Sondaj INSCOP pentru News.ro - Doar jumătate dintre români spun că au citit în ultimele 6 luni/Peste jumătate nu au vizitat un monument/Peste două treimi nu au mers la muzeu sau expoziție/Mai mult de trei sferturi nu au fost la un spectacol

Sondaj INSCOP pentru News.ro - Doar jumătate dintre români spun că au citit în ultimele 6 luni/Peste jumătate nu au vizitat un monument/Peste două treimi nu au mers la muzeu sau expoziție/Mai mult de trei sferturi nu au fost la un spectacol
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 nov 2023

Doar jumătate dintre români (51,4%) afirmă că au citit cărți în ultimele 6 luni, relevă datele unui Sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. În același interval, peste jumătate dintre cei chestionați spun că nu au vizitat un monument istoric, peste două treimi nu au mers la muzeu sau la o expoziție și mai mult de trei sferturi spun că nu au fost la un spectacol de teatru, de operă sau la un concert de muzică clasică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit sondajului, doar 51.4% dintre români declară că în ultimele 6 luni au citit cărți (romane, poezie, etc.), iar 48,5% spun că nu au citit.

Vine iarna în România: ANM a transmis patru avertizări - HARTĂ Prognoza pentru weekend CITEȘTE ȘI Vine iarna în România: ANM a transmis patru avertizări - HARTĂ Prognoza pentru weekend

La întrebarea ”În ultimele 6 luni ați vizitat monumente istorice, culturale?”, 43% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ, în timp ce 56,9% spun că nu au avut astfel de activități.

32,6% dintre respondenți  afirmă că în ultimele 6 luni au vizitat un muzeu, o galerie de artă, o expoziție, iar 67,2 % au răspuns negativ.

Nou record de căldură în Brazilia CITEȘTE ȘI Nou record de căldură în Brazilia

Procentul celor care afirmă că în ultimele 6 luni au mers la teatru, operă, concerte de muzică clasică este și mai mic, 21,4%, cei care spuncă nu au mers la astfel de spectacole reprezentând 78,5% dintre cei chestionați.

Conform analizei socio-demografice, consumul cultural - în cazul tuturor activităților enumerate - tinde să fie mai ridicat în rândul următoarelor categorii de populație: persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat și angajații la stat.

”Cititul cărților pare a fi cea mai frecventă formă de consum cultural, fiind probabil și cea mai accesibilă din punctul de vedere a costurilor și posibilităților efective de achiziție, interacțiune. Vizitarea de monumente istorice, a muzeelor, galeriilor de artă, expozițiilor sau mersul la operă, teatru sau concerte presupune accesul la acest tip de infrastructură care este încă foarte inegal în România”, afirmă Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Scandal PNL - PSD pe banii de pensii. Ședința de guvern, amânată. Ciucă: La un impact de 55,6 miliarde de lei este imposibilă o majorare de 40% a pensiilor CITEȘTE ȘI Scandal PNL - PSD pe banii de pensii. Ședința de guvern, amânată. Ciucă: La un impact de 55,6 miliarde de lei este imposibilă o majorare de 40% a pensiilor

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eșantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

viewscnt
Afla mai multe despre
teatru
spectacol
muzeu