ANAF - Pandemia trimite angajații acasă. DOCUMENT Fiscul trece la 30% oameni în telemuncă, după ce abia în iunie revenise cu tot personalul la birou

ANAF - Pandemia trimite angajații acasă. DOCUMENT Fiscul trece la 30% oameni în telemuncă, după ce abia în iunie revenise cu tot personalul la birou
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 29 sep 2021

După 3 luni și jumătate în care a lucrat cu tot personalul la birou, ANAF trece din nou cu mare parte a angajaților în regim de telemuncă. În iunie, ANAF lua decizia să schimbe regula cu 30-50% din personal în birouri cu prezența întregului personal la locul de muncă, telemunca fiind disponibilă ulterior doar ca excepție. Acum, o circulară a conducerii ANAF, văzută de Profit.ro, stabilește ca în telemuncă să fie prezent un procent mediu de 30% din totalul personalului fiecărei structuri, ținând cont și de specificul activității.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De cealaltă parte, reprezentanții angajaților cer măsuri de protecție pentru cei care lucrează de la birou, dar și "răspuns mai bun" la problemele angajaților în această perioadă, având în vedere experiența acumulată deja de instituție în ce privește telemunca.

La mijlocul acestui an, ANAF avea, potrivit datelor Profit.ro, 22.600 de angajați și aproape 3.000 de posturi vacante. Numărul de angajați este în scădere constantă de mai mulți ani.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Anterior reglementării precedente, în vigoare de la 15 iunie, pentru revenirea în totalitate la birou era aplicat un ordin din aprilie care prevedea ca prezența personalului la locul de muncă în cadrul structurilor ANAF să fie asigurată într-un procent cuprins între 30%-50%. Excepții de la această regulă existau, un exemplu în acest sens fiind Antifrauda, unde angajații lucrau de la birou sau de pe teren în cea mai mare parte.

Conducerea ANAF afirmă acum că evoluția pandemiei și deciziile luate la nivel național impun schimbarea modului de lucru.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

"În contextul noilor măsuri dispuse și a deciziilor impuse la nivel național în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVlD-19, conducerii ANAF îi revine obligația de a organiza activitatea instituției cu dispunerea unor măsuri interne legale adaptate noii situații pandemice, astfel încât să se asigure atât îndeplinirea obiectivelor asumate, cât și protecția în continuare a personalului propriu. În acest sens, conducerea fiecărei structuri va analiza și stabili modalitatea de desfășurare a activităților precum și regimul aplicabil (munca la birou, munca la domiciliu sau o variantă mixtă) în cadrul structurii coordonate, în funcție de diverși factori (domeniul, specificul și volumul de activitate, protecția angajaților aflați în stare de vulnerabilitate, dimensiunea spațiului de lucru și a numărului de angajați care își desfășoară activitatea fizic în acel spațiu, apariția unor situații de angajați infectați/ aflați în izolare/carantină, etc.). În ceea ce privește desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu, se va avea în vedere asigurarea, în mod nediscriminatoriu, a unui procent mediu de 30% din totalul personalului fiecărei structuri", potrivit documentului ANAF.

În contextul revenirii la telemuncă pentru mare parte dintre angajați, reprezentanții acestora cer protejarea corespunzătoare a celor care merg la birou, dar și răspunsuri mai rapide și mai bune la problemele angajaților care lucrează de acasă.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

"Prezența cu toți angajații la birou a durat ceva peste trei luni. Pandemia de coronavirus s-a agravat din nou. Pe lângă măsura de reintroducere a lucrului de la domiciliul angajatului, conducerea ANAF și a instituțiilor din subordine ar trebui să asigure adecvat materiale de protecție celor care trebuie să meargă la birou. De asemenea, ținând cont de situația actuală, se impune cu atât mai mult finanțarea corectă a activității profesionale curente, extrem de deficitară în unele zone ale țării. Ne așteptăm ca ANAF să aibă un raspuns mai bun la problemele angajaților în această perioadă, având în vedere experiențele anterioare, inclusiv la dificultățile pe care le presupune munca de la distanță, uneori în echipa, destul de complexă profesional, pe alocuri anevoioasă din cauza unor vechi cauze sistemice", a declarat, contactat de Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.

Numărul posturilor vacante din cadrul ANAF era la mijlocul anului de 2.970, potrivit datelor Profit.ro, aproape 12% dintr-un total de 25.582 posturi bugetate. Astfel, numărul angajaților se situa la 22.612 la mijlocul acestui an, în scădere cu peste 300 de persoane față de jumătatea anului trecut.

Soluționarea contestațiilor mai rămâne o perioadă la ANAF. Ministerul Finanțelor amână, din nou, preluarea acestei activități de la Fisc, pentru că Guvernul nu a adoptat deciziile prin care schimbă structura celor două instituții CITEȘTE ȘI Soluționarea contestațiilor mai rămâne o perioadă la ANAF. Ministerul Finanțelor amână, din nou, preluarea acestei activități de la Fisc, pentru că Guvernul nu a adoptat deciziile prin care schimbă structura celor două instituții

Din circulara ANAF

La dispunerea măsurilor, conducerea fiecărei structuri se va asigura de îndeplinirea activităților în regim de continuitate, precum și de desfășurarea activităților necesare pentru îndeplinirea obiectivelor structurii coordonate, in condiții de siguranță pentru proprii angajați.

La stabilirea și implementarea condițiilor de desfășurare. a activităților se vor avea în vedere prevederile Ordinului președintelui ANAF nr. 3858/2020 privind desfășurarea activităților în regim de muncă la domiciliu pentru angajații, funcționari publici și personal contractual din cadrul ANAF în scopul asigurării pe perioada stării de alertă a unei protecții adecvate a personalului propriu împotriva îmbolnăvirii cu coronavirus SARS-CoV-Z. Conform prevederilor ordinului menționat, pentru stabilirea efectuării activității în regim de muncă la domiciliu de către angajații din subordine, se vor avea în vedere următoarele:

a) asigurarea continuității activității;
b) specificul activității să permită îndeplinirea atribuțiilor de serviciu la domiciliu;
c) activitatea specifică compartimentelor în care aceștia sunt încadrați să se poată desfășura neperturbată;
d) existența suportului logistic necesar desfășurării activității în regim de muncă la domiciliu.

Personalul prezent la locul de muncă are obligația de a se conforma măsurilor impuse, după cum urmează:

  • la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, se supune triajului epidemiologic;
  • dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori;
  • menținerea obligativității purtării măștii de protecție pe durata întregului interval orar al programului de lucru zilnic astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații prezenți la locul de muncă, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne;
  • menținerea distanței fizice de 1,5 m între salariați.

În mod excepțional, la structurile în care activitatea nu se poate desfășura în regim de muncă la domiciliu, conducătorul structurii poate organiza activitatea și programul de lucru astfel încât să existe grupe diferite de personal care să înceapă, respectiv să termine activitatea la ore diferite, cu respectarea timpului normal de lucru (8 ore/zi, 40de ore/săptămână), în condițiile art. 12 alin. (2) din din Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021.

Conducerea fiecărei structuri din ANAF va lua măsurile necesare în vederea aplicării, în mod corespunzător, a celor mai sus prezentate, precum și de a aduce la cunoștință personalului coordonat informațiile stabilite prin prezenta, prin orice mijloace de comunicare, care permit confirmarea luării la cunoștință.

Desfășurarea efectivă a activității în regim de muncă la domiciliu se organizează și se monitorizează de către conducerea fiecărei structuri în vederea asigurării continuității activității în regim de muncă la domiciliu concomitent cu protecția angajaților împotriva infectării cu virusul COVlD-19.

ANAF - Pandemia trimite angajații acasă. DOCUMENT Fiscul trece la 30% oameni în telemuncă, după ce abia în iunie revenise cu tot personalul la birou

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
angajati
coronavirus
telemunca
anaf birou
anaf personal