ANAF - Norme regim special TVA privind importul

ANAF - Norme regim special TVA privind importul
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 iul 2021

ANAF a explicat, într-un material informativ, normele privind autorizarea și utilizarea mecanismului special pentru declararea și plata TVA la import. Mecanismul special pentru declararea și plata TVA la import a fost adoptat la final de iunie prin ordonanță de urgență (59/2021), iar normele au fost publicate în Monitorul Oficial la 1 iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mecanismul special pentru declararea și plata TVA la import presupune:

  • mecanismul se aplică doar pentru importul bunurilor (mai puțin a celor accizabile) în loturi cu o valoare intrinsecă de maximum 150 euro;
  • mecanismul este opțional, putând a fi folosit de persoana care prezintă bunurile în vamă în numele persoanei căreia îi sunt destinate acestea pe teritoriul României;
  • utilizarea mecanismului se poate face doar după obținerea unei autorizații de la autoritatea vamală competentă și sub rezerva constituirii unei garanții;
  • pentru determinarea TVA în cadrul acestui mecanism se folosește doar cota standard de TVA (19%);
  • persoana care prezintă bunurile în vamă trebuie să depună lunar la autoritatea vamală competentă, în format electronic, o declarație specială de TVA lunară și să plătească TVA încasată în luna calendaristică de raportare până la termenul de plată aplicabil plății taxelor la import care fac obiectul amânării plății, respectiv cel târziu în a șaisprezecea zi a lunii următoare lunii calendaristice de raportare.
  • declarația specială de TVA trebuie să conțină informații referitoare la valoarea totală a TVA încasată în luna calendaristică de raportare.
  • persoanele care utilizează prezentul mecanism special trebuie să țină registre ale operațiunilor reglementate de acest mecanism special

Prin ordin a fost detaliată procedura de autorizare și de utilizare a mecanismului special, precum și modelul declarației speciale de TVA.

2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare? CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?

Procedura, respectiv mecanismul special, sunt destinate a fi folosite practic de „operatorii poștali” (înregistrați în scopuri de TVA în România) sau de solicitanți care sunt autorizați în calitate de comisionari în vamă/comisionari în vamă care desfășoară activități de curierat rapid, pentru importul de bunuri din trimiteri cu o valoare intrinsecă de maximum 150 euro. Aceștia vor încasa TVA de la destinatari (persoanele care practic sunt obligate la plata TVA), îl vor declara pe declarația specială în vamă și îl vor plăti în contul bancar al biroului vamal.

Baza legală: Ordinul președintelui ANAF nr. 1019 din 30 iunie 2021 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea și utilizarea mecanismului special pentru declararea și plata TVA la import, modelul și conținutul declarației speciale de TVA (Monitorul Oficial nr. 652 din 1 iulie 2021).

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
tva
norme
regim special tva privind importul
regim special tva