ANAF se pregătește să impună băncilor să-i comunice zilnic sumele ce pot fi plătite din conturile celor popriți. O singură bancă a acceptat până acum benevol

ANAF se pregătește să impună băncilor să-i comunice zilnic sumele ce pot fi plătite din conturile celor popriți. O singură bancă a acceptat până acum benevol
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 apr 2023

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se pregătește să schimbe cadrul legal - un ordin de președinte de anul trecut - pentru a introduce obligativitatea instituțiilor de credit de a-i transmite zilnic sumele existente în conturile bancare și care pot fi plătite în procedurile de executare silită. Măsura este argumentată prin faptul că, până în prezent, o singură bancă a semnat cu ANAF convenția-cadru pentru acest schimb de informații, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Informațiile despre sumele disponibile în conturile bancare ale celui poprit ar ajuta aplicația e-Popriri a ANAF să nu încaseze în același timp, din mai multe locuri, sume de bani peste cele datorate de către contribuabilul poprit.

Din iunie 2017, actele de executare silită privind înființarea și ridicarea popririlor bancare se comunică instituțiilor de credit printr-o platformă pentru descărcarea fișierelor ce conțin actele de executare.

EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rar

Începând cu anul 2021, mecanismul de poprire a conturilor în mediul electronic a fost dezvoltat prin implementarea unor noi funcționalități, astfel încât să nu afecteze disponibilitățiie bănești existente în conturile bancare ale debitorilor:

  • se comunică zilnic suma rămasă de recuperat din poprirea înființată, ori de câte ori se sting obligații fiscale în evidența debitorilor, astfel încât suma virată de instituțiile de credit să fie în limita obligațiilor fiscale rămase nestinse;
  • s-a implementat un mecanism de indisponibilizare a sumelor din conturile bancare în limita sumelor ce pot fi plătite existente în conturile bancare. Acest mecanism se aplică numai de către instituțiile de credit care au încheiat cu ANAF Convenția-cadru de aderare a instituțiilor de credit la mecanismul de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor de executare silită.

Acum, însă, cu argumentul că, până în prezent, a fost semnată o singură convenție-cadru, de către o singură instituție de credit, ANAF are în vedere modificarea și completarea actului normativ menționat anterior, astfel încât să reglementeze obligativitatea instituțiilor de credit de a transmite zilnic sumele ce pot fi plătite, existente în conturile bancare.

În baza acestor informații, aplicația informatică e-Popriri, deținută de ANAF, va sorta automat, în ordine descrescătoare, sumele ce pot fi plătite și va încărca pe platformă, în aceeași zi, ordonanțările de plată în vederea efectuării viramentelor de către instituțiile de credit, care au indisponibilizat în conturile bancare sume.

În acest mod, sumele existente în conturile bancare deschise la celelalte institutii de credit, unde nu au fost comunicate ordonanțări de plată, nu vor fi plătite de acestea, urmând să le fie comunicate deciziile de ridicare a popririi, respectiv după recepționarea viramentelor din partea celorlalte instituții de credit care au primit ordonanțări de plată.

Aceste mecanisme se derulează automat, prin aplicatia informatică e-Popriri, fără a fi necesară intervenția factorului uman.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
banci
popriri
conturi
e-popriri