Medicii stomatologi declară venituri foarte mici, în medie venitul impozabil anunțat de aceștia pentru impozitare fiind de numai 2.581 de lei pe lună, arată datele ANAF, analizate de Profit.ro. Mai mult 76% au declarat la nivelul anului 2021, cel mai recent pentru care autoritățile dispun de date, venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute (27.600 lei). Aceste date sunt cele care au stat la baza deciziei ANAF de la finalul anului trecut de a extinde și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor pentru veniturile din meditații.
Ion Biriș, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), spune, la PROFIT NEWS TV, că legea fiscalizării bacșișului a fost adoptată în urma solicitărilor din partea jucătorilor din industria de restaurante pentru a rezolva în principal problema forței de muncă, tot mai deficitară în domeniul HoReCa.
Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea CCR cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică din Legea nr. 259/2021 și din OUG nr. 119/2022.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că este nevoie de o taxă de solidaritate pentru averile acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri "cu adevărat nesimțite".
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze naturale din România, riscă să ajungă în litigiu pe tema așa-numitei ″contribuții de solidaritate″ de 60% impusă de Guvern prin ordonanță de urgență la finalul anului trecut, în aplicarea unui Regulament UE adoptat în toamna lui 2022. Însă Fiscul și compania controlată de grupul austriac OMV se judecă și acum în instanțe, în mai multe procese, unele aflate pe rol de mulți ani de zile și cu mize de sute de milioane de lei, potrivit documentelor din dosare, analizate de Profit.ro.
Guvernul ar putea adopta o ordonanță de urgență care să stabilească modalitățile de restituire a contribuțiilor de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va derula în 2023 o schemă de minimis în vederea susținerii acțiunilor întreprinderilor din domeniul turismului pentru promovarea României ca destinație turistică internațională, precum și a produselor/serviciilor turistice din România. Bugetul alocat ajutorului este de 7,4 miliaone lei, sumă de care ar urma să beneficieze 200 de firme până la sfârșitului anului curent.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a confirmat informațiile Profit.ro privind demersul de a cere Comisiei Europene clarificări asupra regulamentului transpus de către autoritățile române în legislația națională privind taxa de solidaritate, precizând că, în câteva zile, România va primi răspuns dacă taxa în energie va fi aplicată și OMV Petrom.
Romgaz, cel mai important producător de gaze din România, anunță că va achita taxa de solidaritate, de 60% pe "profiturile excepționale" din 2022, și estimează că va achita statului român peste 900 de milioane de lei.
ANAF a scos din nou la vânzare terenurile aparținând fostului politician și ministru Elena Udrea, operațiune anunțată de Profit.ro în prima parte a lunii octombrie. Cum la prima licitație nu s-a prezentat niciun cumpărător, ANAF a scos acum din nou la vânzare tereurile, dar la un preț redus cu 25%, așa cum este procedura Fiscului, de 2,47 milioane lei fără TVA (2,94 milioane lei cu TVA - 601.360 euro). Prețul inițial a fost de circa 800.000 de euro. Terenurile sunt situate în apropierea lacului Străulești. ANAF vinde aceste bunuri pentru a recupera prejudicii în dosarele penale în care a fost condamnat fostul politician.