Decizia Guvernului de a majora acciza la alcool cu 10% în luna august a acestui an, după o creștere de 4,3% în ianuarie, riscă să provoace efecte negative majore și pentru industria berii, în pofida unui câștig bugetar limitat, arată asociația Berarii României, care reprezintă peste 90% din piața locală.
Angajații ANAF au continuat și joi protestele spontane, nemulțumiți de reducerea drastică a sporului de condiții vătămătoare, cel mai răspândit din administrația publică, precum și de perspectiva altor măsuri de austeritate și de modul în care guvernanții le-au pregătit, fără dialog cu sindicatele. În vămi, se fac controale foarte amânunțite în aeroporturi, precum și la tranzitul rutier sau feroviar de mărfuri. "Bolojan a zis că este evaziune. Se fac controale totale. Nimeni nu scapă", afirmă reprezentanții angajaților.
Inspectorii Antifraudă au identificat, în urma verificărilor efectuate, că o firmă din județul Dolj, activă în domeniul transportului alternativ, nu a declarat în totalitate cuantumul impozitelor și taxelor aferente salariilor, TVA, precum și impozitul pe profit, aferente unor cheltuieli cu carburanții, considerate nedeductibile fiscal. Au fost estimate obligații fiscale de platã suplimentare în sumã totalã de 3,95 milioane de lei, reprezentând TVA, impozite și contribuții.
Pachetul de măsuri pentru echilibrarea deficitului bugetar anunțat ieri de Guvern, după ce a fost prezentat anterior în premieră de Profit.ro, este unul privit drept "copleșitor" de către economiști și antrepenori.
Noul președinte al ANAF este Adrian Nicușor Nica, potrivit deciziei premierului, publicată acum în Monitorul Oficial. Profit.ro a anunțat încă de ieri că Nica va fi noul șef al ANAF.
Majorarea accizelor cu 10% și a TVA de la 19 la 21% va scumpi carburanții din august cu peste 40 de bani/l sau aproximativ 6% față de actualul nivel, în condițiile în care prețul țițeiului și cotațiile internaționale ale benzinei și motorinei ar rămâne neschimbate, potrivit calculelor Profit.ro.
Șefii din instituții vor putea trimite în concediu fără plată angajații, dacă nu se pot încadra în cheltuielile de personal stabilite de Guvern și consideră că au nevoie să își păstreze tot personalul angajat, potrivit premierului Ilie Bolojan, care confirmă astfel o informație anunțată la începutul acestei săptămâni de către Profit.ro.
Premierul Ilie Bolojan justifică măsurile de reducere a deficitului bugetar spunând că la 100 lei colectați din taxe și impozite, România cheltuie de fapt 132 lei.
Pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi supuse contribuției la CASS (sănătate) pentru suma care depășește acest nivel, impozitul pe dividende, în prezent de 10%, va crește la 16%, a declarat premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă, confirmând informațiile prezentate încă din cursul dimineții de Profit.ro.
Profiturile băncilor vor fi taxate suplimentar, deoarece băncile din România au unul dintre cele mai bune randamenturi ale capitalurilor, anunță premierul Ilie Bolojan.