Sindicatele din MInisterul Finanțelor și Administrația Națională de Administrare Fiscală, care protestează marți pentru a doua zi consecutiv în privința măsurilor luate de guvern în ce îi privește pe bugetari, au amenințat că pot bloca România cu o grevă generală.
Sporul pentru bugetarii care lucrează la proiecte cu fonduri UE, inclusiv PNRR, va fi stabilit între 5% și 50% din salariul de bază, dar în funcție și de valoarea proiectelor implementate, nu doar de timpul efectiv lucrat lunar, potrivit unui document deja pregătit de Guvern și analizat de Profit.ro.
Inspectorii din cadrul direcției Antifraudă au finalizat controlul la o persoanã fizicã de pe raza județului Iași, care a efectuat, în perioada 2019-2024, lucrãri funerare pentru diverse persoane fizice și a încasat contravaloarea acestora prin conturile bancare personale, fãrã a îndeplini obligațiile de înregistrare în vederea efectuãrii de acte și fapte de comerț. Prejudiciul cauzat la bugetul statului este de 1,3 milioane lei. ANAF anunță ample acțiuni de control în domeniu, considerat a avea risc fiscal.
Un protest spontan a fost declanșat marți dimineață la instanțele și parchetele din Capitală, în semn de revoltă împotriva Ordonanței de Urgență care limitează sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, au anunțat oficialii Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial. Grefierii amenință cu blocarea activității la nivel național, în cazul în care Guvernul nu va reveni asupra deciziei.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare a ieșit din birou să discute pe holurile Ministerului Finanțelor cu angajații din instituție, care protestează ca urmare a tăierii sporului de condiții vătămătoare.
Angajați ai ANAF au ieșit și astăzi la protste spontane în mai multe locații din țară, nemulțumiți de tăierea de la 1.500 de lei brut la 300 de lei brut (170-175 lei net) a sporului de condiții vătămătoare, cel mai răspândit spor din sectorul bugetar, dar și de perspectiva unor măsuri dure de restructurare a angajaților de la stat, cum este obiectivul din programul de Guvernare de a reduce cu 20% (circa 167.000) numărul angajaților din administrația centrală.
Ordonanța de Urgență care prevede tăierea unui spor pentru angajații statului a apărut în forma finală astă seară în Monitorul Oficial.
Salariile nete din sectorul bugetar se situează acum cu 6,7% peste cele din sectorul privat, după cum se poate vedea din datele Profit.ro, de mai jos. Acesta este cea mai redusă diferență de după 2015.
Mihai Jurcă, șeful Cancelariei premierului, a cerut tuturor șefilor de departamente din cadrul structurii să vină cu propuneri de restructurare a 30% din personal, pe fiecare departament, au transmis pentru Profit.ro surse oficiale.
Reorganizarea Antifraudei pe structuri județene, care să funcționeze în paralel cu actualele structuri regionale, prevăzută în legislație să intre în vigoare de la 1 iulie (mâine), a fost abrogată prin ordonanță de urgență adoptată astăzi de către Guvern. Structurile județene ale Antifraudă au fost pregătite încă din luna mai, cu oameni alocați pe posturi. Având în vedere decizia de astăzi, structurile județene pregătite pentru operaționalizare mâine, încetează să existe.