Gigantul american Microsoft, cel mai mare producător mondial de aplicații software, acordă sprijin ANAF la îmbunătățirea capacității de analiză de risc, ajutând Fiscul să deruleze controale mai puține, dar orientate mai bine către domeniile și contribuabilii cu risc ridicat de evaziune, anunță, într-o discuție cu Profit.ro, ministrul Finanțelor, Barna Tanczos.
Direcția Antifraudă a ANAF a obținut date despre 22.000-23.000 de persoane care au realizat venituri din închirieri în scop turistic prin platformele online Booking.com și Airbnb, a declarat, într-un interviu acordat Profit.ro, ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Potrivit acestuia, persoanele aflate în această situație vor primi notificări de conformare, iar inspectorii Antifraudă vor trece, acolo unde se impune, și la controale.
Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz conduc în clasamentul primelor 10 întreprinderi publice care au repartizat dividende sau vărsăminte din profit către bugetul de stat în anul 2023, conform Raportului anual privind activitatea întreprinderilor publice pentru anul 2023, întocmit de către Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).
Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creștere, în trimestrul IV 2024 comparativ cu trimestrul IV 2023, de 13,07% și de 0,76% față de trimestrul III 2024, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Guvernul a împrumutat 54,74 miliarde de lei în primele două luni din acest an de la bănci, investitori mari și populație, suma fiind cu 9,5 miliarde de lei mai mică raportat la împrumuturile din ianuarie-februarie 2024, arată calculele Profit.ro pe baza datelor Ministerului Finanțelor. Suma de 54,74 miliarde lei reprezintă 24% din necesarul brut de finanțare (deficit+rostogolirea datoriei vechi ajunse la plată) anunțat pentru acest an la 232 miliarde lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la apariția unor mesaje SMS false, transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt informati ca ANAF le-a poprit conturile, indicându-li-se totodată un link pentru a fi accesat.
Dubla raportare a situațiilor financiare persistă în evidențele Ministerului Finanțelor. După opt ani de funcționare, sistemul informatic (Forexebug) nu reușește să substituie ”darea de seamă” (Darsam).
Actualele tarife impusee la confecționarea și valorificarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare auto, dar și cele pentru serviciile asociate vor fi majorate.
ANAF a publicat, pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor, un material informativ despre Declarația unică 2025.
Ministerul Finanțelor propune alocarea, pentru anul 2025, a unui plafon de garantare de 500 milioane de lei în vederea emiterii de garanții în cadrul programului „Noua Casă”, prin care Guvernul susține achizițiile de locuințe, în anumite condiții, prin credite ipotecare. De asemenea, Guvernul pregătește și o modificare în procesul celor executați pentru neplata creditului Noua Casă, având în vedere că tot mai multe dosare de executare sunt refuzate de ANAF pentru că debitorii nu confirmă primirea înscrisului în care este prevăzută creanța bugetară. Astfel, Guvernul propune ca, în cazurile în care debitorul nu confirmă primirea înscrisului, notificarea să fie considerată efectuată prin publicarea înscrisului la sediul și pe pagina online a FNGCIMM.