Beijingul denunță un atac asupra comerțului multilateral prin taxarea importurilor americane de oțel și aluminiu

Beijingul denunță un atac asupra comerțului multilateral prin taxarea importurilor americane de oțel și aluminiu

Wang Yi

Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2018

China și-a exprimat vineri ”opoziția fermă” față de taxele vamale impuse de președintele Donald Trump importurilor americane de oțel și aluminiu, Beijingul denunțând un ”atac” al sistemului comercial multilateral, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Abuzarea clauzei securității naționale de către Statele Unite constituie un atac deliberat asupra sistemului comercial multilateral încarnat de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și va avea cu siguranță un impact grav asupra oridnii comerciale mondiale”, a apreciat Ministerul chinez al Comerțului într-un comunicat.

”China i se opune ferm”, subliniază ministerul, potrivit News.ro.

În pofida avertismentelor partenerilor comerciali ai Statelor Unite, Donald Trump și-a oficializat joi decizia de a impune taxe importurilor de oțel de 25% și de 20% celor de aluminiu. Ele urmează să intre în vigoare în 15 zile.

FOTO Samsung și-a prezenta noile serii de televizoare pe care le va comercializa anul acesta CITEȘTE ȘI FOTO Samsung și-a prezenta noile serii de televizoare pe care le va comercializa anul acesta

China este primul producător mondial de oțel și de aluminiu, însă producția sa reprezintă doar o mică parte - 2,7% din total în cazul oțelului și 9,7% în cel al aluminiului - a importurilor americane, cu mult în urma celor ale Canadei, Braziliei sau Uniunii Europene (UE).

Canada și Mexicul, parteneri ai Statelor Unite în cadrul Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA) sunt scutite de la noile taxe vamale pentru moment.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi, a dat asigurări joi, într-o conferință de presă, că Beijingul va adopta ”cu siguranță” un ”răspuns adecvat și necesar” în cazul unui război comercial cu Statele Unite.

Impunând joi aceste noi taxe vamale, Donald Trump s-a arătat relativ conciliant față de China, evocând din nou negocieri în curs în vederea reducerii deficitului comercial dintre Beijing și Washington.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe otel
aluminiu
china
sua