Taxe și Consultanță

Microîntreprinderile înregistrează cele mai multe restanțe la plată

Microîntreprinderile înregistrează cele mai multe restanțe la plată

marţi, 18:00

Microîntreprinderile reprezintă categoria de companii care înregistrează cele mai multe restanțe la plată, însumând 43% din total, în timp ce companiile mari și cele mici au fiecare un procent de 20% din total.

 • Guvernul revine la vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Companiile vor putea opta
  Guvernul revine la vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Companiile vor putea opta
  marţi, 17:41

  Din septembrie 2017, firmele cu minimum 50 de angajați care nu angajează persoane cu dizabilități în limita a cel puțin 4% din numărul total de angajați trebuie să achite lunar la buget câte un salariu minim brut pentru fiecare post în care nu au angajat astfel de persoane. Acum, Guvernul Orban vrea să anuleze acest sistem și să revină la vechile prevederi în care firmele pot alege între plata a doar 50% din salariu sau să cumpere produse sau servicii realizate de persoane cu dizabilități în unități protejate autorizate.

 • ULTIMA ORĂ Frații Micula au început să "confiște" companii de stat profitabile
  ULTIMA ORĂ Frații Micula au început să "confiște" companii de stat profitabile
  marţi, 17:00

  Frații Micula și trei dintre companiile controlate de ei au pus sechestru pe participația de 58,71% din acțiuni a statului român la Conpet Ploiești, operatorul concesionar al sistemului național de conducte de transport al țițeiului și produselor petroliere, precum și pe o parte din deținerea statului la Nuclearelectrica, reprezentând 22,2% din capitalul operatorului centralei Cernavodă.

 • Aviz: Jurnaliștii, dar și tehnicienii din mass-media, scutiți de impozit pe venit, pe motiv că presa se află într-o situație economică dificilă
  Aviz: Jurnaliștii, dar și tehnicienii din mass-media, scutiți de impozit pe venit, pe motiv că presa se află într-o situație economică dificilă
  marţi, 13:44

  Comisia de buget din Camera Deputaților a întocmit marți raport favorabil unei propuneri legislative, inițiate de PSD, prin care este propusă scutirea jurnaliștilor, precum și a tehnicienilor în radiodifuziune și televiziune, de la plata impozitului pe venit, fie că e vorba de câștigurile prevăzute prin contractul de muncă, fie din drepturile de autor. Măsura este justificată în contextul ”situației economice foarte dificile” în care se află mass-media.

 • Guvernul își menține propunerea de majorare a salariului minim cu 7,2%. Sindicatele vor mai mult și cer revizuirea Legii salarizării
  Guvernul își menține propunerea de majorare a salariului minim cu 7,2%. Sindicatele vor mai mult și cer revizuirea Legii salarizării
  marţi, 13:22

  Guvernul și-a menținut, marți, în discuția cu patronatele și sindicatele decizia ca salariul minim brut pe economie, începând de la 1 ianuarie 2020, să crească cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei, reprezentând o majorare de 150 lei brut și 83 lei net. Sindicatele au propus variante mai mari, de 2.260 lei, respectiv de 2.284 lei brut și au solicitat în mod particular ca, în legea salarizării, să fie modificate corelațiile actuale între salariul minim și celelalte forme de venituri din sistemul public. Potrivit calculelelor sindicatelor, în timp ce pentru cei plătiți cu salariul minim creșterea va fi de 83 lei, de anul viitor, indemnizația pentru primari crește cu 687 lei, indemnizația parlamentarilor cu 789 lei, iar cea a prim-ministrului cu 1.000 lei.

 • Undă verde pentru eliminarea suprataxării la carburanți și contracte part-time. Risc de încălcare a legislației UE
  Undă verde pentru eliminarea suprataxării la carburanți și contracte part-time. Risc de încălcare a legislației UE
  marţi, 13:00

  Comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților a dat practic undă verde formei proiectului adoptate tacit de Senat în octombrie. Ceea ce, după cum a atras atenția Profit.ro, pune o mare problemă din perspectiva legislației europene: nivelul accizelor la benzină și motorină din proiectul de lege este inferior accizelor minime impuse statelor membre de Uniunea Europeană.

 • Numărul firmelor radiate a crescut
  Numărul firmelor radiate a crescut
  marţi, 10:00

  Numărul firmelor radiate a crescut în primele zece luni ale anului cu peste 36%, comparativ cu perioada similară din 2018, ajungând la 89.274 firme, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

 • EXCLUSIV Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii inclusiv pe Legea plafoanelor bugetare
  EXCLUSIV Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii inclusiv pe Legea plafoanelor bugetare
  marţi, 07:30

  Premierul Orban și ministrul Finanțelor Publice au cerut, luni, în cadrul Biroului Politic Național acordul conducerii PNL pentru ca Guvernul să își angajeze răspunderea, odată cu proiectul de abrogare și modificare a unor prevederi din OUG nr. 114/2018, și asupra legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020. Plafoanele din lege trebuie respectate în dezbaterea parlamentară a bugetului de anul viitor, liberalii urmărind astfel ca deficitul bugetar propus să nu poată fi modificat de opoziție.

 • Proiectul care instituie facilități fiscale pentru insule precum Belina, adoptat în Senat pentru a doua oară
  Proiectul care instituie facilități fiscale pentru insule precum Belina, adoptat în Senat pentru a doua oară
  luni, 19:00

  Proiectul care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA la cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice, inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, a fost adoptat de Senat și în această legislatură. Este pentru a treia oară când senatorul PSD inițiază proiectul, deși Curtea Constituțională a decis recent că propunerea legislativă încalcă normele constituționale.

 • Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit
  Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit
  luni, 17:23

  Firmele, microîntreprinderile sau persoanele fizice autorizate își vor putea deduce din impozitul pe profit sau pe venit, după caz, contravaloarea caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune, conform unui proiect de lege aprobat luni de Senat.