Companiile de stat care au înregistrat profit, cele din industria de apărare cu profit operațional și companiile de stat listate la bursă vor fi exceptate de la restricțiile bugetare, în privința cheltuieilor salariale și de investiții, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.
Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.645 lei în luna decembrie 2024, fiind mai mare cu 257 lei (+4,8%) față de luna noiembrie a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, atrage atenția, într-o discuție cu Profit.ro, asupra impactului pe care ar urma să-l aibă o majorare a TVA la 19% pentru industria HoReCa, afirmând că, printre altele, ar duce la creșterea evaziunii fiscale în rândul proprietarilor de restaurante.
ANAF ar putea trece la recuperarea prejudiciilor în dosarul imobilelor din Sibiu ale familiei Iohannis după ce sunt rezolvate unele probleme legate de intabularea unei parți din proprietatea aflată în litigiu, dar demersurile au fost începute, iar după ce statul se va intabula la cadastru ca proprietar, trebuie să înceapă și procedura de recuperare a banilor, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, miercuri seară, la postul de televiziune B1. Potrivit datelor verificate de Profit.ro, ANAF are termen pe 5 martie într-un dosar care vizează "constatare nulitate act juridic" al Rodicăi Baștea, prietenă a familiei Iohannis. Procesul pierdut de aceasta definitiv în septembrie referitor la o proprietate a ținut pe loc recuperarea de către stat a unui alt imobil care a aparținut soților Iohannis, spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29, și a sumei de 260.000 de euro obținută din chirie. Cele două imobile erau parte a aceleiași moșteniri.
Aparatul bugetar a crescut și în luna decembrie, cu 696 de posturi, și a ajuns la aproape 1,307 milioane de posturi ocupate. Potrivit calculelor Profit.ro, Guvernul Ciolacu I a crescut sistemul bugetar cu 23.184 posturi.
ANAF a schimbat un cuvânt din corespondență pentru a evita situațiile în care românii care ignoră simplele invitații primite de la Direcția Antifraudă Fiscală nu mai riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani.
Parlamentarii României beneficiază de pensii speciale, care cresc în valoare exponențial cu numărul de mandate. Profit.ro a intrat în posesia unor date oficiale de la Senat și Camera Deputaților, care arată că, în cumul, pensionarii parlamentari primesc de peste două ori mai mult decât media națională, care îi include. Vârful dezvăluit de biroul Camerei indică o pensie lunară de 12.168 de lei.
Compania a dat vina pentru degradarea situației sale financiare pe pandemia COVID-19, care a creat haos pe piața energiei electrice și gazelor naturale. AIK Energy România a avut un plan de restructurare și eșalonare a restanțelor sale bugetare convenit cu ANAF, care însă a eșuat.
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat astăzi legile bugetului pentru anul 2025. Guvernul a adoptat pe 1 februarie proiectul de buget, ulterior acesta fiind trimis în Parlament pentru dezbatere și aprobare. Parlamentul a adoptat proiectul săptămâna trecută. Bugetul pentru 2025 este construit cu un deficit de 7% din PIB în termeni cash, 134,6 miliarde lei, comparativ cu 8,65% din PIB, 152,7 miliarde de lei, anul trecut.
Suma de 87,7 miliarde de lei pevăzută anul acesta la venituri bugetare din fonduri primite de la Uniunea Euroeană, dublu față de 42,92 miliarde lei anul trecut, este foarte greu de realizat, atrage atenția ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, însă România trebuie să facă tot posibilul pentru a atrage acești bani în contextul în care următorul calendar financiar multianual ar putea aduce modificări majore în ce privește modul în care statele membre au acces la fonduri UE. Totodată, la nivelul Comisiei Europene se discută și un mecanism care să permită continuarea prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI) a unor proiecte din PNRR care nu sunt finalizate până la termenul limită de 31 august 2026.