Câștigurile salariale pe oră în UE variază semnificativ în rândul profesiilor

Câștigurile salariale pe oră în UE variază semnificativ în rândul profesiilor
scris 27 mai 2021

Câștigurile salariale brute pe oră variază considerabil în rândul profesiilor din Uniunea Europeană, iar în 2018 cea mai bine plătită ocupație în toate statele membre UE a fost cea de manager, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

La nivelul UE, cele mai ridicate câștiguri salariale brute pe oră le aveau managerii (28,6 euro), specialiștii (21,4 euro) și tehnicienii (17,8 euro). În toate statele membre, cu excepția Danemarcei, cele mai scăzute câștiguri salariale brute pe oră se înregistrau pe segmentul ocupațiilor elementare (cum ar fi angajați la curățenie, muncitori necalificați, cei care ajută la prepararea produselor alimentare, lucrători în domeniul serviciilor, muncitori stradali și cei care lucrează în vânzări), scrie Agerpres.

Tranzacție eșuată - Braiconf, cel mai mare producător de cămăși din România, nu mai vinde către Kaufland terenul fabricii de la Brăila CITEȘTE ȘI Tranzacție eșuată - Braiconf, cel mai mare producător de cămăși din România, nu mai vinde către Kaufland terenul fabricii de la Brăila

La nivelul UE, cele mai scăzute câștiguri salariale brute pe oră se înregistrau la angajații de pe segmentul ocupațiilor elementare (9,7 euro), urmați de lucrătorii din servicii și comerț (11,2 euro), și de operatori și asamblori la mașini și instalații (11,5 euro).

Per ansamblu, câștigurile salariale brute pe oră la cea mai bine plătită ocupație din UE erau de aproximativ trei ori mai mari decât la cele mai prost plătite slujbe. Câștigul salarial brut pe oră al unui manager din UE (28,6 euro) era de aproape trei ori mai ridicat decât al unui angajat de pe segmentul ocupațiilor elementare (9,7 euro).

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată astfel de rată era în Cipru, unde managerii (31,7 euro) erau în medie plătiți de cinci ori mai mult decât angajații de pe segmentul ocupațiilor elementare (6,3 euro). În contrast, cea mai ridicată astfel de rată era în Danemarca, unde managerii (50,9 euro) erau plătiți aproximativ dublu față de lucrătorii din servicii și comerț (22,2 euro).

Alfredo Seafood - vânzări de 100.000 euro în 2020, cu un vârf în plin lockdown CITEȘTE ȘI Alfredo Seafood - vânzări de 100.000 euro în 2020, cu un vârf în plin lockdown

În România, câștigurile salariale brute pe oră erau de 10,17 euro la manageri, de 8,3 euro la specialiști, de 5,42 euro la tehnicieni, de 3,14 euro lucrătorii din servicii și comerț și de 3,09 la angajații calificați din agricultură, silvicultură și pescuit. De asemenea, pe segmentul ocupațiilor elementare câștigurile salariale brute pe oră erau de 2,97 euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
eurostat