Taxe și Consultanță

DOCUMENT Taxele în campanie electorală: PNL propune lege pentru a proteja până în 2033 "cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor"

DOCUMENT Taxele în campanie electorală: PNL propune lege pentru a proteja până în 2033 "cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor"

ieri, 07:15

Zeci de parlamentari PNL au depus un proiect de lege care ar urma să introducă în Codul Fiscal o prevedere pentru a proteja în următorii zece ani "cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor". Trebuie precizat că, deși inițiatorii fac referire la o cotă unică pentru impozitul pe profit și impozit pe venit, acestea sunt la niveluri diferite începând din ianuarie 2018, când guvernarea PSD, controlată de președintele partidului de la acel moment, Liviu Dragnea, a decis să coboare impozitul pe venit de la 16% la 10%, parte a procesului de a muta contribuțiile sociale integral în salariul brut al angajatului (tot procesul fiind fără impact asupra netului).

  • EXCLUSIV Finanțele extind termenul în care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi
    EXCLUSIV Finanțele extind termenul în care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare pentru microîntreprinderi
    marţi, 18:30

    Ministerul Finanțelor va extinde până la 15 aprilie termenul până la care trebuie declarată la ANAF ieșirea din sistemul de impozitare în regim de microîntreprindere, prevederea fiind introdusă într-un proiect de ordonanță cu reglaje la măsurile de reducere a cheltuielilor anunțate anul trecut, potrivit informațiilor Profit.ro. Proiectul, care include și clarificări în ce privește conceptul de întreprinderi legate, în funcție de care se va calcula încadrarea în plafonul maxim de 500.000 de euro privind regimul microîntreprinderilor, ar urma să fie adoptat în ședința de Guvern de joi.

  • CONFIRMARE Deficit record pentru primele două luni
    CONFIRMARE Deficit record pentru primele două luni
    marţi, 17:27

    Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, față de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Profit.ro a scris la începutul lunii martie, citând surse, că Guvernul a închis primele două luni din an cu un deficit foarte mare, de 1,67% din PIB, 29 miliarde de lei, cu o gaură de circa 21 miliarde de lei doar în februarie, determinată de cheltuieli cu înarmarea, dar și de sume mari alocate pentru stingerea datoriilor în sectorul de sănătate.

  • TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi
    TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi
    marţi, 14:00

    Salariile nete maxime în 2023 au fost în domeniile IT, energie și producție, iar cele mai mici au fost în producție, contabilitate, administrativ&operațiuni și vânzări.

  • TABEL Noi scumpiri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani
    TABEL Noi scumpiri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani
    marţi, 08:29

    Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani/l, cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce liderul pieței, OMV Petrom, a decis marți să majoreze prețul benzinei cu 4 bani/l, lăsând neschimbate cotațiile combustibilului diesel.

  • Comisia Europeană către România: Angajatorii ar putea răspunde la majorarea salariului minim prin concedierea celor mai puțin productivi angajați
    Comisia Europeană către România: Angajatorii ar putea răspunde la majorarea salariului minim prin concedierea celor mai puțin productivi angajați
    luni, 16:11

    Stabilirea salariului minim este o procedură delicată, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru între obiective care uneori sunt opuse și, de aceea, sfaturile experților îi pot ajuta pe decidenți în acest proces, se arată într-un capitol separat al analizei aprofundate privind dezechilibrele macroeconomice ale României, publicată luni de Comisia Europeană.

  • Peste 5 milioane de lei pentru 5 microîntreprinderi
    Peste 5 milioane de lei pentru 5 microîntreprinderi
    luni, 14:19

    Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de finanțare a unor întreprinderi private prin Programul Regional Vest. Este vorba de 5 microîntreprinderi ce vor beneficia de finanțare prin Prioritatea 1 – Regiune inovatoare și competitivă, în urma apelului dedicat microîntreprinderilor, lansat anul trecut.

  • A crescut numărul firmelor radiate
    A crescut numărul firmelor radiate
    luni, 08:44

    Un număr de 9.251 de firme au fost radiate la nivel național, în ianuarie 2024, cu 67,86% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

  • DOCUMENT Reorganizarea ANAF - Serviciile și birourile fiscale vor fi redenumite "unități fiscale". Crește numărul total de posturi, o parte a executărilor în cazuri speciale trece la regionale
    DOCUMENT Reorganizarea ANAF - Serviciile și birourile fiscale vor fi redenumite "unități fiscale". Crește numărul total de posturi, o parte a executărilor în cazuri speciale trece la regionale
    luni, 07:00

    ANAF a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern care prevede o serie de măsuri în completarea și operaționalizarea unei ordonanțe de reorganizare a agenției, adoptate de către Executiv la mijlocul lunii martie. Proiectul ANAF prevede modificarea denumirii birourilor fiscale comunale, astfel încât acestea să nu fie desființate ca efect al legii 296 (adoptată anul trecut pentru reorganizarea sectorului bugetar), precum și a serviciilor fiscale, pentru a le pune, de asemenea, la adăpost de efectele legii 296. Noul nume al celor două tipuri de structuri va fi "unități fiscale". ANAF argumentează că birourile fiscale nu sunt structuri echivalentge cu birourile organizate în alte instituții ale statului.

  • Iniesta a achitat 3,5 milioane euro autorităților fiscale japoneze, dar solicită rambursarea în Spania
    duminică, 17:14

    Fostul mijlocaș spaniol Andres Iniesta, care a făcut obiectul unei reverificări fiscale în Japonia pentru că nu și-a declarat o parte din venituri, a achitat impozitul suplimentar datorat autorităților fiscale locale, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, argumentând că a declarat aceste venituri și în Spania.