VIDEO Directorul Poștei, la Profit LIVE: Astăzi, ne permitem luxul să contemplăm opțiunile de capitalizare a companiei

VIDEO Directorul Poștei, la Profit LIVE: Astăzi, ne permitem luxul să contemplăm opțiunile de capitalizare a companiei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 21 apr 2016

Poșta Română își permite astăzi luxul de a contempla opțiunile de privatizare prin care să aducă bani în companie, dar nu poate sta foarte mult în această stare de contemplare, a afirmat joi, la Profit LIVE, directorul Poștei Române, Alexandru Petrescu. El apreciază că nefinalizarea procesului de privatizare, în septembrie anul trecut, nu este un eșec, deoarece oferta investitorului nu era una încurajatoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Oferta neangajantă a fost neîncurajatoare și, în urma discuțiilor cu potențialul investitor, am hotărât, de comun acord, să nu mai facem pasul următor. Din punctul meu de vedere, cea mai bună formă de privatizare trebuie să țină cont de situația economico-financiară a companiei. Pe fondul ameliorării indicatorilor economici, Poșta are luxul de a contempla opțiuni, ceea ce este bine, dar nu putem sta foarte mult în această stare", a spus șeful Poștei.

Anul trecut, statul a încercat să vândă Poșta și a inițiat negocieri cu operatorul poștal belgian bpost, care nu a mai înaintat însă o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acțiuni, astfel că procesul de privatizare a fost, pentru moment, oprit.

VIDEO COSTESCU la Profit LIVE: Creăm o rețea de consilieri care îi vor convinge pe investitori, la cină sau mic dejun, să vină în România CITEȘTE ȘI VIDEO COSTESCU la Profit LIVE: Creăm o rețea de consilieri care îi vor convinge pe investitori, la cină sau mic dejun, să vină în România

Prima încercare de privatizare a Poștei a fost în mai 2013, dar atunci niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini.

"Adevăratul câștig al restructurării din ultimii ani ai companiei, dureroasă de altfel, este că acum suntem pe o oarecare platformă de confort financiar, astfel încât am devenit atrăgători pentru instituțiile financiare internaționale. Resursa principală pentru investițiile Poștei nu poate veni din zona internă, capabilitățile noastre sunt extrem de limitate", spune acum șeful operatorului poștal național.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Comunicațiilor, care deține 75% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.

Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.

În perioada 2008 - 2013, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Poșta a consemnat pierderi în fiecare an, care, cumulate, însumează 567 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei, cifrele încadrându-se în bugetul aprobat prin hotărâre de Guvern.

VIDEO Directorul Poștei, la Profit LIVE: Astăzi, ne permitem luxul să contemplăm opțiunile de capitalizare a companiei

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
investitii
resurse
privatizare
live
petrescu