Guvernul aprobă Programul Național pentru Achiziții Ecologice și va uniformiza astfel, în mod practic, aplicarea în licitațiile publice a criteriului verde, a anunțat premierul Ciolacu.
Inspectori antifraudă împreună cu ofițeri de poliție efectuează joi verificări, în cadrul unui dosar penal ce vizează 24 de societăți ce desfășoară activități de prestări servicii în domeniul peisagistic și întreținerea spațiilor verzi, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 27 de milioane de lei, informează un comunicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Deficitul bugetar pentru primele trei luni s-a situat la circa 2,3% din PIB (echivalent cu 44 miliarde de lei), potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Diferența dintre deficitul calculat pe baza standardelor interne (cash) de 8,65% din PIB pentru anul trecut și cel pe standard ESA (utilizat la nivel UE), anunțat astăzi de către Comisia Europeană la 9,3% pentru 2024, rezultă în principal din sumele datorate și neplătite la sfârșitul anului de către instituțiile bugetare, ceea ce a presupus cheltuieli mai mari cu 9,1 miliarde lei, cât și din transpunerea dobânzilor (-9,6 miliarde lei) din baza cash în baza accrual în funcție de termenele de plată, a anunțat Ministerul Finanțelor.
Inspectorii antifraudă au identificat la o societate din Târgu Jiu, care activează în domeniul serviciilor de livrare mâncare prin intermediul platformelor GLOVO, TAZZ și FOODPANDA, o diferență între orele de muncă declarate și numărul de ore efectiv lucrate de curieri (salariații contribuabilului), rezultând astfel ore lucrate și nedeclarate pentru care operatorul economic avea obligația de a stabili baza de calcul pentru contribuțiile sociale și a impozitului pe venitul din salarii.
Comisia Europeană (CE) a anunțat astăzi un deficit bugetar în termeni ESA, standardul în cadrul UE, de 9,3% pentru România, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Profit.ro a anunțat încă de săptămâna trecută că deficitul se va situa la acest nivel.
ANAF a scos din nou la vânzare fabrica Hexi Pharma, firmă implicată în urmă cu mai mulți ani într-un scandal de amploare privind dezinfectanți diluați livrați către spitale. De această dată, Fiscul a redus cu 2 milioane de lei prețul de vânzare, ca urmare a faptului că la prima licitație, de la mijlocul lunii martie, nu a găsit cumpărători.
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Microfirmele din contabilitate, transport și consultanță majorează deja, în 2025, tarifele cu 16–22%, din cauza trecerii la impozitul pe profit.
Producătorii auto din Europa fac din ce în ce mai multe afaceri cu companiile chineze, pentru a nu rămâne în urmă în ceea ce privește condusul autonom și software-ul.