Comisarul European pentru Comerț, Maros Sefcovic, a discutat cu ministrul Comerțului din China, Wang Wentao, despre propunerea mai veche a Chinei de înlocuire a tarifelor vamale cu prețuri minimale, pentru autovehicule. Măsura ar putea reprezenta o compensație pentru ajutoarele de stat acordate companiilor auto chineze, eliberând într-o mare măsură restricțiile comerciale pentru automobilele electrice, criticate inclusiv de producătorii europeni de automobile.
Inspectorii antifraudă au blocat, în urma unor verficări, conturile bancare ale unei societăți din Marea Britanie cu domiciliul fiscal în Constanța, care comercializează produse și aliaje din aluminiu, lingouri și cochilii din aliaje de aluminiu, mangan și alte produse din această gamă. potrivit ANAF, implicațiile fiscale se ridică la 2,12 milioane lei.
Câștigul salarial mediu net a fost 5.351 lei, în luna februarie, în creștere cu 23 lei (+0,4%) față de luna ianuarie 2025, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
În ianuarie 2025, zece state membre UE aveau salarii minime sub 1.000 de euro pe lună: Bulgaria (551 euro), Ungaria (707 euro), Letonia (740 euro), România (814 euro), Slovacia (816 euro), Cehia (826 euro), Estonia (886 euro), Malta (961 euro), Grecia (968 euro) și Croația (970 euro), conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Compania petrolieră Serinus Energy, listată pe bursele din Londra și Varșovia, care este pe cale de a fi preluată de banca americană de investiții Xtellus Capital Partners, reclamă că subsidiara sa din România, al doilea cel mai mic producător de gaze naturale din țară, cu cotă de 0,04% anul trecut, se confruntă cu refuzul ANAF de a îi rambursa TVA în valoare de 8,32 milioane lei, plus dobânzi de întârziere, conform datelor analizate de Profit.ro.
Autoritățile locale vor putea cere, inclusiv pentru instituțiile publice finanțate integral din bugetul local și pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, împrumuturi de la Ministerul Finanțelor, până cel târziu la data de 31 octombrie 2025.
Inspectorii antifraudă au identificat la o societate de pe raza municipiului Suceava care desfășoară activități de fabricare și comercializare articole metal, acoperișuri și structuri metalice că, în perioada 2021-2025, asociatul societății a folosit în interes personal disponibilitățile bănești ale societății, disimulând operațiunile efectuate prin înregistrări contabile care nu au avut la bază documente justificative și prin folosirea abuzivă a conturilor, doar pentru a crea aparența existenței unor operațiuni care în realitate nu au existat.
Inspectorii antifraudă au verificat, în perioada februarie-martie 2025, la un operator economic de pe raza județului Iași, modul de aplicare a facilităților fiscale din domeniul IT și înregistrarea elementelor de natura cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității economice.
Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Suceava, inspectorii antifraudă au constatat că, în perioada 2019-2024, au fost efectuate 79 operațiuni de import din China de mărfuri din categoria “uz casnic și gospodăresc”, vânzarea acestor bunuri realizându-se prin intermediul casei de marcat, la prețuri mult mai scăzute decât cele de la nivelul pieței.
Autoritățile locale vor putea cere, inclusiv pentru instituțiile publice finanțate integral din bugetul local și pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, împrumuturi de la Ministerul Finanțelor, până cel târziu la data de 31 octombrie 2025.