Taxe și Consultanță

ANAF se pregătește să emită decizii de impunere pentru 2018 în cazul celor care au avut venituri peste pragul de 12 salarii brute, dar nu le-au declarat

ANAF se pregătește să emită decizii de impunere pentru 2018 în cazul celor care au avut venituri peste pragul de 12 salarii brute, dar nu le-au declarat

marţi, 16:38

ANAF va trece în perioada următoare la stabilirea din oficiu a obligațiilor fiscale datorate pentru 2018 de către persoanele care au obținut venituri cel puțin egale cu pragul de 12 salarii minime brute pe țară, dar nu au notificat Fiscul prin depunerea Declarației Unice, urmând ca ulterior să înceapă și emiterea deciziilor de impunere pentru sumele datorate. ANAF pregătește acum procedura și documentele necesare pentru stabilirea din oficiu a obligațiilor fiscale și emiterea deciziilor de impunere.

 • ANAF vinde aproape 40 de mașini - Dacia, Ford, Volkswagen, Skoda, Audi, Mini Cooper și Seat
  ANAF vinde aproape 40 de mașini - Dacia, Ford, Volkswagen, Skoda, Audi, Mini Cooper și Seat
  marţi, 07:09

  ANAF are programat să vândă la licitație, între 20 și 31 august, aproape 40 de mașini, potrivit datelor centralizate de Profit.ro. Prețurile mașinilor vândute de ANAF pot deveni atractive în contextul în care scad, comparativ cu prețul de la prima licitație, cu 25% la a doua și cu încă 25% (50% față de prețul de eveluare) la a treia tentativă de vânzare. Ulterior, prețul nu mai coboară. Cei interesați ar trebui să contacteze structura ANAF care vinde autovehiculul pentru aobține detalii.

 • Noua centrală Iernut a Romgaz, întârziată de majorarea salariului minim în construcții
  Noua centrală Iernut a Romgaz, întârziată de majorarea salariului minim în construcții
  luni, 20:00

  Măsura a crescut costurile cu forța de muncă ale firmelor contractoare care lucrează la proiect, nefiind încă limpede nici cum se aplică Ordonanța și nici cum vor fi recuperate aceste costuri suplimentare ale contractorilor și subcontractorilor.

 • ULTIMA ORĂ Dăncilă: Impozitarea pensiilor speciale va fi prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Guvern și transmis spre dezbatere Parlamentului
  ULTIMA ORĂ Dăncilă: Impozitarea pensiilor speciale va fi prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Guvern și transmis spre dezbatere Parlamentului
  18 aug 2019

  Impozitarea pensiilor speciale va fi adoptată de Guvern printr-un proiect de lege, care va fi apoi transmis pentru dezbatere și vot final în Parlament, a anunțat premierul Dăncilă. Guvernul a pregătiti anterior un proiect prin care pensiile speciale lunare să fie impozitate de la 7.000 de lei în sus.

 • Teodorovici reia promisiunea unor facilități pentru românii din străinătate, neonorată până acum
  Teodorovici reia promisiunea unor facilități pentru românii din străinătate, neonorată până acum
  16 aug 2019

  Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, reia ideea că românii care trăiesc în străinătate vor putea transfera banii în țară fără plata comisioanelor prin sucursale CEC Bank, după ce în primăvară promitea că facilitatea va fi introdusă din luna iunie.

 • CONFIRMARE Loteria bonurilor fiscale va fi schimbată
  CONFIRMARE Loteria bonurilor fiscale va fi schimbată
  15 aug 2019

  Ministerul Finanțelor va modifica Loteria bonurilor fiscale, astfel încât în locul unei singure valori unice câștigătoare, extrase din intervalul 1-999 lei inclusiv, vor fi introduse două valori câștigătoare ale bonului fiscal, aferente intervalelor 1 - 99 lei inclusiv, respectiv 100 - 999 lei inclusiv. Dintre cele 100 de premii posibile, 80 vor fi acordate pentru bonurile din categoria sub 100 de lei, iar restul de 20, pentru 100-999 lei, prevede un proiect al Ministerului Finanțelor. Profit.ro a scris la finalul anului 2017, citând un document, că Finanțele sunt nemulțumite de faptul că, în urma celor mai multe extrageri, sunt desemnate câștigătoare bonuri cu valori mari, iar loteria a devenit neatractivă pentru populație. La momentul respectiv, Finanțele analizau ca circa 80% din premii să fie acordate pentru bonuri cu valoare mică, pe baza ponderii acestora în totalul bonurilor fiscale.

