pacientului decedat, care nu a putut să-și exprime o opțiune în acest caz.

”Cred că este vorba că astfel se încearcă protejarea unei anumite caste profesionale, care ar putea fi vizată de această măsură în unele cazuri medicale”, susține senatorul USR.

Printre membrii comisiei de sănătate se mai numără medici de profesie, precum senatorii PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, Leonard Azamfieri, rector al Universității de Medicină "George Emil Palade" din Târgu Mureș, senatoarele PNL Stela Firu și Raluca Ioan sau senatorul UDMR Laszlo Attila.

Proiectul ar urma să fie votat luni de Senat, iar apoi să fie transmise deputaților pentru vot final. 

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
opunem
respinge
streinu-cercel
pacient
familie
informații
date
confidential
acces
hotărâre
judecatoresc