Câciu, despre plata asigurărilor la contracte part-time: Oamenii muncesc 8 ore, mulți dintre ei, în spatele unui contract de 2 ore. Au recunoscut și antreprenorii

Câciu, despre plata asigurărilor la contracte part-time: Oamenii muncesc 8 ore, mulți dintre ei, în spatele unui contract de 2 ore. Au recunoscut și antreprenorii

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, afirmă că modificarea bazei de calcul pentru plata asigurărilor sociale și de sănătate la contractele part-time va limita munca la negru, având în vedere că, în realitate, în spatele unui contract de 2 ore, angajații muncesc de fapt 8 ore. Această realitate ar fi fost recunoscută chiar de antreprenori, potrivit ministrului.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Prin ordonanța cu cele mai mari schimbări fiscale din ultimii ani, adoptată vineri de Guvern, este introdusă ca bază lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial al căror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Astfel, venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile și nu venitul realizat de salariat.

Conform Guvernului, măsura are ca scop ”descurajarea angajatorilor care, în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă”.

Benzina s-a ieftinit. Previziunile ministrului Energiei, confirmate de liderul pieței CITEȘTE ȘI Benzina s-a ieftinit. Previziunile ministrului Energiei, confirmate de liderul pieței

Întrebat dacă o astfel de măsură nu încurajează munca "la negru", ministrul Finanțelor a spus că, dimpotrivă, fenomenul este limitat astfel.

”Nicidecum, se limitează munca la negru pentru că acele persoane care sunt plătite cu 2 ore, oficial, vă asigur că nu trăiesc din 2 ore, contravaloarea unui salariu minim. Am discutat cu mediul de afaceri și au recunoscut și dânșii că diferența era muncă informală.

Reacția Blue Air după ce a primit cea mai mare amendă dată unui operator economic și îi sunt ceruți imediat banii pe bilete anulate CITEȘTE ȘI Reacția Blue Air după ce a primit cea mai mare amendă dată unui operator economic și îi sunt ceruți imediat banii pe bilete anulate

Eu cred că accentul trebuie pus pe lucrător, din perspectiva aceasta, pentru că oamenii, până la urmă, muncesc 8 ore, mulți dintre ei, în spatele unui contract de 2 ore. 

Este o realitate, este un fenomen pe care l-au recunoscut și antreprenorii”, a susținut Adrian Câciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
part time
contract
2 ore
8 ore
munca
plata
asigurari
social
sanatate
negru
plata