VIDEO&FOTO Angajații au oprit protestul de la Finanțe, dar amenință pe mâine cu noi acțiuni. "Un inspector nu se poate duce la OMV să verifice și să se certe cu un avocat care are 10.000 lei!". Mesaj de seară al lui Boloș

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 10 aug 2023

Angajații care lucrează în sediul Ministerului Finanțelor au declanșat un protest spontan, ieșind pe holurile clădirii pentru a reclama prevederile ordonanței pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor în administrație. Au ieșit în stradă și angajații unor birouri ANAF. Vezi mai jos un mesaj al sindicatului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Protestează și sindicatele din Brăila, Timiș, Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Giurgiu și Gorj.

În total, peste 15.000 de angajați din structurile Ministerului de Finanțe din toată țara au intrat în grevă spontană, nemulțumiți de măsurile propuse de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condițiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem. Conform liderilor sindicali, măsurile ar aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde și o serie de posturi și de sporuri.

VIDEO MAI JOS. IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO

FOTO Abonații la TV, internet și telefonie fixă ai Vodafone, notificați că le va crește factura lunară. Motivele invocate de companie CITEȘTE ȘI FOTO Abonații la TV, internet și telefonie fixă ai Vodafone, notificați că le va crește factura lunară. Motivele invocate de companie

Sindicatul transmite că protestul va fi extins, din 22 august, la nivelul tuturor structurilor subordonate ministerului și că la acest moment acțiunea de protest din sediul ministerului este una necontrolată.

Angajații s-au adunat inclusiv la ușa ministrului de Finanțe, aflat însă la acest moment la Palatul Victoria pentru ședința de guvern. Printre altele, ei cer inclusiv ca voucherele de vacanță să nu fie limitate la un salariu lunar de 10.000 lei.

Ciolacu a trimis corpul de control la Poștă. Și ministrul Comunicațiilor vrea verificări CITEȘTE ȘI Ciolacu a trimis corpul de control la Poștă. Și ministrul Comunicațiilor vrea verificări

Sindicaliștii susțin că ordonanța pregătită ar duce la scăderea veniturilor angajaților cu 700 de lei lunar. Salariul mediu net lunar în minister este de circa 6.000 lei, ajungându-se la 16.800 lei pentru director general și șef serviciu.

„Cam așa vor să facă dânșii: cumulăm două funcții de șef birou și șeful decide cine rămâne. Lucrul acesta nu se poate. Vom câștiga în instanță clar, pe de o parte, și pe de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că din 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecție și vă dau un exemplu.

Mulți m-au întrebat: 10.000 de lei brut sunt bani puțini și 6.000 de lei net? Eu zic că da. Pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să îl verifice și se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da.

Să fie foarte clar, dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta, și trebuie să înțeleagă și ministerul, și premierul, și guvernul că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget”, spune liderul sindical Vasile Marica.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului s-a arătat surprins de acest protest, spunând că nu știa de această acțiune.

UPDATE ora 16.31 Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit la minister, de la sediul Guverrnului, pentru a discuta cu angajații. Și fostul șef ANAF Lucian Heiuș este prezent.

Lucian Heiuș, care a demisionat recent de la șefia ANAF, la scurt timp după publicarea unei execuții bugetare, în care reclama probleme în minister la colectarea veniturilor, a fost numit de premierul Ciolacu în postul de secretar general în Ministerul Finanțelor.

Ministrul Boloș le-a spus angajaților că ordonanța este deocamdată la stadiul de proiect, iar deciziile sunt luate doar în coaliția de guvernare, unde el poate prezenta mesajul angajaților nemulțumiți.

El a promis  - în timp ce i se striga să demisioneze - rezolvarea unor probleme mai vechi ale angajaților din ANAF și Finanțe, cum ar fi revendicările privind familia ocupațională, asigurarea de computere moderne, renovarea sediilor aflate în stare avansată de degradare.

„Nu înțeleg această îngrijorare pentru un proiect care încă este în lucru. Deciziile se iau în cadrul coaliției de guvernare. Eu pot să vă ascult doleanțele și să le prezint coaliției de guvernare. Sunt decizii care se iau în coaliție. Deci, ce pot să fac pentru dumneavoastră, înțelegând situația, este să preiau mesajele și să le prezint în coaliția de guvernare”, le-a spus ministrul.

UPDATE 2 ora 17.07 O directoare și-a prezentat demisia în fața ministrului, spunând că preferă să vândă ziare decât să mai lucreze fără a fi apreciată salarial. Ministrul a încercat să o tempereze spunând că o demisie ar trebui depusă după ce este văzută și forma finală a ordonanței prin care Guvernul va reduce cheltuielile din sistemul bugetar.

UPDATE 3 ora 18.01 Ministrul a plecat, angajații au rămas să protesteze, susținând că vineri vor intra în grevă și salariații unor Trezorerii.

UPDATE 4 ora 18.17  Angajații opresc, deocamdată, protestul spunând că ministrul le-a promis egalizarea salariilor. Sindicatul susține însă că este posibil ca vineri și angajații din Trezorerii să intre în grevă, deoarece vor angajamente mai serioase.

UPDATE 5 ora 21.14 Ministrul Finanțelor transmite mesajul

„Astãzi a fost o zi importantã pentru noi, pentru cã am reușit sã trecem printr-un moment de provocare și sã gãsim o cale cãtre înțelegere și armonie. În urma discuțiilor, sincere, pe care le-am avut, sper eu cã am reușit sã transformãm tensiunea și frustrarea într-o platformã pentru schimbare pozitivã.

Ziua de astãzi ne-a arãtat încã o datã cât rãu pot face informațiile neverificate rãspândite în spațiul public. Care de data aceasta au fost picãtura care a umplut paharul pentru o parte dintre angajați.

Am ascultat cu atenție îngrijorãrile legate de condițiile de muncã, beneficii și perspectivele de dezvoltare profesionalã. În același timp, am împãrtãșit provocãrile financiare pe care le avem și obiectivele noastre pe termen scurt.

Ce asigurãri am adus:

Toate deciziile cu impact asupra aparatului guvernamental vor fi precedate de consultãri. Orice mãsurã adoptatã va fi asumatã la nivelul coaliției. Eu sunt partenerul angajaților din minister, ușa mea este deschisã oricând, dacã vor sã îmi transmitã îngrijorãrile lor sau probleme cu care se confruntã.

Angajații din aceastã instituție joacã un rol fundamental pentru dezvoltarea economicã a țãrii și sunt primul care le va recunoaște valoarea ori de câte ori am ocazia. Ei vor juca un rol vital în dezvoltarea economiei și aplicarea mãsurilor necesare acestui scop. Tocmai de aceea trebuie sã fie rãsplãtiți pe mãsura importanței activitãții lor. Reversul medaliei este cã am așteptarea sã trateze fiecare zi cu profesionalism și eficiențã, pentru cã lipsa de eficiențã ne costã scump.

În același timp, noi toți, din aceastã instituției știm foarte bine cã trebuie sã dãm propriu exemplu de auto-management performant și de organizare eficientã a muncii noastre, plãtite din bani publici. Noi suntem cei care știm mai bine decât orice altã instituție cât de necesarã este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat.

Totodatã, am convenit cã vom face demersurile pentru a avea un statut al finanțistului, pentru asigurarea recunoașterii importanței activitãții desfãșurate de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor. O altã urgențã o reprezintã demersurile pentru aplicarea nedescriminatorie a principiilor de salarizare. Vreau sã avem cu celeritate draftul de act normativ pentru egalizarea salarizãrii la nivelul funcțiilor echivalente din aparatul central al MF și al tuturor instituțiilor subordonate. În plus, vom revizui atribuțiile și îndatoririle fiecãruia pentru a ne asigura cã sunt distribuite în mod echitabil și cã toți contribuim în mod adecvat la succesul instituției.

De asemenea, vom iniția un proces de evaluare a condițiilor de muncã, astfel încât sã identificãm și sã aducem îmbunãtãțiri în funcție de necesitãți. Acest lucru va include atât aspecte legate de spațiul fizic, cât și de resursele necesare pentru a-și desfãșura activitatea eficient.

Mulțumesc tuturor pentru încrederea pe care au arãtat-o în procesul nostru de dialog și negociere. În final, aceastã înțelegere reprezintã un pas important spre construirea unei instituții mai puternice și mai unite." 

Mesajul sindicatului

"Declanșăm protestele la nivel național

VIDEO&FOTO Angajații au oprit protestul de la Finanțe, dar amenință pe mâine cu noi acțiuni.

 

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urmă apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:
– Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
– Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Anularea posturilor vacanțe
– Desființarea biroului și funcției de șef birou
– Normative personal: 10 funcții de execuție pt serviciu, 20 funcții de execuție pt direcție, 40 funcții de execuție pt direcție generală

Dosarul „10 august” a fost trimis în judecată CITEȘTE ȘI Dosarul „10 august” a fost trimis în judecată

Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituției să decidă dacă oferă o funcție de execuție șefului de birou/serviciu a cărui funcție se desființează. Dacă oferă o funcție și nu există una vacanță, toți cei care ocupă o funcție de execuție în structura vor intră la concurs, structura urmând să se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în formă actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal
– Introducerea în nouă lege a salarizării a familiei ocupăționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

TABEL Consiliul Concurenței anunță ce a descoperit: Cu cât au scăzut prețurile alimentelor de bază din marile magazine CITEȘTE ȘI TABEL Consiliul Concurenței anunță ce a descoperit: Cu cât au scăzut prețurile alimentelor de bază din marile magazine

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel național, astfel:
– În dată de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.
– Concomitent cu protestele din teritoriu, în dată de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți
– Protestele vor continuă din dată de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

 

La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.
Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.

Scandal la un control al ANPC în Satul de Vacanță din Constanța. Comisarii ANPC au fost înjurați și s-a aruncat cu mâncare în ei CITEȘTE ȘI Scandal la un control al ANPC în Satul de Vacanță din Constanța. Comisarii ANPC au fost înjurați și s-a aruncat cu mâncare în ei

Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecăruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării."

 

VIDEO&FOTO Angajații au oprit protestul de la Finanțe, dar amenință pe mâine cu noi acțiuni.
viewscnt
Afla mai multe despre
finante
protest