CONFIRMARE Deficit record pentru primele două luni

CONFIRMARE Deficit record pentru primele două luni
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 mar 2024

Guvernul a înregistrat în primele două luni un deficit bugetar de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, față de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Profit.ro a transmis la începutul lunii martie, citând surse, că Guvernul a închis primele două luni din an cu un deficit foarte mare, de 1,67% din PIB, 29 miliarde de lei, cu o gaură de circa 21 miliarde de lei doar în februarie, determinată de cheltuieli cu înarmarea, dar și de sume mari alocate pentru stingerea datoriilor în sectorul de sănătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nivelul este unul record pentru primele două luni, atât ca procentaj din PIB, cât și ca sumă, conform analizei Profit.ro.

Cheltuielile pentru înarmare sunt incluse în raportarea Finanțelor la cheltuieli pentru investiții, unde a fost consemnat un avans de peste două ori, la 17,1 miliarde de lei, din care 13 miliarde de lei de la bugetul de stat, iar restul din fonduri UE.

În 2024, deficitul bugetar este estimat la 86,6 miliarde de lei (5% din PIB în termeni cash), față de 89,9 miliarde lei (5,68% din PIB) realizat în 2023, un nivel încă ridicat și asupra căruia persistă semne de îndoială, având în vedere că este un an electoral încărcat, cu riscuri în ce privește derapajele la cheltuieli ale statului.

Veniturile

Veniturile totale au însumat 86,67 miliarde lei în primele două luni ale anului 2024, în creștere cu 17,2% (an/an). Dinamica acestora a fost susținută cu precădere de evoluția încasărilor din contribuții de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize.

TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi CITEȘTE ȘI TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 7,74 miliarde lei, înregistrând o creștere de 8,1% (an/an). Veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat un avans de 23,6%, peste evoluția fondului de salarii din economie (17,9%1), dinamica acestei categorii de încasări fiind influențată de modificarea reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectorul construcții, agricol, industria alimentară și a activităților de creare de programe pentru calculator (O.U.G. nr. 93/20232 și Legea nr. 296/20233), majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată (H.G. nr. 900/2023), precum și majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară (O.U.G. nr. 93/2023). Totodată, evoluții pozitive au fost înregistrate și în cazul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (56,2%1) și aferente declarației unice (30,6%). Pe de altă parte, încasările din impozitul pe dividende  au consemnat o contracție de 44,9%, pe fondul unui efect de bază ridicat (creșterea semnificativă a dividendelor din ian. 2023 distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cu reținerea cotei de impozit de 5%).

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 30,23 miliarde lei, în creștere cu 25,4% (an/an), peste evoluția fondului de salarii din economie. Evoluția acestor încasări a fost influențată pozitiv de modificarea reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectorul construcții, agricol, industria alimentară și a activităților de creare de programe pentru calculator (O.U.G. nr. 93/2023 și Legea nr. 296/2023), majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată (H.G. nr. 900/2023) și majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară (O.U.G. nr. 93/2023), iar negativ de restituirea sumelor reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii (efect bugetar de -0,14 miliarde lei, conform O.U.G. nr. 4/2023).

TABEL Noi scumpiri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani

Încasările nete din TVA au înregistrat 20,34 miliarde lei, în creștere cu 16,5% (an/an). De asemenea, valoarea restituirilor de TVA s-a majorat cu 6.5% față de nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului trecut (4,43 miliarde lei în ian-febr 2024, comparativ cu 4,16 miliarde lei în ian-febr 2023).

Veniturile din accize au însumat 6,26 miliarde lei, consemnând o creștere de 17,6% (an/an), susținută de evoluția încasărilor din accizele pentru produsele din tutun (+28,1% an/an). Totodată, dinamica încasărilor din accizele pentru produsele energetice a revenit în teritoriul pozitiv în februarie (+3,0% în primele două luni 2024 an/an), pe fondul majorării accizei la combustibili, concomitent cu o ușoară redresare a dinamicii anuale a consumului de carburanți.

CONFIRMARE Proiect - Sancțiunile la e-Factură rămân suspendate până la 31 mai. Sunt și clarificări importante la amenzi - o singură amendă pe lună și nu pentru facturi emise înainte de 1 iunie CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proiect - Sancțiunile la e-Factură rămân suspendate până la 31 mai. Sunt și clarificări importante la amenzi - o singură amendă pe lună și nu pentru facturi emise înainte de 1 iunie

Evoluția lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile.

Veniturile nefiscale au însumat 6,62 miliarde lei, înregistrând o contracție de 6% (an/an) - în ameliorare față de luna anterioară, explicată în principal de evoluția încasărilor din redevențe petroliere.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 8,22 miliarde lei, în creștere cu 46,4% (an/an).

Cheltuielile

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 115,66 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 27,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2024 au înregistrat o creștere cu 1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2023, de la 5,7% din PIB la 6,7% din PIB.

Plafonul pentru microîntreprinderi va rămâne în discuții tehnice în evaluarea PNRR - Comisia vrea reducerea plafonului, Guvernul vrea negociere - surse CITEȘTE ȘI Plafonul pentru microîntreprinderi va rămâne în discuții tehnice în evaluarea PNRR - Comisia vrea reducerea plafonului, Guvernul vrea negociere - surse

Cheltuielile de personal au însumat 24,19 miliarde lei, în creștere cu 19,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 1,4% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, ținând cont de creșterile salariale acordate în anul 2023.

Cheltuielile cu bunuri și servicii  au fost 14,39 miliarde lei, în creștere cu 25,5% comparativ  cu aceeași perioadă a anului precedent. O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv 27,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, precum și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 11,8% pentru decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale de sănătate.

Cheltuielile cu dobânzile au fost de 6,66 miliarde lei, cu 0,61 miliarde lei mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

EXCLUSIV Guvernul vrea să sprijine cu facilități micile lanțuri de magazine locale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul vrea să sprijine cu facilități micile lanțuri de magazine locale

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 38,74 miliarde lei în creștere cu 11,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii.

Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate și de plățile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, respectiv pe cele două luni ale anului 2024, au fost în sumă de 1,42 miliarde lei.

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 2,61 miliarde lei, în principal, această sumă reprezintă subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici (878,79 mil lei) care reprezintă 33,66% din total subvenții.

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF - structurile județene ale Antifraudă operaționale de la 1 ianuarie, apare un nou vicepreședinte, direcția de mari contribuabili își pierde personalitatea juridică. Inspectorii rămân fără drept de a purta arme CITEȘTE ȘI Guvernul aprobă reorganizarea ANAF - structurile județene ale Antifraudă operaționale de la 1 ianuarie, apare un nou vicepreședinte, direcția de mari contribuabili își pierde personalitatea juridică. Inspectorii rămân fără drept de a purta arme

Alte cheltuieli  au fost de 1,97 miliarde lei, reprezentând în principal, burse pentru elevi și studenți, susținerea cultelor, despăgubiri civile.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 9,09 miliarde lei, cu 43,89% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 17,1 miliarde lei, fiind de peste două ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 8,07 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor