Reprezentanții confederațiilor sindicale i-au cerut premierului Ilie Bolojan să ia în calcul transferul treptat al plății contribuțiilor sociale înapoi la angajator, în prima etapă cu 5% din venitul salariatului, astfel încât să fie acoperită parțial scăderea puterii de cumpărare, a anunțat vicepreședintele Blocului Național Sindical (BNS), Mircea Burlacu.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, spune că România nu intenționează să renunțe la cota unică de impozitare.
Omul de afaceri Ionuț Negoiță, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din România, avertizează că decizia guvernului de a mări cota TVA la tranzacțiile imobiliare va genera o scădere a numărului de locuințe vândute.
Prin adoptarea pachetului fiscal pentru rezolvarea deficitului bugetar, România elimină riscul de suspendare a fondurilor europene, apără calificativul favorabil investițiilor și deschide drumul negocierii împrumuturilor din PNRR care riscau să fie blocate, a explicat ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, într-o conferință de presă la Guvern.
Sindicaliștii din bănci și din celelalte sectoare financiare cer Guvernului să reconsidere intenția de a taxa suplimentar profiturile bancare și să renunțe la retorica publică din jurul acestei propuneri, care stigmatizează o întreagă categorie profesională. Ei sunt îngrijorați că decizii de reducere a costurilor pe care le vor lua băncile, în compensare, le pot afecta locurile de muncă și avertizează că efectele negative se pot transmite și în întreaga economie, prin reducerea capacității de finanțare a mediului de afaceri.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune, după o întâlnire cu premierul Ilie Bolojan,că măsurile fiscale anunțate de Guvern vor amplifica conflictele sociale.
Impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc urcă în cazul sumelor de până la 10.000 de lei de la 3% la 10%, potrivit proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului de Finanțe.
Pensiile și salariile bugetarilor vor rămâne înghețate și în 2026, la fel și alocațiile și alte drepturi acordate de stat, prevede un proiect de lege cu măsuri de ajustare bugetară pregătit de către Guvern, care reia în mare parte deciziile de înghețare a cheltuielilor stabilite de către Guvern în decembrie prin ordonanța trenuleț.
Amenda aplicată în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme crește de aproape două ori, de la un interval în prezent de 275-550 lei la 500-1.000 lei, prevede un proiect de lege cu măsuri de ajustare bugetară pregătit de către Guvern pentru a fi asumat în Parlament.
Indemnizația de concediu medical va fi redusă de la 75% din baza de calcul (veniturile brute la care este calculată contribuția de asigurat), cu o scădere drastică la 55% din baza de calcul pentru cei care beneficiază de concedii medicale scurte, de până la 7 zile, prevede un proiect de lege cu măsuri de ajustare bugetară pregătit de Guvern pentru a fi asumat în Parlament.