Pe fondul prognozei de scădere a creșterii economice în statele membre ale Uniunii Europene, un proiect legislativ avansat de liberali propune, pentru anul viitor, prelungirea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj, respectiv scutirea temporară de la plata impozitului și contribuțiilor sociale pentru angajații intrați în șomaj tehnic.
Programele de finanțare și alte scheme de ajutor de stat derulate până acum de Comisia Națională de Strategie și Prognoză vor fi transferate ministerelor și reevaluate pentru a vedea dacă servesc oboectivelor pentru care au fost create, a anunțat, joi, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Acesta a garantat însă că Guvernul va respecta contractele de finanțare deja semnate.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat, joi, trimiterea în judecată a fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu pentru infracțiunea de spălare a banilor, suma vizată depășind 2 milioane de euro.
Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, afirmă că ar fi util să există o discuție la nivelul societății despre o declarație de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze.
Mai multe ministere pierd sume importante de bani în urma rectificării bugetare aprobate astăzi de Guvern. Potrivit proiectului de ordonanță făcut public de Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației rămâne fără circa 2,1 miliarde de lei - sumă reprezentând "economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă", Ministerul Afacerilor Interne pierde 1,2 miliarde lei, Ministerul Transporturilor - 1,1 miliarde lei, iar Ministerul Agriculturii - 1,1 miliarde lei. Printre ministerele care ar urma să primească bani se numără Ministerul Muncii - 4 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării - 1,8 miliarde lei (pentru Programul Național de Dezvoltare Locală - PNDL) și Ministerul Finanțelor - peste 600 de milioane, prevede proiectul de ordonanță. Totodată, deficitul bugetar va fi revizuit de la 2,76% din PIB, echivalentul a 28,45 miliarde lei, la 4,4%, în principal din cauza nerealizării unor venituri.
România a urcat, în acest an, pe poziția 32 într-un clasament global care ține cont de povara fiscală și de ușurința cu care pot fi achitate taxele de către firme. În ediția de anul trecut a PwC Paying Taxes 2020, România s-a plasat pe poziția 49. Motivul pentru acest salt spectaculos nu este vreo reformă amplă a ANAF sau o reducere a taxelor, ci efectul transferului contribuțiilor de asigurări de la angajatori la angajați care a diminuat artificial sarcina angajatorilor. În practică, obligațiile fiscale ale companiei au rămas similare.
Comisia Europeană (CE) a decis, miercuri, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea în aplicare în mod corect a normelor UE privind tratamentul TVA aplicat obiectelor second-hand care conțin metale prețioase sau pietre prețioase.
Dosarul privind infracțiuni economice în care au fost trimiși în judecată și achitați, în primă instanță, membri ai conducerii Rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești și compania mamă din Olanda va fi rejudecat, la instanța de fond, după ce magistrații Curții de Apel Ploiești au admis apelul înaintat de procurori la decizia de achitare luată de Tribunalul Prahova.
ANAF va introduce abia la finele anului 2020 în regim pilot pentru marii contribuabili sistemul informatic SAF-T, un tip de fișier utilizat de administrațiile fiscale moderne în comunicarea cu firmele, a declarat președintele ANAF Mirela Călugăreanu. Întârzierea este foarte mare, în contextul în care în iunie anul acesta Călugăreanu promitea lansarea progamului pilot "în perioada imediat următoare", iar proiectul de implementare a SAF-T, cofinanțat din fonduri UE, după cum a scris Profit.ro aici, prevede pentru finele anului următor implementarea SAF-T pentru toate firmele din România, nu doar în sistem pilot. De asemenea, persoane informate în privința planurilor ANAF afirmau, în această vară, că obiectivul Fiscului este să lanseze SAF-T pilot pentru cele circa 3.000 cele mai mari firme din România la început de 2020.
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că supraacciza la combustibili trebuie desființată, în ciuda faptului că reprezintă o sursă de venituri la buget.