Premierul Ilie Bolojan a anunțat că a numit un nou președinte la ANAF, la propunerea ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare (așa cum este, de altfel procedura). Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse oficiale, noul șef ANAF este Adrian Nicușor Nica.
Accizele vor crește cu 10% pentru băuturi, combustibil și pentru țigări, a anunțat astăzi premierul Ilie Bolojan. Pentru transportatori va exista o schemă de restituire parțială, a spus acesta.
Anul viitor, pensiile și salariile din sectorul public vor rămâne plafonate, a anunțat premierul Bolojan.
Cota standard de TVA va fi majorată cu două puncte procentuale, de la 19% la 21%, din luna august, anunță premierul Ilie Bolojan.
Consilierul prezidențial Radu Burnete transmite că opinia președintelui Nicușor Dan ”a fost clară” pe subiectul creșterii TVA, însă Guvernul Bolojan va trebui să ia decizii pentru reducerea deficitului bugetar.
Veniturile nete colectate de ANAF la bugetul statului au crescut cu 12,2% în primele șase luni din acest an față de perioada similară a anului trecut, la 245,2 miliarde lei, a anunțat astăzi președintele ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, aflată la final de mandat. Veniturile nete colectate de ANAF sunt cu 3,8 miliarde lei (1,5%) sub programul stabilit pentru primul semestru, de 249 miliarde lei.
Finanțiștii au ieșit în stradă pentru a treia zi consecutiv și au solicitat condiții de muncă adecvate și salarizare pe măsura activităților desfășurate.
Guvernul a discutat acum o variantă de ultim set de măsuri cu Comisia Europeană, care prevede creșteri de taxe în valoare de 10,6 miliarde de lei în acest an, cu aplicare de la 1 august, și de 33,6 miliarde de lei anul următor (aplicare an întreg), la care se mai adaugă creșteri de taxe de 10,92 miliarde de lei de la 1 ianuarie, pentru un total în 2026 (majorări de taxe adoptate la 1 august 2025 și cele de la 1 ianuarie 2026) de 44,55 miliarde lei (2,19% din PIB), conform documentului obținut de Profit.ro și datat 30 iunie.
Angajații din ANAF, dar și alte instituții din finanțele publice, au inițiat și astăzi proteste împotriva tăierii sporului de condiții vătămătoare dar și față de alte măsuri de austeritate pregătite de către Guvern.
Inspectorii Antifraudă au stabilit obligații fiscale suplimentare de peste 2,9 milioane lei unei firme din Iași, producător de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule, la care au identificat tranzacții importante fără bază economică, realizate cu o entitate afiliată, exclusiv pentru dimiunuarea bazei impozabile.