Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că fostul ministru de resort Eugen Teodorovici știa încă de la începutul acestui an că deficitul bugetar va depășit 4% din produsul intern brut dacă nu sunt adoptate măsuri suplimentare, fiind informat în acest sens de către angajați ai ministerului.
Ministerul Mediului vrea să majoreze cu 23% contribuțiile specifice de gospodărire a resurselor de apă încasate de către Administrația Națională "Apele Române" (ANAR), ceea ce ar constitui o lovitură puternică pentru Hidroelectrica, dar și pentru alți mari producători de energie ce consumă cantități semnificative de apă în procesele lor de producție, cum ar fi Nuclearelectrica sau Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara. Toți se plâng de ani buni că și actualul nivel al contribuțiilor, stabilit în 2010, este exagerat.
Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 3.116 lei, în urcare față de luna precedentă cu 34 lei (+1,1%), arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).
ANAF intenționează să închirieze până la 8.000 de metri pătrați de spații de depozitare în patru centre importante din țară ale agenției, orașe în care își au sediile regionalele ANAF sau regionalele Antifraudei, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Vor urma spații totalizând alți 6.000 de metri pătrați pentru cele trei centre regionale rămase. Dacă adăugăm la acestea și contractul de închiriere pentru zona București-Ilfov, despre care Profit.ro a scris în vară și care a fost atribuit, ANAF ar putea ajunge la spații de depozitare închiriate totalizând aproape 20.000 de metri pătrați.
Județele în care sunt prezente cel mai multe multinaționale au un nivel de bunăstare mai ridicat decât cele de la polul opus. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, în aceste județe sunt cele mai mari salarii din țară, economia se dezvoltă, iar numărul de salariați este suficient de mare încât ponderea celor care lucrează în sectorul public să fie redusă, sub media națională de 24%. Cele mai sărace județe sunt în general cele care au reușit să atragă cele mai puține companii mari. Acestea se prezintă mult mai slab la salariul mediu net, la PIB/locuitor și au ponderi foarte ridicate ale angajaților în sectorul public.
Premierul Ludovic Orban anunță că indemnizațiile demnitarilor vor fi înghețate, fie prin legea bugetului, fie prin OUG, iar toate structurile cu scheme umflate vor fi ”remodelate”, el invocând inclusiv ”optimizarea” structurilor organizatorice ale ministerelor.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a eloborat un proiect de lege care va restrânge situațiile actuale de cumul al pensiei cu salariul în sistemul bugetar. Proiectul urmează a fi transmis premierului Orban și membrilor Guvernului, pentru a decide dacă va fi promovat în mod oficial la nivel de act normativ, au declarat surse oficiale.
Premierul Orban a solicitat miniștrilor să fie circumspecți cu cheltuielile pe care le aprobă pe final de an, astfel încât cele care nu sunt necesare să nu fie efectuate chiar dacă sunt prevăzure în buget.
”Prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în legile justiției privioare la pensionarea anticipată, trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei și prorogarea termenului de intrare în vigoare a vechimii INM”, a anunțat premierul, la începutul ședinței de Guvern, argumentând că este necesară asumarea răspunderii, pentru că aceste prevederi riscă să arunce în aer justiția din România.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, spune că taxa clawback a fost aplicată ”fără discernământ” și că, în condițiile în care este „imposibil” să se interzică exportul paralel de medicamente, trebuie relaxată politica de taxare a acestor produse, astfel încât pacienții români să nu sufere din cauza lipsei tratamentelor de care au nevoie.