Câștigul salarial mediu net a urcat

Câștigul salarial mediu net a urcat
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

Câștigul salarial mediu net în luna noiembrie 2023 a ajuns la 4.765 lei, în creștere 1,6%, respectiv cu 73 de lei, față de luna octombrie 2023, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Câștigul salarial mediu brut a fost 7.766 lei, cu 257 lei (+3,4%) mai mare decât în luna octombrie 2023, scrie Agerpres.

Guvernul a majorat limita de îndatorare prin emisiuni de eurobonduri pe extern CITEȘTE ȘI Guvernul a majorat limita de îndatorare prin emisiuni de eurobonduri pe extern

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (10.935 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.620 lei).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,1%.

În luna noiembrie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna octombrie 2023, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, cu 15,8%, respectiv cu 15,7% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, iar între 7% și 11,5% în fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracția minereurilor metalifere, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice.

De asemenea, au mai fost consemnate creșteri între 4% și 6,5% în fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), colectarea și epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), alte activități industriale, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea altor mijloace de transport, activități de poștă și de curier.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna octombrie 2023 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte). Începând cu luna noiembrie 2023 au intrat în vigoare și unele prevederi legale conform cărora s-a eliminat aplicarea anumitor facilități fiscale pentru unele domenii de activitate.

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor, nou mesaj e-Factura. Cum va încerca să ajute firmele. LISTA sincopelor ajunsă pe masa ministrului și aflată în analiză CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor, nou mesaj e-Factura. Cum va încerca să ajute firmele. LISTA sincopelor ajunsă pe masa ministrului și aflată în analiză

Cele mai semnificative reduceri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în agricultură, vânătoare și servicii anexe cu 5,8% și în activități de editare cu 5,4%.

De asemenea, au mai fost scăderi între 1% și 5% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, transporturi aeriene, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, industria alimentară, telecomunicații, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), alte activități extractive.

În sectorul bugetar, în luna noiembrie 2023 s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+1,7%), în învățământ (+0,3%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,2%).

Indicele câștigului salarial real a fost 107,9% în luna noiembrie 2023 față de luna noiembrie 2022 și de 101,6% în luna noiembrie 2023 față de luna octombrie a anului trecut. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 238,2%, cu 3,6 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna octombrie 2023. 

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins