Comisia Europeană (CE) a anunțat astăzi un deficit bugetar în termeni ESA, standardul în cadrul UE, de 9,3% pentru România, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Profit.ro a anunțat încă de săptămâna trecută că deficitul se va situa la acest nivel.
ANAF a scos din nou la vânzare fabrica Hexi Pharma, firmă implicată în urmă cu mai mulți ani într-un scandal de amploare privind dezinfectanți diluați livrați către spitale. De această dată, Fiscul a redus cu 2 milioane de lei prețul de vânzare, ca urmare a faptului că la prima licitație, de la mijlocul lunii martie, nu a găsit cumpărători.
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Microfirmele din contabilitate, transport și consultanță majorează deja, în 2025, tarifele cu 16–22%, din cauza trecerii la impozitul pe profit.
Producătorii auto din Europa fac din ce în ce mai multe afaceri cu companiile chineze, pentru a nu rămâne în urmă în ceea ce privește condusul autonom și software-ul.
Inspectorii antifraudă au descoperit înca două societăți din București care desfășoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale și care au creat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 2.5 milioane de lei.
Deficitul bugetar al României pentru 2024 în termeni ESA, standardul utilizat la nivelul UE, a fost calculat, la acest moment, la 9,28%, a anunțat anterior Profit.ro pe baza informațiilor proprii, obținute pe surse. Sursa diferenței față de deficitul în termeni cash (stadardul intern) de 8,6% din PIB, anunțat deja de către Ministerul Finanțelor, este generată de modul în care Eurostat (biroul de statistică al UE) înregistrează după regulile ESA costuri cu cupoanele obligațiunilor și datorii neachitate la Ministerul Dezvoltării (MDRAP).
Guvernanții nu au învățat din lecțiile crizei din 2009-2010 și din acordurile cu FMI care au echilibrat ulterior, cu măsuri de austeritate, finanțele statului, astfel că au adus România acum în situația de a avea nevoie, din nou, de măsuri pentru corecterea dezechilibrelor ample, în special al celui bugetar. "România va avea o curbă de sacrificiu, nu peste mult timp", a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, prezent la emisiunea Proiect de țară: România, la Prima News.
În perioada iunie 2024 – decembrie 2024, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au desfășurat o acțiune de control asupra unui operator economic ce activează în domeniul lucrărilor de construcții, cu sediul în municipiul București.
Consiliul Concurenței a formulat opt îngrijorări în tranzacția prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi va prelua anumite active ale aceleiași companii așteaptă un răspuns în următoarele săptămâni.