Comisia Europeană analizează taxarea sau limitarea importurilor de oțel, în replică la tarifele anunțate de Trump

Comisia Europeană analizează taxarea sau limitarea importurilor de oțel, în replică la tarifele anunțate de Trump
scris 26 mar 2018

Comisia Europeană investighează importurile unor produse din oțel în Uniunea Europeană, ca răspuns la tarifele vamale pentru importurile de oțel și aluminiu anunțate recent de SUA.

Investigația vizează 27 de categorii de produse din oțel provenite din piețele extra-UE și s-ar putea solda cu impunerea unor tarife sau cote la nivelul importurilor, cu scopul de a proteja producătorii europeni de creșterea accelerată a importurilor de oțel.

Eventualele taxe se vor aplica tuturor țărilor din afara blocului comunitar.

China pregătește tarife pentru importuri americane de 3 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI China pregătește tarife pentru importuri americane de 3 miliarde de dolari

“Sistemul de monitorizare a importurilor de oțel, implementat în mai 2016, oferă dovezi că importurile unor anumite produse din oțel sunt în creștere. Tendința ar putea fi acum accelerată, după ce piața din SUA a fost restricționată iar produsele din oțel provenite din alte părți ale lumii și destinate anterior Statelor Unite ar putea fi redirecționate către Europa, perturbând piața și prețurile”, arată Comisia într-un comunicat.

Ancheta ar urma să fie finalizată într-un interval de 9 luni, însă Comisia precizează că eventuale măsuri provizorii vor putea fi implementate cu celeritate în cazul în care se vor dovedi necesare.

“Comisia continuă să analizeze situația din piață și este gata să reacționeze după caz”, potrivit comunicatului.

Președintele american Donald Trump a anunțat, săptămâna trecută, că Uniunea Europeană și alți patru parteneri comerciali vor fi exceptați temporar de la plata noilor tarife pentru importurile de oțel și aluminiu, care au fost stabilite la 25% și, respectiv, 10%.

Executivul de la Bruxelles are timp până în luna mai să ajungă la un acord definitiv cu SUA pe tema scutirii de taxe. Anterior, Comisia a anunțat că analizează o serie de contramăsuri dacă Europa nu este exceptată de la noile tarife, printre care taxarea importurilor de bourbon, de blugi Levi’s, motociclete Harley-Davidson și de produse alimentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
otel
importuri
taxe
trump
investigatie