Taxe și Consultanță

Ministrul britanic de Finanțe va continua creșterea impozitelor și vrea să folosească Brexitul ca ”un catalizator” pentru dezvoltarea țării

Ministrul britanic de Finanțe va continua creșterea impozitelor și vrea să folosească Brexitul ca ”un catalizator” pentru dezvoltarea țării

28 ian 2023

Ministrul britanic de Finanțe, Jeremy Hunt, a semnalat vineri că va continua creșterea impozitelor, subliniind în același timp necesitatea de a dezvolta Brexitul într-un ”catalizator” pentru creșterea economică a Marii Britanii, relatează CNBC.

 • INFOGRAFIC Salariul minim în lume, la început de an. Unde este plasată România
  INFOGRAFIC Salariul minim în lume, la început de an. Unde este plasată România
  28 ian 2023

  În aproape toate țăriile în care salariul minim este stabilit de către guvern acest indicator a fost majorat în 2023, cea mai mare creștere a salariului minim de la an la an fiind observată în Argentina (104,5%) și Turcia (100%). În aceste țări, atât inflația, cât și devalorizarea monedei au fost excepțional de mari în ultimii ani.

 • Dosar de corupție cu flagrant la Antifrauda Fiscală: Doi inspectori, în arest la domiciliu după ce ar fi cerut 10.000 de euro mită
  Dosar de corupție cu flagrant la Antifrauda Fiscală: Doi inspectori, în arest la domiciliu după ce ar fi cerut 10.000 de euro mită
  28 ian 2023

  Doi inspectori în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală au fost plasați în arest la domiciliu pentru luare de mită, ei fiind suspectați de procurorii DNA că au pretins 10.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a-i da o sancțiune mai mică pentru unele nereguli. Unul dintre inspectori a fost prins în flagrant când primea a doua tranșă de bani.

 • Planul lui Ciolacu, viitor premier - Companiile mari să plătească, la fel ca și micile companii, un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende, prea mic
  Planul lui Ciolacu, viitor premier - Companiile mari să plătească, la fel ca și micile companii, un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende, prea mic
  27 ian 2023

  Marcel Ciolacu, președintele PSD și viitor prim-miinistru, conform principiului rotativei decise de coaliția de guvernare, a anunțat detalii despre politica fiscală pe care partidul său o dorește după preluarea guvernării.

 • ULTIMA ORĂ Restricții la indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri
  ULTIMA ORĂ Restricții la indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri
  26 ian 2023

  Persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, față de 12 salarii minime în prezent, conform unei ordonanțe care va fi adoptată de Guvern. Prin urmare, dacă până acum o persoană asigurată opțional la o bază maximă de calcul de 12 salarii minime brute pe țară primea 104.040 lei pentru patru luni (26.010 lei/lunar), odată cu intrarea în vigoare a noii ordonanțe, o persoană asigurată la noua bază maximă de 3 salarii minime brute pe țară va primi indemnizații de maternitate de 30.600 lei pentru cele 4 luni (7.650 lei/lunar).

 • Aplicația mobilă a platformei ''ghișeul.ro'', lansată
  Aplicația mobilă a platformei ''ghișeul.ro'', lansată
  26 ian 2023

  Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României au lansat, joi, aplicația mobilă a platformei ''ghișeul.ro'' prin intermediul căreia se pot efectua peste 400 de tipuri de plăți.

 • DOCUMENT Declarația 112 va avea o nouă variantă
  DOCUMENT Declarația 112 va avea o nouă variantă
  26 ian 2023

  Declarația 112, prin care sunt transmise către ANAF informațiile privind salariile, inclusiv impozit și contribuția la pensie și sănătate, va avea o nouă variantă, adaptată pentru declararea veniturilor începând cu luna ianuarie a acestui an, potrivit unui proiect de ordin comun al șefilor ANAF, Casei Naționale de Pensii Publice, Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate și Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Noua formă a declarației ține cont de modificările legislative, printre care și prevederea referitoare la acordarea sumei de 200 de lei pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

 • Câciu: Ajustări fiscale din 2025-2026, cu dezbatere nu mai devreme de 2024
  Câciu: Ajustări fiscale din 2025-2026, cu dezbatere nu mai devreme de 2024
  26 ian 2023

  Coaliția de guvernare ar urma să adopte noi măsuri de ajustare fiscală în 2025-2026, în linie cu obiectivele de consolidare fiscală prevăzute în PNRR, urmând ca dezbaterile în cadrul Coaliției și anunțarea acestora să aibă loc "nu mai devreme de 2024", a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, într-o conferință de presă. Ministrul a răspuns unor întrebări, după ce un secretar de stat din Ministerul Finanțelor a declarat anterior, în cadrul unui eveniment, că nu consideră că vor avea loc creșteri de taxe în acest an.

 • Ciucă anunță cât a crescut PIB-ul - ”o performanță guvernamentală”
  Ciucă anunță cât a crescut PIB-ul - ”o performanță guvernamentală”
  26 ian 2023

  Creșterea nominală a PIB-ului României a fost în 2022 de 49 miliarde euro față de anul anterior, ajungându-se la echivalent a 1.427 miliarde lei, peste prognoza oficială, de 1.396 miliarde lei, a anunțat premierul Ciucă. Creșterea PIB-ului este astfel de 4,9% față de 4,6% cât fusese estimat, a mai arătat prim-ministrul, care în acest context a afirmat că astfel ”s-a reușit o performanță guvernamentală”.

 • Ernst & Young (EY) taie zeci de posturi de parteneri și renunță la sute de angajați
  Ernst & Young (EY) taie zeci de posturi de parteneri și renunță la sute de angajați
  26 ian 2023

  EY se pregătește să reducă, în Germania, 40 de posturi de parteneri și să renunțe la 380 de angajați, încercând să îmbunătățească profitabilitatea după pagubele cauzate de scandalul Wirecard.