 • CONFIRMARE Split TVA va rămâne complet opțional, dar fără facilități - proiect Finanțe
  CONFIRMARE Split TVA va rămâne complet opțional, dar fără facilități - proiect Finanțe
  14 aug 2019

  Mecanismul split TVA va deveni complet opțional, fără facilitățile acordate până acum firmelor care optau să aplice acest sistem, spre deosebire de cele obligate, societăți cu datorii la TVA sau în insolvență, potrivit unui proiect publicat acum de Ministerul Finanțelor. Autoritățile propun această modificare după ce Comisia Europeană a transmis că mecanismul split TVA, în forma actuală, încalcă legislația UE și trebuie eliminat. Comisia a avizat solicitarea României ca split TVA să rămână opțional fără bonificții la impozitul pe profit, situație în care va fi, însă, neatractiv pentru firme. Profit.ro a anunțat la începutul lunii august că Finanțele au primit acordul CE pentru a lăsa split TVA complet opțional, fără bonificații.

 • Pachet de măsuri pentru societățile decapitalizate - conversia în acțiuni a împrumuturilor de la acționari, restricții la acordarea de avansuri și împrumuturi acționarilor, reguli mai clare la distribuirea de dividende din rezerve
  Pachet de măsuri pentru societățile decapitalizate - conversia în acțiuni a împrumuturilor de la acționari, restricții la acordarea de avansuri și împrumuturi acționarilor, reguli mai clare la distribuirea de dividende din rezerve
  14 aug 2019

  Datoriile societății față de acționari/asociați, rezultate din împrumuturi sau alte finanțări acordate de aceștia, vor fi convertite obligatoriu în acțiuni în cazul societăților la care activul net a scăzut sub jumătate din capitalul social, potrivit unui proiect de ordonanță pentru instituirea unor măsuri privind societățile decapitalizate, prin modificarea Legii societăților și Legii contabilității. De asemenea, vor fi definite clar situațiile în care ANAF și ONRC depun cererea de dizolvare în cazul entităților care se confruntă cu probleme financiare în raport cu nivelul legal de capital, vor fi introduse restricții în ce privește acordarea de avansuri sau împrumuturi acționarilor/asociaților, precum și clarificări referitoare la distribuirea sub formă de dividende din anumite rezerve și din rezultatul reportat.

 • Majorarea accizelor pentru țigarete, amânată pentru ianuarie 2020 - proiect
  Majorarea accizelor pentru țigarete, amânată pentru ianuarie 2020 - proiect
  14 aug 2019

  Autoritățile amână pentru ianuarie 2020 majorarea accizelor la țigarete prevăzută inițial pentru luna septembrie a acestui an, reiese dintr-un proiect de modificare a Codului Fiscal publicat de Ministerul Finanțelor.

 • Regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșisului. Cum vei putea "mulțumi" în bar și restaurant
  Regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșisului. Cum vei putea "mulțumi" în bar și restaurant
  14 aug 2019

  Bacșișul va fi evidențiat pe bonul fiscal, sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite exclusiv angajaților, iar veniturile din bacșiș ale angajaților vor fi considerate venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale. Ministerul Finanțelor a pus în dezbater publică un proiect de ordonanță care introduce aceste modificări, solicitate de mediul de afaceri. Recent, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu s-au întâlnit cu reprezentanții mediului privat pentru a discuta această măsură.