Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2024

Câștigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creștere cu 32 lei (+0,6%) față de luna martie 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (11.971 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.787 lei), scrie News.ro.

Peste 36.000 de sisteme decontate în programul Casa Verde Fotovoltaice. Câte cereri mai sunt în analiză CITEȘTE ȘI Peste 36.000 de sisteme decontate în programul Casa Verde Fotovoltaice. Câte cereri mai sunt în analiză

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,3%.

În luna aprilie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost 8.532 lei, cu 30 lei (+0,4%) mai mare decât în luna martie 2024.

Indicele câștigului salarial real a fost 107,9% în luna aprilie 2024 față de luna aprilie 2023. Indicele câștigului salarial real a fost 100,5% în aprilie 2024 față de luna martie 2024. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 254%, cu 1,4 puncte procentuale mai
mare decât cel înregistrat în luna martie 2024.

INS menționează că în cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Potrivit sursei citate, în luna aprilie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 35,5%, și în extracția cărbunelui superior și inferior, cu 27,4%.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, cu 34,6%.

În sectorul bugetar, în luna aprilie 2024, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor față de luna precedentă în învățământ (-1,7%), respectiv în sănătate și asistență socială (-0,1%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+1,4%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins