Câștigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 10 lei

Câștigul salarial mediu net pe economie a crescut cu 10 lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Câștigul salarial mediu net pe economie a fost de 4.564 de lei în aprilie 2023, în creștere cu 10 lei (+0,2%) față de luna martie, valorile cele mai mari înregistrându-se în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (10.720 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.441 lei), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Comparativ cu luna aprilie a anului 2022, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15%, arată Agerpres.

Câciu: Va fi o rectificare bugetară complicată în vară. Ministrul a cerut ANAF și Vămii o actualizare a planurilor de acțiune pe venituri, cu accent mai mare pe rău platnici CITEȘTE ȘI Câciu: Va fi o rectificare bugetară complicată în vară. Ministrul a cerut ANAF și Vămii o actualizare a planurilor de acțiune pe venituri, cu accent mai mare pe rău platnici

În ceea de privește câștigul salarial mediu brut, acesta s-a situat la 7.311 lei, cu 21 lei (+0,3%) mai mare decât în luna martie 2023.

Datele INS arată că indicele câștigului salarial real a fost 103,4% în luna aprilie 2023 față de luna aprilie 2022 și de 99,5% față de față de martie 2023. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost în aprilie 2023 de 235,3%, cu 1,2 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna martie 2023.

În luna aprilie 2023, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat, aproape în egală măsură, atât creșteri, cât și scăderi față de luna precedentă. Astfel, creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Noi reguli fiscale în UE. Obiectivul este de a reduce datoria publică a statelor membre și de a promova tranziția verde și digitală CITEȘTE ȘI Noi reguli fiscale în UE. Obiectivul este de a reduce datoria publică a statelor membre și de a promova tranziția verde și digitală

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat astfel: cu 26,6% în extracția cărbunelui superior și inferior, respectiv cu 25,4% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; între 6% și 13,5% în transporturi pe apă, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, telecomunicații, transporturi aeriene, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, alte activități extractive, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, extracția petrolului brut și a gazelor naturale.

Pe de altă parte, scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie 2023 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat: cu 31% în fabricarea produselor din tutun; între 5% și 9% în activități de editare, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor); între 3% și 4% în fabricarea produselor textile, activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea băuturilor, fabricarea de mobilă, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii).

În sectorul bugetar, în luna aprilie 2023, câștigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă în administrație publică (+3,6%), respectiv în sănătate și asistență socială (+1,7%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanță), iar în învățământ, câștigul salarial mediu net a scăzut (-6,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației, se mai arată în comunicatul INS.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins